Nagyvilág

Trump gratulált Kim Dzsong Unnak, őrjöng a Republikánus Párt

Brendan Smialowski / AFP
Brendan Smialowski / AFP

Őrjöngenek a Republikánus Párt elnökjelöltjei és vezetői, miután Donald J. Trump korábbi elnökgratulált Kim Dzsong Un észak-koreai diktátornak abból a jeles alkalomból, hogy az elszigetelt távol-keleti országot felvették a Egészségügyi Világszervezet (WHO) végrehajtó testületébe.

Congratulations to Kim Jung Un!

írta Trump a Truth Social elnevezésű alternatív közösségi oldalán, amelyet csak azért hozott létre, mert a Twitter és más közösségi oldalak korábban mindenhonnan kitiltották őt. Az észak-koreai diktátor nevét angolul azonban nem is úgy írják helyesen, ahogy a volt amerikai elnök tette, hanem úgy, hogy „Kim Jong Un”.

Ron DeSantis, a korábbi elnök várhatóan legerősebb 2024-es kihívója meglepetésének adott hangot. Kim Dzsong Unt gyilkosnak nevezte, majd megjegyezte, hogy Észak-Koreában nemrég életfogytiglan börtönbüntetésre ítéltek egy egész családot egy kisgyerekkel együtt. DeSantis ezután így fogalmazott: „A WHO egy bukott szervezet”

Trump korábbi ENSZ-nagykövete, Nikki Haley szintén nem volt elragadtatva korábbi főnöke posztjától, mondván „Kim Dzsong Un éhezteti a saját népét”.Haley a Twitteren azt írta:

Teljes bohózat, hogy Észak-Korea vezető szerepet tölt be az Egészségügyi Világszervezetben.

Brian Kemp, Georgia állam kormányzója azt írta: „Az országunk visszavétele Joe Bidentől nem azzal kezdődik, hogy gratulálunk Észak-Korea gyilkos diktátorának”.

A WHO végrehajtó testületéhez Észak-Korea mellett csatlakozott még Ausztrália, Barbados, Kamerun, a Comore-szigetek, Lesotho, Katar, Svájc, Kamerun, Togo és Ukrajna is.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik