Nagyvilág

A spanyolok applikáción vezethetik, hogy ki mennyi házimunkát végez a családban

Getty Images
Getty Images

A spanyol kormány úgy próbálja meg ösztönözni a férfiakat, hogy vegyék ki a részüket jobban a házimunkából, hogy lefejlesztettek egy ingyenesen letölthető applikációt, amin a családok egyszerűen vezethetik, ki és mennyi időt tölt el a háztartásban az otthoni teendőkkel, írja a Guardian.

Ángela Rodríguez esélyegyenlőségi államtitkár arról beszélt, az alkalmazással az a céljuk, hogy rávilágítsanak a házimunka okozta láthatatlan mentális teherre, ami a nőkre nehezedik.

Közölte, az applikációt 211,750 euróból fejlesztették. A terv az, hogy használatával minden családtag kiveszi majd a részét a házimunkából. Nemcsak a családapákra, férjekre vonatkozik tehát ez, hanem a gyerekekre egyaránt.

Rodriguez szerint az applikáció meglepő és megdöbbentő eredményeket hozhat ki arra vonatkozóan, hogy milyen nehézségekkel is jár egy háztartást vezetni. Egy példával élve azt mondta, lehet, hogy a konyhát 20 perc alatt kitakarítja egy nő, de ezt csak akkor tudja megtenni, ha előtte megvette a tisztítószereket hozzá, azt megelőzően pedig összeírta a bevásárlólistát.

Egy spanyol kutatás szerint a nők 45.9 százaléka egyedül végzi a házimunkákat, míg ugyanez csak a férfiak 14.7 százalékára mondható el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik