Nagyvilág

Negyvenhét éves lett az ember, akitől még Putyin is retteg

AFP PHOTO / Moscow City Court / handout
AFP PHOTO / Moscow City Court / handout

Vasárnap van a bebörtönzött orosz ellenzéki vezető, Alekszej Navalnij negyvenhetedik születésnapja. Támogatói ebből az alkalomból saját bebörtönzésüket is kockáztatva őrjáratot és tüntetéseket szerveztek – számolt be az AP hírügynökség.

Navalnij jelenleg kilencéves börtönbüntetését tölti csalás és a bíróság megsértése miatt. Ezeket a vádakat szerinte azért koholták, hogy így büntessék meg őt az intézményesült korrupció leleplezéséért és Kreml-ellenes tüntetések szervezéséért. A korábbi politikus és aktivista most terrorvádak miatt is új eljárás elé néz, amely akár több évtizedes börtönbüntetéssel is fenyegeti. A Kreml kritikusai úgy tekintenek az ügyre, mint amelyik az orosz kormány újabb akciója Vlagyimir Putyin elnök legismertebb ellenfelének elszigetelésére.

Navalnij munkatársai vasárnap tüntetéseket szervezetek Oroszországban és külföldön, így biztosítva őt támogatásukról. A rendőrség sokakat gyorsan őrizetbe is vett kihallgatás céljából, és a rendőrök megerősített jelenléttel készültek Moszkva belvárosában. Navalnij-párti tüntetéseket több európai városban is tartottak vasárnap.

Az aktivista egy, a szövetségesei által a közösségi médiában közzétett üzenetében azt írta, szívesebben töltené a születésnapját családi reggelivel, gyermekei körében ajándékokkal, de

az élet olyan, hogy a társadalmi fejlődés és a jobb jövő csak akkor érhető el, ha bizonyos emberek hajlandóak megfizetni az igazságba vetett hitükért.

Navalnij hozzátette: „Minél több ilyen ember van, annál kisebb árat kell fizetnie mindenkinek. És minden bizonnyal eljön majd az a nap, amikor Oroszországban egyáltalán nem lesz veszélyes kimondani az igazságot és kiállni az igazságért.”

Az ellenzéki vezetőt még 2021 januárjában tartóztatták le, miután egy súlyos mérgezés után németországi kezeléséről hazatért Moszkvába. A mérgezésért sokan a Kremlt tették felelőssé.

Navalnij akkor két és fél év börtönbüntetést kapott a feltételes szabadlábra helyezés szabályainak megsértése miatt. Ezt a vádat azzal támasztották alá, hogy Navalnij elhagyta az országot, azaz illegálisan Németországban kezelték, miután egyébként mérgezésées támadás érte őt.

Tavaly aztán újabb kilenc évre ítélték csalás és a bíróság megsértése miatt. Jelenleg egy Moszkvától kétszázötven kilométerre található szigorúan őrzött büntetőkolónián tartják fogva. Néhány nappal ezelőtt üzent a börtönből, hogy megkapta több mint háromezer oldalra rúgó vádiratát, de mint tiltott tárgyat azonnal el is vették tőle, így nem tud felkészülni a tárgyalásra.

Kapcsolódó

Ajánlott videó

Olvasói sztorik