Élő Nagyvilág

A Wagner-vezér bejelentette, hogy kivonulnak Bahmutból

TELEGRAM / AFP
TELEGRAM / AFP
  • Jevgenyij Prigozsin, a Wagner-csoport vezetője káromkodva osztotta ki az orosz vezérkart.
  • Nem sokkal később a zsoldossereg vezetője bejelentette, hogy csapatai elhagyják Bahmutot. Prigozsin a múltban is tett hasonló, drámai kijelentéseket, így egyelőre nem tudni, hogy nyomásgyakorlásról van-e szó, vagy valóban elhagyják a várost.
  • Egy orosz tisztviselő szerint gátszakadás miatt kerülhet veszélybe a zaporizzsjai atomerőmű.
  • Kézzel írt üzeneteket találtak az ukránok a lelőtt kamikaze drónok roncsain.
  • Az ukrán légvédelmi erők lelőttek egy drónt Kijev felett.
  • A háború csütörtöki eseményeit itt tudja visszaolvasni.

Putyin készül a győzelem napi ünnepségekre

Az orosz elnök ma találkozott a nemzetbiztonsági tanácsával, amellyel átbeszélték a május kilencedikei programokat. Ekkor ünneplik Oroszországban a második világháborút lezáró győzelem napját, amely idén valamivel feszültebb lehet majd, mint általában.

Az oroszok ugyanis attól tartanak, hogy Ukrajna megpróbálja majd megölni Vlagyimir Putyin orosz elnököt. Sőt, ilyen kísérletnek tartják azt a dróntámadást is, ami szerda reggel történt. Kijev tagadja, hogy részt vett volna a támadásban.

SEFA KARACAN / ANADOLU AGENCY / AFP Vlagyimir Putyin és Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter a tavalyi győzelem napi parádén Moszkvában.

Oroszország kiüríti a fronton lévő településeket Zaporizzsjában

Az orosz erők által elfoglalt Zaporizzsja oroszpárti kormányzója, Jevgenyi Balicki közölte pénteken, hogy elrendelte a frontvonalon fekvő falvak kiürítését, miután az ukrán támadások felerősödtek az elmúlt napokban.

Nagyon valószínű, hogy a régóta belengetett ukrán ellentámadás ezen a frontvonalon fog majd megindulni.

Dmytro Smolienko / NurPhoto / AFP Egy lerombolt ház Zaporizzsja városában.

Ukrajna szerint napokon belül be akarják venni Bahmutot az oroszok

Oroszország május 9-ig, a második világháborút a nyugati fronton lezáró győzelem napjáig át akarja venni az ellenőrzést a Donyeck megyei Bahmut fölött, ezért máshonnan a városhoz vezényelnek újabb Wagner-zsoldosokat – közölte Hanna Maljar ukrán védelmi miniszterhelyettes pénteken a Telegramon.

A tisztségviselő hangsúlyozta: az ukrán katonák nem engedik áttörni a védelmüket, és az ukrán tüzérség megsemmisítette a Wagner-csoport lőszertároló helyeit Bahmutnál.

Jevgenyij Prigozsin, a kelet-ukrajnai város ostromában meghatározó szerepet játszó Wagner katonai magánvállalat vezetője pénteken bejelentette, hogy a zsoldoscsapat május 10-én elhagyja Bahmutot. Ezt azzal indokolta, hogy elfogyott a lőszerkészletük. Szavai szerint

zsoldosai lőszer híján értelmetlen halálra vannak ítélve.

Belehalt egy tizenhat éves lány az április végi kramatorszki légitámadásban szerzett sérüléseibe

Meghalt egy tizenhat éves lány  a kórházban, aki az április 29-i éjszakai légitámadásban sérült meg súlyosan a donyecki Kramatorszkban.

A városi tanács a lány nevét is közölte: Nevara Jelizaveta Zsonivna hónapokkal a tizenhetedik születésnapja előtt vesztette életét.

Lisa törékeny lány volt, csendes és nagyon szerény. Nemcsak kitűnő tanuló volt, hanem barátságos, meleg szívű is, aki mindig fel tudta vidítani barátait és tanárait

– írták róla a Telegramon kiadott közleményben.

ANATOLII STEPANOV / AFP A város egyik lerombolt iskolája 2023. április 24-én.

Videón, ahogy ököllel ver egy ukrán tárgyaló egy oroszt Ankarában

A török fővárosban, Ankarában tart kétnapos plenáris ülést Fekete-tengeri Gazdasági Együttműködés közgyűlése csütörtökön és pénteken. A csütörtöki események egy pontján verekedés is volt, miután az egyik orosz résztvevő kitépte az ukrán zászlót egy ukrán tárgyaló kezéből, aki emiatt többször ököllel arcul ütötte az orosz tárgyalópartnert.

A rendzavarásról készült képeket elsőként a török parlament tette közzé a honlapján. Mustafa Sentop, a török házelnök közölte:

Mélyen elítélem ezt a viselkedést, amellyel megzavarják a békés környezetet, amelyet Törökország igyekszik megteremteni.

Íme a verekedés képkockái:

Megszületett a bejelentés: a Wagner-csoport kivonul Bahmutból

A Wagner-harcosok és Wagner-parancsnokság nevében kijelentem, hogy 2023. május 10-én kötelesek vagyunk Bahmutban lévő állásokat átadni a reguláris erők egységeinek, és a Wagner maradványait logisztikai táborokba visszavonni, ahol nyalogathatjuk a sebeinket

– jelentette be Jevgenyij Prigozsin, az orosz Wagner-zsoldoshadsereg vezetője.

Mint arról korábban írtunk, Prigozsin egy hajnalban közzétett, indulatos videóüzenetben bírálta az orosz vezérkart, amiért nem támogatják kellőképpen a Wagner csapatait. A Bahmutból való kivonulást is ezzel indokolta:

Azért döntöttem úgy, hogy elhagyjuk Bahmutot, mert az embereim lőszer nélkül értelmetlen halálra vannak ítélve.

Prigozsin azt is elmondta, hogy május 9-ig, vagyis a Győzelem napjáig kellett volna elfoglalniuk a várost, de csapatai április végéig elhasználták a lőszerkészletük 90 százalékát.

Ezzel együtt Prigozsin kijelentéseit érdemes kritikával kezelni. Már korábban is tett hasonlóan drámai bejelentéseket, hogy aztán később vissza is vonja azokat: múlt héten belengette, hogy felfüggeszti a tüzérségi támadásokat Bahmutnál, később azonban azt mondta, hogy csak viccelt.

Prigozsin három hete arról beszélt, hogy Bahmut városának nagyjából 80 százalékát tartják az ellenőrzésük alatt. A kelet-ukrajnai várost július óta több százezer tartalékossal és zsoldossal próbálják bevenni az oroszok. A Wagner január közepe óta folyamatosan foglalja el a környező településeket: az északi és déli külvárosokat már bevették, de az ostromgyűrű továbbra sem zárult le a város körül. Tehát a város nyugati részére visszaszorult ukrán védők továbbra sincsenek elvágva az utánpótlási útvonalaktól.

Az ukránok 2014 óta erődítik Bahmutot, így az oroszok csak jelentős veszteségek árán tudnak előrehaladni.

(The Guardian)

Brit hírszerzés: szabotázsakciók veszélyeztetik az orosz vasúti infrastruktúrát

Közzétette szokásos, reggeli hírszerzési jelentését a brit védelmi minisztérium.

A tárca azt írja:

  • Látványosan megemelkedett a vasúti balesetek száma az Ukrajnával határos orosz területeken. Az ismeretlen elkövetők által végrehajtott szabotázsakciók vélhetően rövid időre ellátási zavarokat okoznak az orosz hadianyag szállításában.
  • Bár a károkat az orosz vasúti csapatdandárok hamar kijavítják, a partizántevékenység komoly fenyegetést jelent a belbiztonság embereire, akik képtelenek a hatalmas vasúti infrastruktúra egészét megvédeni a támadásoktól.

Lehet, hogy kivonul Bahmutból a Wagner-zsoldoshadsereg

A Reuters gyorshírt közölt arról, hogy Jevgenyij Prigozsin, az orosz Wagner-zsoldoshadsereg vezetője pénteken nyilatkozatban közölte, hogy május 10-én elhagyják Bakhmutot.

Amint jönnek a részletek, igyekszünk beszámolni róla.

Mint arról korábban írtunk, Prigozsin korábban dühös videóüzenetben bírálta az orosz hatóságokat, amiért nem támogatják kellőképpen a Wagner csapatait.

Prigozsin kijelentéseit mindenesetre érdemes kritikával kezelni, hiszem már korábban is tett hasonlóan drámai bejelentéseket, hogy aztán később vissza is vonja azokat. A múlt héten például belengette, hogy felfüggeszti az ukrán erők elleni tüzérségi  támadásokat Bakhmutban, de később úgy nyilatkozott, hogy ez csak vicc volt.

TASZSZ: két nap alatt másodszor támadták meg az olajfinomítót Krasznodar régióban

A TASZSZ orosz állami hírszolgáltató jelentése szerint másodjára érte dróntámadás két egymást követő napon az oroszországi Krasznodar régióban található Ilszkij olajfinomítót.

A katasztrófavédelem közleményét idézve azt írják:

Drón támadta meg az Ilszkij olajfinomító területét, aminek következtében hatvan négyzetméteres területen tűz ütött ki. A lángokat mostanra már megfékezték.

(The Guardian)

@kondratyevvi / TELEGRAM / Handout / AFP A Krasznodari terület kormányzójának, Veniamin Kondratyevnek a hivatalos Telegram-fiókján 2023. május 4-én közzétett képen a Krasznodari terület déli részén, Ilszkij településen lévő olajfinomítóban keletkezett tűzből felszálló füst látható.

Veszélybe kerülhet a zaporizzsjai atomerőmű, amennyiben egy közeli gát nem lesz képes tartani a rekordmagas vízszintet

Egy orosz tisztviselő arra figyelmeztetett, hogy a rekordmagas vízszintet nem lesz képes tartani egy dél-ukrajnai gát, és az áradás az orosz ellenőrzés alatt álló zaporizzsjai atomerőmű bizonyos részeiben is kárt tehet.

A Roszenergoatom vezérigazgatója, Renat Karcsa a TASZSZ orosz állami hírügynökségnek adott nyilatkozatában azt fejtegeti, hogy amennyiben a herszon megyei Nova Kahovka-i gát valóban átszakad, akkor a zaporizzsjai erőmű szivattyúállomásainak áramellátóit elönti a víz.

Ez problémákat okozhat az erőmű működésében és veszélyt jelenthet a nukleáris biztonságra

– mondta Karcsa.

Andrey BORODULIN / AFP Az erőmű 2023. március 29-én.

Miután tavaly novemberben az orosz fegyveres erők kénytelenek voltak feladni Herszont, az érintett gátról készült műholdképek jelentős károkról árulkodtak.

Mindkét fél azzal vádolta a másikat, hogy a gát felrobbantására készül. Amennyiben a átszakadna a gát, a víz elárasztaná a folyásirányban lévő terület nagy részét, és a pusztítás feltehetően Herszon városának környékén is nagy pusztítást okozna.

Karcsa mostani nyilatkozta ellentmond az ukrán tisztviselők március végi kijelentéseinek. Az ukránok attól tartanak, hogy a zaporizzsjai létesítménynek nyár végére vízhiánnyal kell szembenéznie, mivel az orosz erők vizet engedtek ki az erőművet ellátó víztározóból. Szerintük így a reaktorok hűtéséhez nem fog rendelkezésre állni a kellő vízmennyiség.

(The Guardian)

Kézzel írt üzeneteket találtak az ukránok lelőtt kamikaze drónok roncsain

Ukrajna kézzel írt üzeneteket talált a lelőtt orosz drónok roncsain – közölte az ország védelmi minisztériuma.

Az ukrán fegyveres erők az elmúlt négy napban 24 Shahed-136/131 kamikaze drónból 18-at hatástalanítottak.

A tárca tájékoztatása szerint a roncsokon az alábbi üzenetek szerepeltek:

  • a „Kremlért”,
  • „Moszkváért”.

Káromkodva osztotta ki az orosz vezérkart Prigozsin

Káromkodva, kiabálva bírálja az orosz katonai vezetést egy videóban Jevgenyij Prigozsin, a hírhedt orosz zsoldoshadsereg, a Wagner-csoport vezére. Prigozsin a múltban többöször is bírálta már az orosz hadvezetést, melytől már hónapok óta kéri, hogy küldjenek több lőszert. Azonban a mostani, Telegramon közzétett videójában – melyben Prigozsin elesett Wagner-zsoldosok holttestei mellett beszél – az eddigi legélesebb kritikáját fogalmazza meg a reguláris hadsereg vezetésével szemben.

Itt vannak a wagneres srácok, akik ma haltak meg. A vérük még friss

– mondja Prigozsin, majd arra utasítja a kamerást, hogy videózza le a holttesteket.

Miután a kamera végigpásztáz a holttesteket, a nyugodt hangnemet üvöltés váltja fel. Prigozsin káromkodva pocskondiázza Szergej Sojgu orosz védelmi minisztert és Valerij Geraszimov tábornokot, akiket Putyin az ukrajnai háború vezetésével bízott meg.

70 százalékos a lőszerhiány! Sojgu! Geraszimov! Hol a picsában van a lőszer?

– kiabálja Prigozsin, aki szerint az orosz vezérkar előkelő klubokban múlatja az időt, miközben a Wagner önkéntesei sorra halnak meg Ukrajnában.

A zsoldosvezér állatoknak szólítja a katonai vezetőket, akiknek a gyermekei szerinte élvezik az életüket, és videókat készítenek a YouTube-ra.

Azt hiszitek, jogotok van feláldozni a wagneresek életét?

– teszi hozzá.

(Insider)

Olvasói sztorik