A következő élő közvetítés része Azon vitáznak az oroszok, hogy menekülnek vagy visszavonulnak Bahmutnál

Szijjártó botrányosnak nevezte, hogy Ukrajna a háború nemzetközi szponzorainak listájára helyezte az OTP-t

Botrányos, hogy Ukrajna a háború nemzetközi szponzorainak listájára helyezte a semmiféle jogszabályt nem megsértő OTP-t, s amíg ezt nem vonják vissza, addig a magyar kormány „nagyon nehezen” tárgyal további áldozatokat kívánó szankciókról – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Stockholmban.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleménye szerint a tárcavezető az európai uniós külügyminiszterek informális tanácsülésének szünetében hangsúlyozta: felháborító, hogy miközben Magyarország részt vesz abban a programban, amelynek keretében a blokk havonta másfél milliárd euróval támogatja Ukrajna működését, az ukrán nemzeti korrupciómegelőzési ügynökség nemrég „a nemzetközi háborús szponzorok” listájára helyezte az OTP Csoportot, amiért a pénzintézet továbbra is jelen van Oroszországban.

Ez elképesztő, ez felháborító, ez botrányos

mondta.

„Az OTP Magyarország legnagyobb bankja. Az OTP semmifajta nemzetközi jogszabályt nem sértett meg. Az OTP működése teljes mértékben megfelel mindenfajta elvárásnak és jogszabálynak. Ehhez képest a bank felhelyezése Ukrajnában a háború nemzetközi szponzorainak listájára elfogadhatatlan és botrányos” – emelte ki a miniszter.

„Ezért ma világossá tettem, hogy addig mi nagyon nehezen megyünk bele egyáltalán tárgyalásokba is a tizenegyedik szankciós csomagról, nagyon nehezen tárgyalunk további áldozatokat kívánó gazdasági korlátozó intézkedésekről, amíg az OTP ezen a bizonyos ukrán listán rajta van” – közölte.

Elfogadhatatlan, még egyszer mondom, botrányos, és követeljük az ukránoktól, hogy vegyék le az OTP-t a háború nemzetközi szponzorainak listájáról,

tette hozzá.

Szijjártó Péter a háború okozta élelmezési válságra is kitért, és aláhúzta, hogy a közép-európai államok az afrikai és közel-keleti országok ellátásának céljából úgynevezett szolidaritási útvonalakat nyitottak az ukrán gabona számára. „Ehhez képest ennek a gabonának egy jelentős része Közép-Európában maradt, ahol példátlanul súlyos gondokat okoz a gazdálkodóknak, a gazdáknak” – jelentette ki.

„Az Európai Bizottságnak kutya kötelessége ebben a helyzetben intézkedni annak érdekében, hogy a Közép-Európában beragadt ukrán gabonát eljuttassák minél előbb Afrikába és a Közel-Keletre” – fűzte hozzá. Mint rámutatott, erre egyrészt a helyi gazdák támogatása, másrészt az afrikai és közel-keleti lakosság létfenntartásának biztosítása érdekében lenne szükség.

JONAS EKSTROMER / TT NEWS AGENCY / TT News Agency via AFP Tobias Billström svéd külügyminiszter (b), Szijjártó Péter magyar külügyminiszter (középen) és Josep Borrell, az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője Stockholmban 2023. májust 12-én.

Frissítünk!

Az OTP péntek délután a következő közlemény adta ki az üggyel kapcsolatban:

 

„Az OTP Bank elítél minden, szuverén ország elleni agressziót, így az Ukrajna ellen elkövetettet is, és elkötelezett az Ukrajnai polgárok és az ország gazdaságának támogatásában. Ennek jegyében Bankunk a folyamatos szolgáltatás és a hitelezési tevékenység fenntartása mellett (forintban) milliárdos nagyságrendű humanitárius támogatással segítette Ukrajnát, és több száz háborús menekültnek nyújtott tartós szállást és ellátást Magyarországon.
Az OTP Bankot 2023. május 5-én az ukrán Antikorrupciós Ügynökség (NAZK) „a háború nemzetközi szponzorai” közé sorolta.

 

Az NAZK az OTP Bankot megbélyegző döntése alátámasztására több téves, valótlan érvet hozott fel. Ezek közül az alábbiak a legjelentősebbek, amelyek cáfolatával az OTP Bank tisztázni kívánja a helyzetet:

 

1.      „Az OTP Bank fontos szerepet tölt be Oroszország nemzetgazdasága szempontjából.”
– ezzel szemben a valóság az, hogy az OTP Bank Oroszországban 0,17% piaci részesedéssel rendelkezik, azaz a súlya az orosz bankpiacon nem éri el a két ezreléket. Az NAZK listájára az OTP-nél lényegesen nagyobb helyi jelenléttel rendelkező nemzetközi bankok és egyéb vállalatok nem kerültek fel, ami önmagában megkérdőjelezi a listára kerülésről szóló döntés hitelességét.

 

2.      „Az OTP Bank Ukrajna megszállt területein (Donbassz, Krím) folytat tevékenységet.„
– ezzel szemben az igazság az, hogy az OTP Csoport egyik tagja sem folytat semmilyen tevékenységet Ukrajna azon területein, amelyeket az Orosz Föderáció megszállás alatt tart. Az OTP Csoport minden piacán a helyi és nemzetközi jogszabályok teljes betartásával működik, beleértve a szankciós előírásokat is. Ennek megfelelően 2014-ben is szabályszerűen és haladéktalanul megszüntette valamennyi tevékenységét a megszállt területeken. Az NAZK döntésének téves indoklása onnan származhat, hogy Oroszországban is van Donyeck nevű település, ahol valóban a közelmúltig volt (a nemzetközti szankcióknak megfelelően) működő OTP Bank fiók – az OTP-t feljelentő Olekszandr Dubinszki úr feltehetően ezt keverte össze az ukrajnai Donyeck-kel.

 

3.      „Az OTP Bank „kedvezményes hitelt” biztosít az orosz hadsereg tagjainak.”
– ezzel szemben a tények azt mutatják, hogy az Orosz Föderáció törvényben írja elő (106-FZ) valamennyi pénzügyi szolgáltatónak, hogy azok számára, akik részt vesznek a „különleges katonai művelet”-ben, 2023. december 31-ig mentesülnie kell a hiteltörlesztés és kamatfizetés alól. A határidő után a törlesztés folytatódik. Az OTP Bank sem kedvezményesen, sem máshogy nem nyújt új hitelt az Orosz Föderáció fegyveres állományának tagjai számára.

 

4.      „Az OTP Bank elismerte a Luhanszki és a Donyecki „népköztrársaság” létezését.”
– ezzel szemben a valóság az, hogy az OTP Bank – összhangban az EU és azon belül Magyarország hozzáállásával – soha, semmilyen formában nem ismerte el ezeknek a területeknek az önállóságát.
A fentiek alapján világos, hogy az OTP Bank szerepeltetése a „háború szponzoraként” teljességgel méltatlan, és arra fogunk törekedni, hogy erről meggyőzzük az ukrán illetékeseket is.”

(MTI)

Vissza a közvetítéshez
Olvasói sztorik