A következő élő közvetítés része A magyar kormány megakadályozta, hogy újabb 500 millió eurót küldjön az EU Ukrajnának

1,2 milliárd eurónyi orosz vagyont zároltak Cipruson

Nicolas Economou/NurPhoto via Getty Images
Nicolas Economou/NurPhoto via Getty Images

Mintegy 1,2 milliárd eurónyi (443 milliárd forint), Cipruson bejegyzett vállalkozások által kezelt orosz vagyont zároltak az Oroszország elleni nyugati szankciók keretében Cipruson – közölte kedden a nicosiai pénzügyminisztérium. A vagyon túlnyomó részét uniós hitelintézeteknél zárolták, illetve további 105 millió eurót (39 milliárd forint) maguk a ciprusi bankok fagyasztottak be.

A minisztérium az adatokat Didier Reynders jogérvényesülésért felelős uniós biztos múlt heti bírálatát követően tárta fel. Reynders ugyanis kifogásolta, hogy Ciprus elmarad a többi tagállam mögött, ami a szankciók hatálya alá eső orosz vagyon befagyasztását illeti.

Az uniós biztos úgy fogalmazott, hogy miközben más EU-tagországok 2-4 milliárd euró orosz vagyont zárolnak, addig Ciprus esetében mintegy 100 millió euró zárolása kissé kevésnek tűnik. A ciprusi pénzügyminisztérium szerint ez arra vezethető vissza, hogy az Európai Bizottság hiányos információkat kapott, de ezt a hibát időközben helyrehozták a vonatkozó adatbázis frissítésével.

A minisztérium hangsúlyozta: a ciprusi vezetés fokozza pénzügyi felügyeleti képességeit, hogy összhangban legyen a nemzetközi szankciókkal, s ennek érdekében egy szakosodott testületet is létrehoznak a brit Pénzügyi Szankciók Végrehajtásának Irodája (OFSI) mintájára. Hozzátette: Nicosia csatlakozni szeretne az Európai Bizottság programjához, amely a büntetőintézkedések egységes és hatékony végrehajtását hivatott elősegíteni.

(MTI)

Vissza a közvetítéshez
Olvasói sztorik