Élő Nagyvilág

Újabb szankciók jönnek Oroszország ellen

Vyacheslav Madiyevskyy / NurPhoto / NurPhoto via AFP
Vyacheslav Madiyevskyy / NurPhoto / NurPhoto via AFP

A csütörtöki nap eseményeit itt írtuk meg.

Nagyot ütött Moszkva Amerikán: Obamát kitiltották Oroszországból

Ötszáz amerikai állampolgártól, köztük Barack Obama volt amerikai elnöktől tagadta meg a beutazás jogát Oroszország pénteken, válaszul az amerikai szankciókra – számolt be az MTI moszkvai tudósítója az orosz külügyminisztériumra hivatkozva.

Válaszul a Joe Biden kormánya által rendszeresen bevezetett oroszellenes szankciókra, amelyek Washington szándéka szerint arra irányulnak, hogy Oroszországnak a lehető legnagyobb kárt okozzák, személyesen érintve országunk tisztviselőit és egyszerű állampolgárait, ellenintézkedésként 500 amerikai számára záratik le a belépés az Oroszországi Föderációba

– áll az orosz külügy honlapján megjelent közleményben.

Szerintük rég ideje lenne, hogy Washington megtanulja: egyetlen Oroszország elleni ellenséges támadás sem marad kemény válasz nélkül.

Bahmutnál meghalt két orosz katona, Szumiban meghalt három ukrán energetikai szakember

Meghalt három ukrán energetikai szakember pénteken az északkelet-ukrajnai Szumi megyét ért orosz dróntámadás következtében – közölte az ukrán energetikai minisztérium a Facebookon. A közlemény szerint a megyei áramszolgáltató vállalat három dolgozójának autóját egy orosz drón találta el, miközben egy közelebbről nem megnevezett létesítménybe tartottak.

Hanna Maljar, az ukrán védelmi miniszter helyettese a Facebookon azt írta, hogy Oroszország ismét több ezer katonát vezényelt át a Donyeck megyei Bahmuthoz, emiatt az ukrán előrenyomulás lelassult. Hozzátette, hogy az orosz erők igyekezek kihasználni nehéztüzérségi fölényüket a térségben.

Az orosz csapatok továbbra is súlyos veszteségek árán támadnak, amelyek aránytalanul nagyobbak a mi veszteségeinknél

– emelte ki Maljar. Szerinte Bahmutban az orosz erők hamuvá égetik az épületeket, az alapokig rombolják a várost, amit így lehetetlen megvédeni.

Az ukrán határőrszolgálat arról számolt be, hogy sikeresen visszavertek egy orosz rohamot Bahmutban. Kézigránátokkal két orosz katonát megöltek, hármat megsebesítettek, az orosz támadócsoport pedig rövid időn belül visszavonult – derül ki a közleményből.

(MTI)

Zelenszkij meghívta Kijevbe az iraki miniszterelnököt

A szaúd-arábiai Dzsiddában tartott arab csúcstalálkozón Volodimir Zelenszkij ukrán elnök meghívta Kijevbe az iraki miniszterelnököt – közölte az iraki INA hírügynökség.

A találkozó házigazdája az Szaúd-Arábia volt. Zelenszkij úgy került oda, hogy váratlanul Szaúd-Arábiába utazott, ahol felszólította az Arab Liga vezetőket, hogy nyújtsanak segítséget Ukrajna és a Krímben élő muszlim közösség védelmében.

Zelenszkij itt többek között találkozott Mohamed bin Szalman szaúdi koronaherceggel is, akinek megköszönte, hogy támogatja Ukrajna területi szuverenitását. Szaúd-Arábia később közleményben deklarálta az arab ország semlegességét az orosz-ukrán háború vonatkozásában.

Az iraki kormányfő, Mohamed Sía al-Szudáni hivatala a meghívás kapcsán közölte: „diplomáciai módszereket kell alkalmazni, és lehetőséget kell adni a párbeszédre, hogy békés megoldást lehessen elérni Ukrajnában”, illetve meg kell teremteni a biztonságot a további eszkaláció elkerülése érdekében.

(INA)

Szankciókat kijátszó, több száz újabb céget és magánszemélyt tett szankciós listára az USA

Az Egyesült Államok több száz orosz vállalatot és magánszemélyt szankcionált legújabb bejelentése szerint. A bejelentés olyan cégek és kutatóintézeteket érint, amelyek részt vesznek az oroszországi energetikai beruházásokban. Ide tartoznak azok is, amelyek az Északi-sarkvidék erőforrásait használják – derül ki az AFP híradásából.

Eszerint az USA a Liechtensteinben, Indiában, Finnországban, Észtországban és Hollandiában, a korlátozás alá eső technológiák beszerzését segítő, titokban működő hálózatokat, valamint a Svájcból és az Egyesült Arab Emírségekből működtetett orosz pénzügyi hálózatokat is megregulázza.

Azokat a vállalatokat is célba vették, amelyek olyan alkatrészeket szállítanak, amikre az orosz Orlan felderítő drón gyártásához van szükség. Ezek között egy kínai cég is van.

Így összesen mintegy háromszáz személy, vállalat, intézmény, hajó és repülőgép került az amerikai pénzügyminisztérium és a külügyminisztérium feketelistáira- Ezek állítólag szankciót sértő tevékenységet folytattak.

Atomfegyverek nélküli világra szólított fel a G7

Atomfegyverek nélküli világot szorgalmaztak a G7 vezetői pénteken, és felszólították Oroszországot, Iránt, Kínát és Észak-Koreát, hogy hagyjanak fel a nukleáris eszkalációval és fogadják el a nukleáris fegyverek terjesztésének megakadályozását – áll a Fehér Ház által kiadott nyilatkozatban.

Oroszország nukleáris retorikája és az a kinyilvánított szándéka, hogy nukleáris fegyvereket telepítsen Fehéroroszországba, „veszélyes és elfogadhatatlan”,  Oroszországnak vissza kell térnie az Új START-szerződés teljes körű végrehajtásához

– fogalmazott a világvezetők közös nyilatkozata.

(CNN)

Putyin: A Nyugat tíz államra bontaná szét Oroszországot

Beszédet tartott Pénteken Vlagyimir Putyin orosz elnök, melyből a Guardian idézett a Reuters hírügynökség alapján. Eszerint Putyin például azt mondta:

Megpróbálnak éket verni országunk és annak népei közé. Azt mondják, hogy Oroszországot több tíz különböző államra kellene felosztani.

Putyin arra is kitért: szerinte a szankciók inkább  egyesíteni segítik az orosz népet, mintsem megosztanák.

Szaúd-Arábiát és az Arab-csúcsot is útba ejtette Zelenszkij

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök Szaúd-Arábia második legnagyobb városába, Dzsiddába érkezett a szaúdi média jelentései szerint. Zelenszkij villámlátogatásra érkezett a közel-keleti országba, ahol az Arab-csúcstalálkozón vett részt. Utána a tervek szerint Japánba megy, ahol a legfejlettebb országokat tömörítő G7-es csúcstalálkozón fogják vendégül látni.

3 milliárd dollárral túlbecsülték az Ukrajnának küldött fegyverek értékét

A Pentagon csütörtökön közölte, hogy legalább 3 milliárd dollárral (1051 milliárd forinttal) túlbecsülte az eddig Ukrajnának küldött fegyverek értékét. Az elszámolási hiba lehetővé teszi az amerikai védelmi minisztérium számára, hogy több fegyvert küldjön Kijevnek anélkül, hogy a Kongresszushoz kéne fordulnia további forrásokért.

Az amerikai Kongresszus ugyanis egyre nagyobb nyomást gyakorol a Pentagonra, hogy elszámoljon az Ukrajnának küldött több milliárd dollárnyi fegyverrel, lőszerrel és felszereléssel. A hárommilliárd dolláros többletből a nagyszabású ellentámadásra készülő Ukrajna kulcsfontosságú fegyverekhez juthat. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök korábban arról beszélt, hogy az offenzívával azért várnak, mert még nem rendelkeznek mindennel, amire szükségük van.

Az elszámolásbeli különbség abból származik, hogy az Ukrajnának küldött hadfelszerelések egy részénél nem az aktuális értéket, hanem azt az árat vették figyelembe, amibe a fegyver teljes cseréje kerülne. A Pentagon ugyanis meglévő, régebbi készleteiből is küldött Ukrajnába, mert azt gyorsabban tudta odajuttatni.

Sabrina Singh, a Pentagon szóvivője elmondta: a költségek felülvizsgálatakor derült ki, hogy néhány esetben az Ukrajnának szánt felszerelések “nettó könyv szerinti értéke” helyett a “pótlási költséggel” számoltak, és ezzel túlbecsülték az amerikai készletekből származó felszerelések jelenértékét.

Mióta Oroszország 2022 februárjában háborút indított Ukrajna ellen, az Egyesült Államok csaknem 37 milliárd dollárnyi katonai segélyt – fegyverrendszereket, lőszert, felszereléseket – nyújtott Ukrajnának.

A Pentagon hangsúlyozta, hogy szorosan nyomon követik az Ukrajnába indított katonai szállítmányokat. Ukrajnában egy amerikaiakból álló kis csoport az ukrán féllel együttműködve, ahol ez lehetséges személyes és virtuális ellenőrzéseket is végez. Februárban a Pentagon főrevizora azt mondta, hogy hivatala egyelőre nem találta annak nyomát, hogy az Ukrajnának szánt fegyver- és segélyszállítmányok bármelyike elveszett volna a korrupció miatt, vagy rossz kezekbe került volna. Ugyanakkor hozzátette, hogy a vizsgálat még folyik – írta az MTI.

Újabb szankciókat jelentettek be Oroszország ellen

Új, Moszkva elleni szankciókat jelentettek be a G7-országcsoport tagjai pénteken a csoport hirosimai csúcstalálkozóján, a büntetőintézkedések az orosz gyémántüzletet érintik.

Charles Michel, az Európai Tanács elnöke bejelentette, hogy az Európai Unió szintén korlátozza az Oroszországgal folytatott gyémántkereskedelmet.”A gyémántok nem az örökkévalóságnak szólnak” – fogalmazott Michel, szójátékával a híres James Bond-film címére utalva. Hozzátette, hogy a G7-ek emellett igyekeznek meggyőzni a szankciók fontosságáról azokat az államokat is, melyek nem tagjai az országcsoportnak. A csúcsra több ilyen országot, például Indiát is meghívták.

Mindeközben az Egyesült Királyság szintén büntetőintézkedéseket tett közzé a Moszkvának évente több milliárdos hozamot biztosító orosz gyémántbányászat- és kereskedelem ellen.

A G7-csoport külügyminiszterei már áprilisban bejelentették, készek az Oroszország elleni szankciók fokozására. A háromnapos, ugyancsak Japánban tartott tanácskozáson Nagy-Britannia, Kanada, Franciaország, Németország, Olaszország, Japán és az Egyesült Államok vezető diplomatái követelték az orosz erők azonnali, feltétel nélküli kivonását az ukrán területekről.

(MTI)

A ma hajnali volt a tizedik orosz légicsapás ebben a hónapban

Péntekre virradóan ismét egész Ukrajnában szóltak a légvédelmi szirénák, ez volt a tizedik orosz légi támadás május folyamán, és a második 24 óra leforgása alatt. Szerencsére sok kárt nem okoztak, áldozatokról nem érkezett eddig jelentés. Az ukrán légvédelem a 22 iráni Shahed drónból 16-ot szedett le, a hat Kaliber-típusú cirkálórakétából pedig hármat semmisített meg.

Zelenszkij is ott lesz a G7-csúcson

Egy ukrán képviselő megerősítette, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök személyesen vesz részt a G7 csoport május 19-21. közötti hirosimai csúcstalálkozóján. Korábban még arról számoltak be, hogy az ukrán elnök videokapcsolaton keresztül vesz majd részt a csúcstalálkozón. Olekszij Danilov, az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács titkára azt mondta, fontos döntések születnek majd a G7-csúcson, és fontos, hogy Zelenszkij ott legyen, hogy képviselhesse az ukránok érdekeit.

(Guardian)

Több mint 12 ezren jöttek Ukrajnából egy nap alatt

Magyarország területére a csütörtöki napon Ukrajna felől 5411 fő lépett be, a román-magyar határszakaszon belépők közül pedig 6755 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett, vagyis összesen 12.166-an jöttek a háború sújtotta országból. A beléptetettek közül a rendőrség 52 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes. Ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében.

Az ukrajnai háború elől 20 ember, köztük 5 gyermek érkezett Budapestre vonattal – olvasható az  Országos Rendőr-főkapitányság közleményében.

Az USA megadta az engedélyt, hogy F-16-os vadászgépeket kaphasson Ukrajna

Megadta az engedélyt Joe Biden amerikai elnök, hogy az európai szövetségesek a régóta vágyott F-16-os vadászgépekkel lássák el az ukrán légierőt – írta meg a CNN a saját információira hivatkozva.

A CNN jelezte, hogy hivatalosan egyetlen ország sem jelezte, hogy F-16-o vadászgépeket akar adni Ukrajnának, az USA pedig továbbra sem akar adni a saját gépeiből.

Ukrán pilóták F-16-osra való kiképzése azonban már elindult, és Nagy-Britannia, Hollandia, valamint Németországból F-16-os koalíció jött létre, hogy elláthassák vadászbombázókkal az oroszok által megtámadott országot. Korábban az ukrán vezérkar arról beszélt, hogy 40-50 darab F-16-ossal meg tudnák védeni az ukrán légteret az orosz légi támadásoktól.

Olvasói sztorik