Benko Vivien Cher / MTI / Miniszterelnöki Sajtóiroda
Nagyvilág

Varga Mihály fű alatt módosíthatja a Paks II-szerződést

– Az éjjel Orbán Viktor aláírásával megjelent a Magyar Közlönyben egy kormányrendelet, amely a háborús veszélyhelyzetre való hivatkozással Paks II. orosz építésének a hitelezéséről szóló megállapodás módosítását Varga Mihály pénzügyminiszter hatáskörébe utalja, aki a külügyminiszter bevonásával dönthet. Ez azt jelenti, hogy a szerződésmódosítást nem kell majd az Országgyűlés, sőt, még a kormányülés elé sem vinni – írta Jávor Benedek párbeszédes EP-képviselő, aki szerint ezzel paksi bővítés feletti parlamenti kontroll utolsó elemeit is megszüntetik, és tovább szűkítik az egész projekt átláthatóságát és ellenőrizhetőségét.

Mostantól a finanszírozási megállapodás tényleges tartalmának megismerhetősége is kétségessé válik – tette hozzá Jávor, aki megjegyezte, hogy milyen kínos lehet az a papír, amelyet Orbán már a „133 bátor ember” és a saját kormánya elé sem mer bevinni.

Szijjártó Péter külügyminiszter április közepén jelentette be Moszkvában, hogy beruházásról kötött korábbi szerződéseket módosítani kell.

(A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (j2) megbeszélést folytat Alekszej Lihacsovval, a Roszatom orosz állami atomenergetikai konszern vezérigazgatójával (b) a miniszterelnöki irodájában 2021. december 17-én. A megbeszélésen részt vett Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (j3), valamint Süli János, a Paks II. projektért felelős akkori miniszter is.)

Ajánlott videó