A következő élő közvetítés része Oroszországba hurcolhatják a zaporizzsjai atomerőmű alkalmazottjait és családjaikat

CNN: Nagy-Britannia nagy hatótávolságú brit-francia cirkálórakétákat küld Ukrajnának

Az Egyesült Királyság több Storm Shadow cirkálórakétát szállít Ukrajnának az orosz erőkkel szembeni ellentámadást segítendő – írja a CNN több, meg nem nevezett, magas beosztású nyugati forrásra hivatkozva.

Az Egyesült Királyság már korábban is jelezte, hogy nagy hatótávolságú fegyverekkel fogja ellátni Ukrajnát, ez most több Storm Shadow rakétát is tartalmazni fog. A brit kormány egyértelművé tette, hogy ez kizárólag arra adott válasz, hogy Oroszország szándékosan támadta a civil és nemzeti infrastruktúrát; erre ez az arányos válaszlépés

– idézték az egyik forrást.

A Storm Shadow nagy hatótávolságú, levegőből indítható, lopakodó cirkálórakéta, amelyet az Egyesült Királyság és Franciaország közösen fejlesztett ki. A hatótávolsága meghaladja a 250 km-t. Ezzel alig marad el az amerikai gyártmányú föld-föld rakétarendszerek (ATACMS) hatótávolságától, amelyet Ukrajna már régóta kér, de meg nem kapott – írják.

RABIH MOGHRABI / AFP Szaleh Ali al-Muhadzsa szaúdi tábornok (jobbra), a szaúdi királyi légierő vezérkari főnöke megtekinti a francia Storm Shadow rakéta modelljét a 2005. november 21-i dubaji légi kiállításon.

A Storm Shadow mélyen be tud hatolni az oroszok által megszállt kelet-ukrajnai területekre. Az egyik forrás a CNN-nek azt mondta, az Egyesült Királyság biztosítékokat kapott az ukrán kormánytól, hogy ezeket a rakétákat csak ukrán szuverén területen fogják használni, vagyis Oroszország területén nem. Brit illetékesek egyébként gyakran hangoztatják, hogy a Krímet is ukrán szuverén területnek tekintik, amit az oroszok „törvénytelenül csatoltak el”.

A lap szerint Ben Wallace brit védelmi miniszter várhatóan bejelenti az alsóházban, hogy az Egyesült Királyság Storm Shadow rakétákat küld Ukrajnának.

Vissza a közvetítéshez
Olvasói sztorik