Nagyvilág

Meghalt Daniel Ellsberg, a Pentagon-iratok kiszivárogtatója

KAREN BLEIER / AFP
KAREN BLEIER / AFP
Ő leplezte le, hogy az amerikai kormány hazudott Vietnámról.

92 éves korában meghalt Daniel Ellsberg, az Egyesült Államok történetének egyik leghíresebb kiszivárogtatásának főszereplője.

Ellsberg a kormány elemzőjeként dolgozott, ám 1971-ben átadta a sajtónak a Pentagon-iratok néven elhíresült dokumentumokat, amelyek megmutatták, hogy a döntéshozók évtizedeken át hazudtak a nyilvánosságban a vietnámi háború nagyságáról, állásáról és az elesettek számáról. A tanulmányról szóló cikkek hatalmas hullámokat vertek, és a Fehér Ház erre adott reakcióinak egyik járulékos következménye lett a Richard Nixont elsöprő Watergate-botrány is. A Pentagon-iratok kiszivárogtatását dolgozta fel Steven Spielberg A Pentagon titkai című 2017-es filmje, amelyben többek között Tom Hanks és Meryl Streep partnereként Matthew Rhys alakította Ellsberget (legutóbb pedig A Fehér Ház vízszerelői című HBO-sorozatban dolgozták fel a botrány komikus oldalát).

Ellsberg márciusban jelentette be, hogy operálhatatlan hasnyálmirigyrákja van. Úgy döntött, hogy nem vesz részt kemoterápiás kezelésen, viszont hospice gondozásban részesült az utolsó időszakban.

Nincsenek fizikai fájdalmaim. A kardiológusom felmentett a sómentes diéta alól, amely alapján hat éve étkeztem. Ez drámaian javította az életminőségemet: az évezet, hogy végre ehetek a kedvenc ételeimből!

– írta akkor Ellsberg, akinek a halálhíréről tudósító családi közlemény szerint a végén sem voltak fájdalmai, utolsó hónapjaiban sok forrócsokit, croissant-t és mákos bagelt fogyasztott, és számos alkalommal újranézte kedvenc filmjét, a Butch Cassidy és a Sundance kölyök című westernt.

Ellsberget a dokumentumok kiszivárogtatása után perbe fogta az állam és a súlyos vádak alapján akár 115 éves börtönbüntetést is kaphatott volna. 2021-ben, a Pentagon-iratok nyilvánosságra hozatalának 50. évfordulóján adott interjúban viszont arról beszélt, hogy soha egy pillanatra sem bánta meg, amit tett.

Az egyetlen, amit egyre jobban bánok, hogy nem hamarabb tettem közzé azokat a dokumentumokat, amikor szerintem még sokkal nagyobb hatásuk lehetett volna. Gyakran mondom a whistleblowereknek, hogy ne kövessék a példámat, ne várják meg, amíg bombák hullanak és emberek halnak meg

mondta a Guardiannek Ellsberg, hozzátéve, hogy már két év után a háború befejezését javasolta jelentéseiben, ugyanis nem mutatkozott semmiféle előrelépés lehetősége Vietnamban.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik