Nagyvilág

Boris Johnson szándékosan félrevezette a parlamentet a partibotrányban

Daniel LEAL / AFP
Daniel LEAL / AFP

Boris Johnson volt konzervatív párti brit miniszterelnök szándékosan félrevezette a parlamentet azoknak a törvénysértő összejöveteleknek az ügyében, amelyeket a saját kormánya által a koronavírus-járvány megfékezése végett elrendelt korlátozások idején tartottak a Downing Streeten – erre a következtetésre jutott az ügyben eljáró alsóházi bizottság, amely csütörtökön ismertette vizsgálati jelentését.

A 108 oldalas dokumentum szerint Johnson magatartása „a parlament tekintélyének súlyos mértékű semmibe vételével” ér fel, és e vétséget még súlyosabbá teszi, hogy ezt a magatartást Boris Johnson miniszterelnökként, a legmagasabb rangú kormánytisztviselőként tanúsította.

A képviselői előjogok, köztük a mentelmi jog alkalmazását szabályozó alsóházi szakbizottság a jelentésben hangsúlyozza: eddig nem volt példa arra, hogy hivatalban lévő brit miniszterelnököt vétkesnek találtak volna az alsóház szándékos félrevezetésében.

Johnson tavaly júliusban lemondott a kormányzó brit Konzervatív Párt vezetői posztjáról és a miniszterelnöki tisztségről, miután nyilvánosságra került, hogy a londoni kormányfői hivatalban az általános járványügyi tilalom ellenére ivászatokkal kísért társasági összejöveteleket rendeztek. A volt kormányfő akkor még megtartotta alsóházi mandátumát, ám miután múlt pénteken megkapta az alsóházi szakbizottság akkor még nem nyilvános vizsgálati jelentést, azonnali hatállyal visszaadta képviselői megbízatását is.

Ez azt jelenti, hogy Boris Johnson jelenleg nem térhet vissza semmilyen kormányzati tisztségbe, mivel a törvényerejű brit parlamentáris szokásjog kötelezően alsóházi képviselői mandátum elnyeréséhez köti a legtöbb vezető kormányzati funkció betöltését.

Az alsóházi szakbizottság csütörtökön nyilvánosságra hozott 30 ezer szavas jelentése számos olyan esetet sorol fel, amelyekben a testület megállapítása szerint Johnson félrevezette az alsóházi képviselőket.

Ezek közé sorolja a jelentés, hogy a volt kormányfő 2021. december 1-én, 8-án, illetve 2022. január 12-én és május 25-én tartott parlamenti felszólalásaiban ismételten kijelentette: az összejövetelek során minden esetben az összes járványügyi előírást betartották a Downing Streeten.

Csütörtökön ismertetett jelentésében a szakbizottság közölte: Johnson parlamenti tagságának 90 napos felfüggesztését kezdeményezte volna, ha a volt miniszterelnök nem mondott volna le alsóházi képviselői mandátumáról.

Boris Johnson csütörtökön 1700 szavas közleményben ítélte el a bizottsági jelentést, ostobaságnak, hazugságnak és kitalációnak minősítve a dokumentum megállapításait, és politikai gyilkosságnak az eljárást.

Johnson szerint

ahhoz, hogy a bizottság ezekre az elmebeteg következtetésekre jusson, a tényeknek ellentmondó, nyilvánvaló abszurditásokat kellett megfogalmaznia.

A bizottság reagálásában a demokrácia elleni újabb támadásnak nevezte Boris Johnson nyilatkozatát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik