A következő élő közvetítés része Gyászhét lesz Ungváron, hét kárpátaljai katona meghalt

Nagy-Britannia pilótákat képez ki és harci drónokat küld Ukrajnának

Roman Chop / MTI / AP
Roman Chop / MTI / AP

Nagy-Britannia nagy hatótávolságú harci drónokat ígért Ukrajnának, miután az ukrán államfő Rishi Sunak brit miniszterelnökkel tárgyalt a Chequers vidéki rezidencián. Volodimir Zelenszkij európai körútján sorra látogatja meg az Ukrajnát támogató országok vezetőit, hogy új fegyverek szállítása mellett lobbizzon.

A brit kormányfő elmondta: Nagy-Britannia több száz légvédelmi rakétát és pilóta nélküli légjármű-rendszereket, köztük új, több mint 200 km-es hatótávolságú harci drónokat szállít Ukrajnának az elkövetkező hónapokban.

London már a múlt héten jelentette be, hogy nagy hatótávolságú, Storm Shadow típusú rakétákkal látja el az ukrán fegyveres erőket, ugyanakkor az Egyesült Királyság Zelenszkij rövid látogatása után közölte, hogy „nem tervez” vadászgépeket küldeni Ukrajnának.

Pilóták kiképzésével azonban segítenek: az alapkiképzés már idén nyáron elkezdődök.

A konfliktus sorsdöntő pillanathoz érkezett. Az Egyesült Királyság továbbra is rendületlenül támogatja Ukrajnát és az ukrán népet abban, hogy képes legyen megvédeni magát. Fontos, hogy a Kreml is tudja: továbbra is Ukrajna mellett állunk, nem megyünk sehová. Számíthatnak ránk, hosszú távon

– jelentette ki a találkozó után Rishi Sunak.

(The Guardian)

Vissza a közvetítéshez
Olvasói sztorik