A következő élő közvetítés része Putyin és Zelenszkij hasonlóan nyilatkozott Bahmutról

A G7 Oroszországnak: „nem tűrjük el a status quo erőszakos megváltoztatására irányuló kísérleteket”

A G7-es országok vezetői a hirosimai csúcstalálkozójukon „rendíthetetlen egységet” mutattak Ukrajna támogatásában az orosz haderővel szembeni védekezésében – olvasható az MTI összefoglalójában.

Kisida Fumio, Japán miniszterelnöke a háromnapos fórum vége utáni beszédében kiemelte, hogy Zelenszkij ukrán elnök személyes jelenléte a vezetők találkozóján segített határozott üzenetet küldeni a világnak. Hangsúlyozta továbbá, hogy a G7 közössége nem tűri el a status quo egyoldalú, erőszakos megváltoztatására irányuló kísérleteket, bárhol is legyenek azok a világon.

Handout / Ukrainian Presidential Press Service / AFP Kisida Fumio japán miniszterelnök és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök G7-vezetők hirosimai csúcstalálkozóját követő koszorúzási ünnepségen a Hirosimai Béke Emlékparkban 2023. május 21-én.

A G7-ek vezetői vasárnap közleményt adtak ki, amelyben vállalták, hogy támogatják Ukrajnát mindaddig, amíg az országnak szembe kell néznie Oroszország törvénytelen agressziójával. Kisida beszédében utalt azokra a jelzésekre, amelyeket Moszkva az elmúlt hónapokban adott, és kijelentette, hogy a nukleáris fegyverek bevetésével való fenyegetés tűrhetetlen. A japán vezető hozzátette, hogy a G7-országok azt vallják, hogy a világot meg kell szabadítani a nukleáris fegyverektől.

A japán kormányfő kitért Kínára is, hangsúlyozva, hogy a G7 megerősítette a szabályokon alapuló szabad és nyitott nemzetközi rend fenntartásának fontosságát. Elmondta, hogy a csoport kész konstruktív és stabil kapcsolatokat kiépíteni Kínával, annak ellenére, hogy Peking mindent elkövet térségbeli katonai befolyásának növelése érdekében. Ezzel párhuzamosan felszólította Pekinget, hogy felelősségteljes tagja legyen a nemzetközi közösségnek, mert egyre nagyobb aggodalomra ad okot, hogy Peking megpróbálja elmélyíteni katonai együttműködését Moszkvával, hogy így együtt szálljanak szembe az Egyesült Államok és a nyugati demokráciák uralta globális renddel.

Vissza a közvetítéshez
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik