AFP PHOTO / Moscow City Court press service
Nagyvilág europoli

EUObserver: Magyarország újabb uniós szankciót akadályoz

Az Európai Unió kész lenne szankcionálni azokat az orosz igazságszolgáltatási tisztviselőket és ügynököket, akiknek részük volt Vlagyimir Kara-Murza ellenzéki újságíró (kiemelt képünkön) őrizetbe vételében, ám Magyarország az utolsó pillanatban megvétózta ezt, írja az Index az EUObserver információja alapján.

Kara-Murzát 25 év börtönbüntetésre ítélték hazaárulás vádjával áprilisban, erről, a férfi tevékenységéről és az ítéletről itt írtunk bővebben.

Az EUObserver szerint az Európai Unió nagykövetei már gyakorlatilag megegyeztek arról, hogy szankcionálják azokat, akiknek részük volt Kara-Murza őrizetbe vételében, elítélésében, illetve az ellenzéki politikus elleni mérgezéses merényletkísérletekben. A döntést az uniós külügyminiszterek hétfőn Brüsszelben véglegesítették volna, csakhogy a lap értesülése szerint Magyarország az utolsó pillanatban megvétózott az EU listáján szereplő orosz nevek közül legalább egyet.

Uniós diplomaták azt nyilatkozták az EUobservernek, hogy Magyarország amiatt tiltakozik, mert Ukrajna a hónap elején a háború szponzorának minősítette az OTP Bankot. Az EUObserver kereste a magyar külügyminisztériumot az ügyben, hogy Magyarország miért blokkolja a döntést, holott annak nincs köze Ukrajnához vagy az OTP Bankhoz, de nem kaptak választ.

Az már korábban kiderült, hogy Magyarország blokkolja az Európai Békekeret nyolcadik, ukrán fegyverbeszerzésre szánt részletének folyósítását.

A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja keretében valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.

Ajánlott videó