Belföld

Szlovákiai busztragédia: egy ember meghalt, nyolc fő állapota kritikus az ötvenkilenc sérült közül

FRISSÍTÉS – 20:30

Az M1 esti híradója szerint nyolcan kerültek kórházba életveszélyes sérülésekkel szlovákiai D2-es autópályán balesetet szenvedett magyar busz utasai közül, két embert mélyaltatásban tartanak. A budapesti és miskolci embereket, feltehetően nyugdíjasokat szállító busz teljes sebességgel belerohant egy kamionba, amely épp az autópálya melletti pihenőhelyről hajtott vissza a sztrádára. Az ütközés után a busz összeroncsolódott, az úttesten hevertek az utasülések, a kamion rakománya az útra borult.

FRISSÍTÉS – 18:45

Hamarosan elindulhatnak Magyarországra a délelőtti szlovákiai buszbaleset könnyű sérültjei, miután megérkezett értük a mentesítő járat – írja az MTI. A könnyű sérültek közül is többen szorulnak kórházi kezelésre, közülük 19-et elszállítottak Malackából (Malacky) négy pozsonyi kórházba. A súlyos sérülteket Pozsonyban látták el, több életmentő műtétet is el kellett végezni. Ők súlyos arc-, gerincsérüléseket, medence- és végtagtöréseket szenvedtek. Más könnyű sérültekért megérkezett a mentesítőjárat, ők hamarosan elindulnak vissza Magyarországra.

Az utasok közül a legtöbben a hajnali indulás miatt aludtak az autóbuszon, így nem emlékeznek, hogy az ütközés pillanatában mi történt.

A szlovák rendőrség még mindig nem tudja, hogy pontosan hogyan történt az ütközés.

Kamionnal ütközött egy magyar autóbusz hétfőn délelőtt Szlovákiában, a D2-es autópályán. A Parameter beszámolója szerint egy ember meghalt, 59-en pedig megsérültek a balesetben. Közülük nyolc sérült állapota kritikus, őket két enyhébb sérülést szenvedett társukkal a pozsonyi egyetemi kórházban ápolják – közölte az intézmény igazgatója a szlovák hírügynökséggel. A többi sérültet a malackai, nagyszombati és a szakolcai kórházakban látták és látják el.

Az eset a 15. kilométerkőnél történt Kúty irányában. Azt egyelőre nem tudni, hogy a két jármű milyen körülmények között ütközött. A tűzoltók nagy erőkkel érkeztek ki a helyszínre Pozsonyból és Malackából. A sérülteket kiszabadították a roncsok közül, valamint elsősegélyben részesítették őket, mentők és mentőhelikopter is érkezett a helyszínre.

Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára a közösségi oldalán azt írta, kollégái a helyszínen vannak. Később az M1 műsorában azt mondta, budapesti és miskolci magyarok, feltehetően nyugdíjasok utaztak a buszon. Legutóbbi bejegyzésében eggyel a szlovákiai közlésnél eggyel kevesebb, 58 sérült szerepel, közülük az államtitkár információi szerint 13 súlyos, 8 közepes és 37 könnyű állapotú. A bejegyzés szerint a minisztérium munkatársai ott vannak az egészségügyi intézményekben.

Az Új szó idézi a ma alakult új szlovákiai kormány egészségügyi miniszterét, Michal Palkovičot, aki azt közölte, hogy a sérülteket azonnali és minőségi egészségügyi ellátásban részesítik. „Mindent megteszünk azért, hogy megmentsük az életüket. Rendkívül sajnálom a baleset áldozatát, részvétem a hozzátartozóinak” – mondta.

A szlovák rendőrség tájékoztatása szerint a baleset körülményeinek kivizsgálása még zajlik, azt viszont már tudni lehet, hogy mindkét jármű vezetőjének negatív volt az alkoholtesztje. A TV JOJ szerint egy 56 éves férfi veszítette életét a balesetben.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik