Nagyvilág

Kínai elnök: Kihívás a jó kapcsolat Amerikával, de a világnak szüksége van rá

GREG BAKER / AFP
GREG BAKER / AFP

Hszi Csin-ping kínai elnök hétfőn Pekingben megbeszélést folytatott Antony Blinken amerikai külügyminiszterrel, fogalmazása szerint “a két ország közötti feszültségek csökkentésének érdekében”.

Az államfő kijelentette, hogy a találkozón előrelépést értek el az amerikai-kínai kapcsolatokban, és leszögezte, hogy a világnak stabil viszonyra van szüksége a két ország között

A köztük folyó párbeszédnek „mindig az őszinte és kölcsönös tiszteleten kellene alapulnia” – tette hozzá Hszi a kínai állami média közlése szerint.

Blinken elmondta a kínai vezetőnek, hogy Joe Biden amerikai elnök szerint az Egyesült Államoknak és Kínának kötelessége rendeznie a viszonyát, és Washington elkötelezett is ennek érdekében – tudatta az amerikai külügyminisztérium. A találkozó után nyilatkozva Blinken hozzátette: tisztában vannak azzal, hogy a kapcsolatok kezelése „kihívást jelent”.

A miniszter azt mondta, hogy a jövőben szívesen látnak vendégül kínai tisztviselőket az Egyesült Államokban, és reméli, hogy mostani látogatása után vissza tudnak térni a nyitottabb kínai-amerikai kommunikációs csatornákhoz. Blinken szerint a két ország közötti katonai kommunikáció is elengedhetetlen.

Az amerikai külügyminiszter szerint országa kész együttműködni Kínával a közös érdekeltségű területeken, beleértve az egészségügyet és az élelmiszerbiztonságot is.

Blinken közölte: megkérte a kínai kormányt, hogy „legyen nagyon körültekintő” abban az esetben, ha felmerül a gyanú, hogy kínai cégek Oroszországnak adnának el olyan technológiát, amelyet felhasználhat az Ukrajna ellen folytatott háborúja során.

Blinken öt év óta ő az első amerikai külügyminiszter, aki Pekingbe látogatott. Hétfő reggel Vang Ji kínai külügyi államtanácsossal folytatott háromórás tárgyalást, amely után Vang kijelentette, hogy szerinte mélyponton vannak a kínai-amerikai kapcsolatok, ennek gyökere pedig az Egyesült Államok „téves felfogása” Kínáról.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik