Nagyvilág europoli

Varga Judit szerint aki azt mondja, hogy a magyar kormány oroszbarát, az a kormány megdöntésére törő nemzetközi érdekeket szolgálja

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu

Hosszú interjút adott a Mandinernek Varga Judit igazságügyi miniszter, aminek már a legelején úgy fogalmazott, hogy az uniós támogatások kifizetésének késése a brüsszeli adminisztráció számára jelent óriási kudarcot. Elnézve ráadásul a szuper mérföldkövek és a horizontális feltételek beiktatását, úgy látja, egy ördögi rendszert működtetnek Brüsszelben, amit úgy találtak ki, hogy bármikor le lehessen állítani a támogatások kifizetését.

A miniszter szerint a Helyreállítási és Ellenálló Képességi Eszköz kifizetései eddig lassúak és alacsony hatásfokúak voltak, a tagállamok többsége nem jutott még hozzá teljes mértékben a forrásokhoz, miközben új válság kopogtat az ajtón. „Már nem a koronavírus, hanem a háború és a szankciós infláció vált a legfőbb kihívássá a kontinensen” – tette hozzá.

Amikor arról kérdezték, hogy a kormány biztosan mindent megtett-e, hogy teljesítse az EU által állított feltételeket, azt mondta:

Kis túlzással úgy tűnik, ha eltüsszentem magam a Kossuth téren, az is akadályozza a források kifizetését. Brüsszelben intézményesült a hungarofóbia. Elképesztő lejáratás indult Magyarországgal szemben a nemzetközi médiában, így amit szabad Jupiternek, nekünk többszörösen nem szabad. (…) Súlyos kettős mérce érvényesül velünk szemben, szó sincs jogi vagy szakmai kérdésekről, ez politikai boszorkányüldözés.

Itt tette hozzá, hogy az ő területén, az igazságügyi kérdésekben már nincs már tisztázandó kérdés, a bizottság politikai jóváhagyására várnak. Amint ez megvan, a magyar parlament elfogadhatja a szükséges lépéseket, s utána megnyílik az út a források előtt. Hogy ez pontosan mikor várható, Varga Judit azt mondta, Navracsics Tiborhoz hasonlóan ő is optimista, úgy számol, hogy a nyáron már megérkezhetnek a források.

Az orosz-ukrán háború témájára váltva az igazságügyi minszter előbb azt mondta, nincs szükség arra, hogy a magyar kormány az eddigieknél is egyértelműbben elítélje Putyin agresszióját.

Egyetlen cselekedetünk sem oroszbarát, ez csupán egy újabb hazug narratíva, ami a magyar kormány megdöntésére apelláló nemzetközi érdekeket szolgálja ki. Szürreálisnak tartom a békepárti álláspont összekapcsolását a Putyin-barátsággal

– itt tette hozzá, hogy valójában azok nem szolgálják a béke ügyét, akik fegyvereket és harci eszközöket küldenek a frontra.

A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja keretében valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik