Nagyvilág

Sötét rekord: csak májusban háromszázhét embert végeztek ki Iránban

Creative Touch Imaging Ltd / NurPhoto / NurPhoto via AFP
Creative Touch Imaging Ltd / NurPhoto / NurPhoto via AFP

Nyolcéves rekordot sikerült megdönteni az idén májusban Iránban. Csak ebben a hónapban ugyanis száznegyvenkét embert végeztek ki a közel-keleti országban, ilyen magas havi kivégzésszámra pedig 2015 óta nem volt példa.

A norvégiai székhelyű Iran Human Rights (IHR) jogvédő szervezet adatai szerint 2023 első öt hónapjában legalább 307 embert végzett ki – mindez hetvenhat százalékos növekedést jelent az előző évhez képest.

A kábítószerrel kapcsolatos kivégzések számának növekedése mellett az Iszlám Köztársaság a halálbüntetés végrehajtásához használt vádak körét is kiterjesztette. Két embert istenkáromlás vádjával, egyet pedig házasságtörés miatt végeztek ki – tette hozzá a jelentés – idézi a jogvédő szervezet közleményét az iráni ügyekre szakosodott hírportál, az Iran International.

Mahmúd Amiri-Moghaddam, az IHR igazgatója a lapnak azt mondta:

Az Iszlám Köztársaság önkényes kivégzéseinek emelkedése arra szolgál, hogy félelmet keltsen a társadalomban, és visszatartsa az embereket a további tiltakozásoktól, így meghosszabbítva saját uralmát.

A jogvédő szervezet vezetője szerint az adataik valószínűleg nem pontosak, a kivégzések tényleges száma ennél magasabb lehet. Az ENSZ január óta ugyanakkor legalább 259 iráni kivégzését erősítette meg.

Május végén számoltunk be róla, hogy még az iráni viszonyokhoz képest is különösen kegyetlen módon több száz emberből álló közönség előtt nyilvánosan akasztottak fel egy férfit nőkkel folytatott szexuális kapcsolaival összefüggő vádak alapján:

Kapcsolódó
Ez még Iránban is ritka: több száz ember előtt akasztottak fel egy férfit
Az nem derült ki, hogy pontosan mit követett el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik