Nagyvilág

Száznál is több rendőr sérült meg Franciaországban a kormányellenes tüntetésekké változó május 1-jei felvonulásokon

Firas Abdullah / Anadolu Agency / Getty Images
Firas Abdullah / Anadolu Agency / Getty Images

A hivatalosan közzétett adatok szerint 291 embert vettek őrizetbe, miközben legalább 108 rendőr megsérült hétfőn Franciaországban a kormány- és nyugdíjreform-ellenes tünetésekké átalakuló május 1-jei felvonulásokon – számolt be róla a Guardian, kiemelve, hogy egy rendőrt súlyos égési sérülésekkel vittek kórházba, miután eltalálta egy Molotov-koktél.

A szakszervezetek felvonulásait országszerte atrocitások kísérték, a rendőrség több helyen is könnygázt vetett be. Csak Párizsban 111 demonstrálót vettek őrizetbe, miközben 25 rendőr is meg sérült a fővárosban.

A felvonulás sokáig egyébként békés mederben zajlott. Fiatalok és idősek is megtalálhatók voltak a tömegben, ahol egymást érték a drapériák, amelyek hol a társadalmi igazságosságot, hol Emmanuel Macron lemondását követelték, valamint természetesen a nemrégiben meghozott nyugdíjreform eltörlését. Párizs 11. kerületében aztán megkezdődtek az első incidensek a rendőrség, és a hatóságok által csak „Fekete blokknak” nevezett szélsőbalos tüntetők között. A nap folyamán aztán

  • Párizsban buszmegállókat és kirakatokat rongált meg a tüntető tömeg, a város középületeit rendőrellenes graffitikkel fújták tele, közben rendszeresek voltak az összecsapások a tüntetők és a rendőrség között.
  • Lyonban kirakatokat és autókat gyújtottak fel.
  • Nantes városában a tüntetők kukákat hordatak össze egy kupacba egyes kormányzati épületek előtt, a halmot aztán felgyújtották.
  • Marseille-ben pedig egy nagyjából száz fős csoport egy rövid időre elfoglalt egy luxusszállodát.

Franciaország belügyminisztere, Gérald Darmanin elítélte a szélsőséges támadókat, elsősorban a Fekete blokkot, amelynek az információi szerint mintegy kétezer tagja van Párizsban, további ezer főnek pedig Lyonban van a székhelye. A belügyi vezető az események után sürgette a kormányt, hogy járjon el és szigorúan büntesse meg azokat, akik megtámadták a rendőrséget és a közvagyont. Élisabeth Borne miniszterelnök eközben a korábbi május 1-jei felvonulásokat, és azok szellemiségét méltatta, amelyek tükrében hatványozottan elfogadhatatlannak minősítette a történteket.

A rengeteg indulatot szülő francia nyugdíjreformról, aminek keretében 62-ről 64 évre emelik a nyugdíjkorhatártn nemrég maga Macron is úgy nyilatkozott, hogy egyértelmű, hogy a többség nem fogadta el. Az elnök úgy nyilatkozott: „Egyértelmű, hogy a reformot nem fogadta el a többség, senki nem maradhat süket a társadalmi igazságosságnak és a demokratikus életünk megújításának ezen igényével szemben”.

Ennek ellenére a tervezetet elfogadták, az indulatok pedig azóta sem csitulnak Franciaországban.

Kapcsolódó
„Ha ezzel el kell fogadnom a népszerűtlenséget, vállalom” – sokba kerülhet Macronnak a nyugdíjkorhatár-emelés
Emmanuel Macron hőn áhított nyugdíjreformja megvalósulhat ugyan, ám a sikert beárnyékolja, hogy franciák milliói tüntetnek az utcákon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik