Annette Riedl / DPA / AFP
Nagyvilág

Politico: Szijjártó összeszólalkozott a német külügyminiszterrel

A Politico diplomáciai forrásokra hivatkozva arról ír, hogy Szijjártó Péter és Annalena Baerbock német külügyminiszter zárt ajtós külügyminiszteri találkozóján szóváltásba keveredett.

Mindez akkor történt, amikor arról volt szó, hogy hazánk addig nem hagyja jóvá az Ukrajnának szánt 500 millió eurós, fegyverbeszerzésre szánt segélyt és a következő szankciós csomagot, amíg Ukrajna nem veszi le az OTP-t arról a listáról, amely a háború nemzetközi szponzorait sorolja.

Miután a magyar külügyminiszter erről beszélt, Baerbock visszakérdezett, hogy meg nem nevezett jelentések szerint az OTP miért ismeri el a luhanszki és donyecki szakadár területeket, illetve felrótta azt is, hogy miért ad a bank hitelt orosz katonáknak.

Szijjártó visszautasította a zöld politikus által sorolt vádakat, a jelentéseket „nem helytállónak” nevezte, valamint hangsúlyozta, hogy a bank vezetése „nyilvánosan támogatja Ukrajnát”.

A Politico szerint a vitát megelőzően Észtország és Svédország is arra kérte Szijjártót, hogy Magyarország ne akadályozza az egységes európai fellépést.

Ajánlott videó