Nagyvilág

Orbán Viktor már gratulált Erdogannak a győzelméhez

MURAD SEZER / POOL / AFP
MURAD SEZER / POOL / AFP

Most zajlik Törökországban az elnökválasztás második fordulója. Az urnák délután 5 órakor zárultak. Orbán Viktor már nem sokkal fél 7 után, a Twitteren gratulált Recep Tayyip Erdogannak.

Gratulálok az elnöknek megkérdőjelezhetetlen választási győzelméhez – írta a miniszterelnök:

 

Az Anadolu állami hírügynökség arról számolt be, hogy a szavazóurnák kétharmadának kinyitása után Tayyip Erdogan 54,7 százalékos eredményen áll, míg az ellenzéki jelöltre, Kemal Kilicdaroglura a választóknak valamivel több mint 44 százaléka szavazott. Az ANKA nevű magánhírügynökség viszont úgy tudja, Kiricdaroglu vezet 51 százalékkal, és Erdogan 49 százalékon áll – hívja fel a figyelmet a hvg.

Törökországban a két héttel ezelőtt, május 14-én tartott első fordulóban az elnökjelöltek egyike sem érte el az abszolút többséget, vagyis a győzelemhez szükséges küszöböt. Akkor Recep Tayyip Erdogan elnök 49,24 százalékot,.Fő kihívója, Kilicdaroglu, a Köztársasági Néppárt (CHP) vezetője, illetve a hatpárti ellenzéki Nemzet Szövetség közös jelöltje az érvényes szavazatok 45,07 hét százalékát húzta be. A harmadik jelölt, Sinan Ogan május közepén a szavazatoknak mindössze 5,17 százalékát hozta el, és hétfőn visszalépett Erdogan javára.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik