Nagyvilág

Nincs meglepetés: újabb öt évig Erdogan az elnök Törökországban

MURAD SEZER / POOL / AFP
MURAD SEZER / POOL / AFP

Nem végleges eredmények szerint a miniszterelnökként majd államfőként két évtizede az ország élén álló Recep Tayyip Erdogan nyerte meg a törökországi elnökválasztás második fordulóját. Erdogan már sajtótájékoztatót is tartott, ahol kijelentette: ő nyerte az elnökválasztást.

Az elnök egy busz tetejéről intézett beszédet híveihez, és azt hangoztatta, hogy a választás győztese Törökország és mind a 85 millió állampolgára.

A török Legfelsőbb Választási Tanács (YSK) részeredményei szerint, a szavazatok 75,42 százalékos feldolgozottsága mellett Erdogan 53,41 százalékkal áll az élen. Az ellenzéki jelölt, Kemal Kilicdaroglu, a Köztársasági Néppárt (CHP) elnöke e részeredmény szerint a voksok 46,59 százalékát kapta meg.

„Az elkövetkező öt évben mi irányítjuk az országot” – mondta híveinek Erdogan Isztambulban. Megköszönte a török közvéleménynek azt a „demokráciafesztivált”, amelyet az ország a választások során tapasztalhatott.

Orbán Viktor már korábban gratulált Erdogannak Twitteren.

A két héttel ezelőtt, május 14-én tartott első fordulóban az elnökjelöltek egyike sem érte el az abszolút többséget, vagyis a győzelemhez szükséges küszöböt. Akkor Recep Tayyip Erdogan elnök 49,24 százalékot. Fő kihívója, Kilicdaroglu, a Köztársasági Néppárt (CHP) vezetője, illetve a hatpárti ellenzéki Nemzet Szövetség közös jelöltje az érvényes szavazatok 45,07 hét százalékát húzta be. A harmadik jelölt, Sinan Ogan május közepén a szavazatoknak mindössze 5,17 százalékát hozta el, és hétfőn visszalépett Erdogan javára.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik