Nagyvilág

78 általános iskola és 37 középiskola kapott bombafenyegetést Szerbiában

MTI/EPA/Andrej Cukic
MTI/EPA/Andrej Cukic

A két egymást követő szerbiai tömeggyilkosság után két héttel a szerb hatóságok közölték, hogy országszerte bombafenyegetéseket kaptak az oktatási intézmények – írta az Euronews.

A cikk szerint összesen 78 belgrádi általános iskola és 37 középiskola kapott fenyegető üzeneteket a készülő bombatámadásokról. 

A rendőrség csapatokat küldött a fenyegetések kivizsgálására, a diákokat és az alkalmazottakat evakuálták. A tanulók és a pedagógusok biztonsága érdekében átmenetileg szünetelt a tanítás, mindaddig, amíg be nem fejezik a helyszínelést. Egyelőre nem tudni, hogy ténylegesen bombát rejtettek valamelyik iskolában, vagy csak hamis fenyegetésről van szó, a rendőrség még nem reagált.

Május 3-án egy 13 éves fiú az iskolájában megölt nyolc diákot és az egyik iskolaőrt, valamint egy tanárt és további hat diákot megsebesített, köztük volt egy kislány is, aki két héttel később halt bele sérüléseibe.

Az iskolai ámokfutás másnapján egy 20 éves férfi gépkarabéllyal lelőtt nyolc embert, és további tizennégyet megsebesített a Belgrád melletti Mladenovacon és környékén.

A lakosságot megrendítette e két brutális mészárlás. Aleksandar Vucic köztársasági elnök több intézkedésre tett ígéretet, például felvetette a büntető törvénykönyv módosítását, amelyben 14-ről 12 évre szállítanák le a büntethetőségi korhatárt, az iskolai lövöldözőt ugyanis büntetőjogilag nem tudják felelősségre.

Kapcsolódó
Szerbia lefegyverzése
Embert próbáló, ám egyben emberéleteket mentő feladatokat vállaltak fel a szerb hatóságok.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik