Nagyvilág europoli

Uniós biztos: Magyarországon továbbra is fennáll az európai értékek szisztematikus megsértésének veszélye

MTI/EPA/Julien Warnand
MTI/EPA/Julien Warnand

Az Európai Unió egyik legerősebb eszközére, a hetes cikk szerinti eljárás folytatására azért van szükség, mert Magyarországon továbbra is fennáll az európai értékek szisztematikus megsértésének veszélye – jelentette ki Vera Jourová, az Európai Bizottság átláthatóságért és értékekért felelős tagja Brüsszelben kedden.

Jourová, a tagállamok európai ügyekért felelős minisztereinek tanácskozását követően tartott sajtótájékoztatóján hangsúlyozta: az eljárás mindaddig nem áll le, amíg az aggodalmakat kiváltó problémák fennállnak, ameddig az Európai Bizottság által megkövetelt eredményeket Magyarország nem teljesítette. Az aggodalmak pedig továbbra is fennállnak Magyarország esetében.

Az eljárás akkor fejeződhet be, ha a problémákat megoldották, illetve ha biztosított, hogy a továbbiakban nem áll fenn az EU alapértékeinek szisztematikus megsértésének veszélye. „Egyelőre azonban még nem tartunk itt” – tette hozzá az uniós biztos. Kijelentette:

a bizottság semmiféle előrelépést sem lát egyebek mellett a választásokra vonatkozóan, az ombudsman és a közszolgálati média függetlenségének biztosítására tett javaslatok teljesítése terén.

Magyarországnak továbbá teljesítenie kell a megkövetelt szupermérföldköveket a helyreállítási források lehívása érdekében, hangsúlyozta.

Egy azzal összefüggésben feltett kérdésre, hogy az Európai Parlament a héten olyan indítványról vitázik, majd pedig szavaz, amely meg kívánja akadályozni, hogy a 2024 második félévében Magyarország töltse be a soros uniós elnökséget, Jourová azt válaszolta: az Általános Ügyek Tanácsának vitatémái között nem szerepelt az EP indítványa. Az Európai Bizottság az uniós szerződések szerint fog eljárni – tette hozzá.

Kapcsolódó
Erős kijelentés jött Navracsicséktól, Brüsszelben a fordítottját látják
Szakadatlan az optimizmus a közeli uniós megállapodás kapcsán, miközben rossz hírek érkeznek az unió háza tájáról.
A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja keretében valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik