Nagyvilág

Szlovákiai busztragédia: elaludhatott a volánnál a magyar buszt vezető sofőr

Juraj Hajdin TV JOJ / Facebook
Juraj Hajdin TV JOJ / Facebook

Egyre több részlet lát napvilágot a szlovákiai sajtóban a halálos busztragédiáról. Ahogy arról mi is hírt adtunk, hétfőn délelőtt egy magyar autóbusz ütközött össze egy kamionnal Szlovákiában a D2-es autópályán. A Parameter szerint a balesetben egy ember meghalt, 59-en pedig megsérültek. Közülük nyolc sérült állapota kritikus, őket két enyhébb sérülést szenvedett társukkal a pozsonyi egyetemi kórházban ápolják. A könnyű sérültek közül is többen szorulnak kórházi kezelésre, közülük 19-et elszállítottak Malackából (Malacky) négy pozsonyi kórházba. A súlyos sérülteket Pozsonyban látták el, több életmentő műtétet is el kellett végezni.

A TV JOJ szerint egy 56 éves férfi veszítette életét a balesetben. A csatorna úgy tudja,

egy román sofőr ült a kamion volánja mögött, alig egy perce állt a leállósávban, amikor 100 km/h-s sebességgel belehajtott hátulról a magyar autóbusz. A busz sofőrje elaludhatott. 

Menczer Tamás magyar külügyi államtitkár az M1 műsorában elmondta, hogy a busz budapesti és miskolci embereket, feltehetően nyugdíjasokat szállított. Hozzátette: az utaslista az autóbuszban van, így nehezebb összeírni, hogy pontosan hányan és kik utaztak a járművön a baleset pillanatában. Úgy értesült, hogy az utasok összesen 59-en voltak.

A Novy Cas nem hivatalos információkra hivatkozva azt írta: egy magánkézben lévő magyar személyszállító vállalat járatáról van szó. A szlovák utasokról szóló híreket nem erősítették meg. A lap rendőrségi információkra hivatkozva megjegyezte: egyik sofőr sem fogyasztott alkoholt. A rendőrség közlése ezt megerősítette: mindkét sofőr alkoholtesztje negatív eredménnyel zárult.

Alena Krcová, a szlovák Mentőszolgálat Operatív Központjának szóvivője közölte: 13-an szenvedtek súlyos, 8-an közepesen súlyos sérüléseket. 38-an szenvedtek könnyű sérülést, vagy nem sérültek meg. A mentésben 12 mentőautó és 3 helikopter vett részt – tette hozzá. A mentőszolgálathoz 10:33 órakor érkezett az első bejelentés, a mentők tíz percen belül a helyszínre érkeztek, 11:17 órakor már beszállították az első pácienseket a Pozsonyi Egyetemi Kórházba.

Lenka Dunajová Druzkovská, az egészségügyi tárca államtitkára arról számolt be, hogy a Pozsonyi Egyetemi Kórház mellett a nagyszombati, malackai és szakolcai kórházba is szállítottak sérülteket. Főként idősebb páciensekről van szó.

Michal Palkovic egészségügyi miniszter közlése szerint nagyon súlyosak a Pozsonyi Egyetemi Kórházban ápolt páciensek sérülései.

Súlyos, polytraumás esetekről van szó, több embert mesterségesen kell lélegeztetni, súlyos arcroncsolódásokkal, medence- és alsóvégtag-roncsolódásokkal hoztak pácienseket, akiknél azonnali orvosi beavatkozásra volt szükség

– mondta a tárcavezető.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik