Stephanie Keith / Getty Images / AFP
Nagyvilág

Kisebb vagyon gyűlt össze egy agressszív hajléktalant a metrón megfojtó 24 éves volt katona védelmére

A vádlott négy évig szolgált a haditengerészetnél.

Több mint egymillió dollár gyűlt össze internetes adománygyűjtő akcióban egy gyilkossággal megvádolt volt katona jogi védelmére, aki New Yorkban egy fenyegetően viselkedő hajléktalan halálát okozta.

Daniel Penny május elején a New York-i metrón, több másik utas segítségével fojtófogással fékezett meg egy férfit, aki az utasokat bántalmazással és gyilkossággal fenyegette. A hajléktalan férfi ezután életét vesztette.

Az eset május első napjaiban több tüntetést is kiváltott a nagyváros utcáin és metróállomásain, amelyeken Daniel Penny vád alá helyezését követelték. A New York-i ügyészség a héten vádat emelt ellene, és pénteken hivatalosan is ismertették az emberölésről szóló vádiratot.

Penny önként megjelent a rendőrségen. A bíróságra már megbilincselve kísérték át, ahol a bíró 100 ezer dollár óvadék ellenében szabadlábra helyezte.

Az ügyész által összeállított vádirat azt állapítja meg, hogy Daniel Penny azután sem engedett a fojtószorításból, hogy az áldozat, Jordan Neely teste elernyedt a kezében.

A védők azt hangsúlyozták, hogy a 30 éves hajléktalant New Yorkban jól ismerték erőszakos cselekményei miatt: 2021-ben egy 67 éves nő orrát törte be, s azt megelőzően is bántalmazott már embereket, több alkalommal a metrón ütött meg utasokat.

Daniel Penny ügyvédi költségeinek fedezésére egy adománygyűjtő oldalon tettek közzé felhívást védői, aminek nyomán péntekig bő egymillió dollár gyűlt össze.

A 24 éves vádlott végzős hallgató egy New York-i főiskolán, azt megelőzően pedig négy évig szolgált a haditengerészetnél, ahonnan kitüntetéssel szerelt le. Ha emberölés vádjában bűnösnek találják, 5-től 15 évig terjedő börtönre ítélhetik.

Ajánlott videó