Nagyvilág

Már Ukrajnának adja Krímet a kormány javított videója

Elkészült a magyar kormány új, javított békepárti videója, miután hatalmas nemzetközi felháborodást és diplomáciai bonyodalmakat okozott, hogy az oroszok által törvénytelenül megszállt Krím-félszigetet nem Ukrajna részeként ábrázolták – szúrta ki a portfolio.hu. Az eredetiben volt még egy malőr, mégpedig az orosz harckocsiról bevágott jeleneten elhomályosították a Szent György-szalagon lévő piros-fehér keresztet, az orosz katonai járművek egyik legfőbb jellegzetességét.

A legújabb változat, ahol javították a hibát Palóc André, a Századvég vezető elemzőjének Youtube-csatornáján jelent meg először. A kormányzat hivatalos csatornáján azonban továbbra is a régi verzió érhető el.

Az eredeti, május végén közzétett videó miatt az ukrán külügyminisztérium hivatalos tiltakozójegyzéket is benyújtott a magyar külügyminisztériumnak szombat délután. „A Krím-félsziget nem Ukrajnához tartozó területként való jelölése ellentmond Budapest hivatalos, többször hangoztatott álláspontjának, amely szerint Ukrajna szuverenitását és területi integritását nemzetközileg elismert határain belül támogatja” – emlékeztették a magyar diplomáciát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik