Nagyvilág

Öt és fél év börtönt kapott egy dán fiatal, mert neonáciknak toborzott

Jelentős, összesen öt és fél év szabadságvesztésre ítéltek egy 16 éves fiatalt, mert neonáci csoporthoz tartozott, megpróbálta beszervezni egy iskolatársát is, valamint különböző eszközökkel terjesztette a csoport ideológiáját – jelentette a dán média csütörtökön.

A fiatal fiút több törvényellenes cselekedettel is vádolták, köztük azzal, hogy terrorcselekmény elkövetésének szándékával csatlakozott a Feuerkrieg Division (FKD) nevű neonáci csoporthoz, ebben a vádpontban azonban felmentették.

A bírósági beszámolók szerint a fiú éppen 15 éves múlt, amikor 2021-ben megpróbálta beszervezni egy iskolatársát az FKD-ba. A csoport sok szélsőjobboldali tartalmat terjesztett Telegram-csatornáján, köztük pokolgépkészítésről szóló leírásokat. A nála tartott házkutatás során a rendőrség egy náci zászlót, karszalagot és Adolf Hitler Mein Kampfjának egy példányát találta meg.

A tinédzser egyik vádpontban sem vallotta magát bűnösnek. Az ügyészség öt évi börtönt kért, a bíróság ennél súlyosabb büntetést szabott ki, és a DR tévécsatorna tudósítása szerint a védelem fellebbezést nyújtott be az ítélet ellen.

A szóban forgó ügy a dán terrorelemzési központ (CTA) márciusi jelentésében is szerepelt, amelyben a fiatalok körében online terjedő szélsőjobboldali radikalizációról számolt be. A 16 éves fiú ügye is ezt a jelenséget látszik alátámasztani, mindazonáltal Európában már 13 éves gyerekeket is őrizetbe vettek az FKD-ban való tagság miatt.

Egyebek mellett az online térben való anonimitás is megkönnyíti, hogy tizenévesek szélsőjobboldali csoportokhoz csatlakozzanak – figyelmeztetett Michael Hamann, a CTA vezetője a Reuters hírügynökségnek nyilatkozva.

(MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik