A következő élő közvetítés része A magyar kormány megakadályozta, hogy újabb 500 millió eurót küldjön az EU Ukrajnának

Őrizetbe vették az ukrán legfelsőbb bíróság vezetőjét egy korrupciós ügy miatt

Nicolas Economou/NurPhoto via Getty Images
Nicolas Economou/NurPhoto via Getty Images

Őrizetbe vették az ukrajnai legfelsőbb bíróság vezetőjét egy korrupciós ügy miatt folytatott nyomozás során – közölte kedden a korrupcióellenes hatóság.

Olekszandr Omelcsenko, a Korrupcióellenes Ügyészség (SZAPO) ügyésze elmondta, hogy a Legfelsőbb Bíróság vezető bíráját megvesztegetés gyanúja miatt vették őrizetbe. Bár Omelcsenko nem nevezte meg a férfit, a titulus miatt ki lehet találni, hogy Vszevolod Knyazijev bíróról van szó, aki a gyanú szerint 2,7 millió euró kenőpénzt vett át.

Ukrajna Nemzeti Korrupcióellenes Hivatalának (NABU) szóvivője, Szemen Krivonosz elmondta, hogy a pénzt azért adhatták Knyazijevnek, hogy egy peres eljárás során a prominens üzletember, Konsztyantin Zsevago javára döntsenek. Zsevago tagadta, hogy bármit elkövetett volna.

Az ukrán legfelsőbb bíróság kedden rendkívüli ülést hívott össze, amelyen elítélték a korrupciót és bejelentették, hogy teljes mértékben együttműködnek a nyomozó hatóságokkal és bizalmatlansági eljárás megindítását kezdeményezik Knyazijevvel szemben.

A Reuters megjegyzi, hogy Kijev az orosz invázió ellenére megkettőzte erőfeszítéseit a korrupció visszaszorítására, ami létfontosságú az Európai Unióhoz való csatlakozás feltételeinek teljesítéséhez.

Frissítünk!

Az ukrán legfelsőbb bíróság keddi plenáris ülésén 140-2-es arányban felmentette Knyazijevet, ugyanakkor bírói státuszától nem fosztották meg.

Vissza a közvetítéshez
Olvasói sztorik