Nagyvilág europoli

Donáth Anna arra kéri az Európai Bizottságot, hogy kössék az oktatás reformjához az uniós pénzeket

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu

Donáth Anna, a Momentum EP-képviselője levélben kérte az Európai Bizottság elnökét, valamint az oktatásért és költségvetésért felelős biztosokat, hogy kössék az oktatás reformjához az uniós pénzeket, olvasható a párt szombati közleményében.

Mint írják, az Ursula von der Leyennek, Didier Reyndersnek és Johannes Hahnnak címzett levélben Donáth arról ír, hogy az elmúlt években a magyar oktatás helyzete súlyos válságba jutott. A pedagógusszervezetek demonstrációira viszont a kormány előbb a sztrájkjog gyengítésével reagált, majd a státusztörvénnyel még tovább szűkítette a tanárok autonómiáját.

A státusztörvény-tervezet olyan rendelkezéseket tartalmaz, amelyek a pedagógusok fegyelmezését célozzák, például az iskolai maximális napi munkaidő 8-ról 12 órára emelése, a pedagógusok technikai eszközeiken való megfigyelése, emellett a tanárok munkaidőn kívül sem nyilatkozhatnának a közoktatásról

– fogalmaz a levélben.

Hozzáteszi, „a törvény következtében több ezer tanár hagyhatja ott a tanári pályát, ami beláthatatlan következményekkel járna a már ígyis tanárhiánnyal küszködő oktatási rendszerre.”

A képviselők a levélben arra kérik a Bizottságot, hogy a felfüggesztett uniós forrásokat csak három feltétel teljesítése esetén adja oda a magyar kormánynak:

  • vonják vissza a státusztörvényt,
  • hajtsanak végre azonnali, 50%-os pedagógus-béremelést,
  • és indítsák be a magyar oktatás reformját a tanárok és diákok érdemi bevonásával.

A levelet még 16, Renew Europe-frakcióhoz tartozó EP-képviselő írta alá, köztük Guy Verhofstadt volt belga miniszterelnök is.

A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja keretében valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik