Élő Nagyvilág

Tucatnyi orosz rakétát leszedett az ukrán légvédelem

Dimitar DILKOFF / AFP
Dimitar DILKOFF / AFP

Vasárnapi tudósításunkat itt olvashatják vissza.

Dél-Afrika letartóztatja Putyint, ha az orosz elnök odautazik tárgyalni

Nincs olyan lehetőség, hogy ne tartóztassuk le Putyint – ha idejön, le kell tartóztatnunk –

mondta a dél-afrikai Sunday Timesnak egy magas rangú kormányzati tisztviselő annak apropójából, hogy felmerült, az orosz elnök hamarosan látogatóba érkezik az országba. Vlagyimir Putyint a Brazíliából, Oroszországból, Indiából, Kínából és a befogadó Dél-Afrikából álló feltörekvő gazdaságok ötfős blokkjának vezetőinek összejövetelére hívták meg. Csakhogy Putyin aligha utazik el így az afrikai országba.

Dél-Afrika – írja a Times cikkét szemléző 444.hu – így Zoomon keresztül, és nem személyesen fogja felkérni Vlagyimir Putyint egy kulcsfontosságú csúcstalálkozóra, miután Pretoria jogi tanácsot kért a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) által háborús bűnökkel vádolt orosz diktátor letartóztatására vonatkozó kötelezettségeiről.

Ez a hozzáállás annak fényében érdekes, hogy Dél-Afrika korábban nem támogatta az Oroszország elleni szankciókat, és nem ítélte el az oroszok agresszióját.

Fehér Ház: 20 ezer oroszt gyilkolhattak meg Bahmutnál december óta

A Fehér Ház számításai szerint az orosz hadsereg az elmúlt öt hónapban 100 ezer főt veszített el valamilyen formában Bahmut térségében. A Fehér Ház nemzetvédelmi szóvivője, John Kirby úgy nyilatkozott hétfőn, hogy számításaik az amerikai hírszerzés becsléseire támaszkodnak – írta a Reuters.

A 100 ezer főből több mint 20 ezren meghaltak, ennek fele a elítélteket is felvevő zsoldoshadsereg, a Wagner-csoport vesztesége.

Oroszország azon kísérlete, hogy főként Bahmuton keresztül támadást indítson a Donbászban, kudarcot vallott

– mondta Kirby, és hozzátette, bár az oroszok valamennyit haladtak Bahmutban, de ennek „szörnyű, szörnyű ára” volt, kimerítette fegyveres készleteit és humán erőforrásait, Ukrajna védelme pedig továbbra is erős a térségben.

Nagyvárost lőttek az oroszok rakétákkal

A mai támadások során hét rakétát lőttek a kelet-ukrajnai Pavlohradra az oroszok, összegezte a régió vezetője, Szerhij Liszak. „Néhányat elfogtak”, mondta, de más rakéták célt értek, köztük egy ipari létesítményt, ahol emiatt tűz ütött ki, és egy lakónegyedet, ahol 19 társasház, 25 ház, hat iskola és öt üzlet sérült meg.

A régióban a város mellett három másik területet is ért rakétamtámadás, amelyekben szintén sérültek meg lakóépületek, iskolák.

Az orosz védelmi minisztérium szóvivője hétfőn azt közölte, hogy „csoportos rakétacsapást hajtott végre nagy hatótávolságú, precíziós irányítású légi- és tengeri fegyverekkel az ukrán védelmi ipar létesítményei ellen… minden kijelölt létesítményre lecsaptak”.

A támadás Ukrajna elektromosáram-hálózatára is kiterjedt, helyreállítása több napba telik, mondta a felelős ukrán miniszter. Herszonban 20 ezer ember maradt áram nélkül, illetve most még meg nem határozott számban a dnyipropetrovszki régióban, benne a háború előtt csaknem egymillió lakosú Dnyipróval.

(Guardian)

Így néz ki a robbantás miatt kisiklott tehervonat Brjanszk közelében

Robbanás siklatott ki egy tehervonatot hétfőn az orosz határ mentén, Brjanszk közelében – közölték helyi hatóságok.

Alekszandr Bogomaz helyi kormányzó szerint robbanószerkezet robbant a Brjanszk-Unecsa vasútvonalon. A moszkvai idő szerint 10:17-kor történt incidens következtében a mozdony kigyulladt, és hét tehervagon kisiklott – közölte az orosz állami vasúttársaság.

A vonat jelentések szerint olajtermékeket és fát szállított. Sérültekről nem érkezett hír.

A közösségi médiában közzétett képek és videók oldalukra fordult tartálykocsikról árulkodnak, amelyekből szürke füst szállt fel. Alább a független orosz újság, a Meduza angol nyelvű kiadásának vezető szerkesztője, a Kevin Rothrock által közzétett videó látható:

Kétmillió dollárért árulta az uránt Georgiában, de elfogta a titkosszolgálat

Elfogott egy férfit a georgiai állambiztonsági szolgálat, aki kétmillió dollárért (678 millió forint) akart radioaktív uránt eladni – írja az MTI a helyi különleges szolgálatokra hivatkozva.

A közlemény szerint

az állambiztonsági szolgálat kémelhárítási osztályának tisztjei a georgiai ügyészséggel együtt őrizetbe vettek egy embert radioaktív anyag illegális eladásának kísérletével kapcsolatban.

A különleges szolgálat szerint az őrizetbe vett ember Poti városában igyekezett értékesíteni a sugárzó anyagot. Ezért a tettéért akár tíz évre is elzárhatják.

Elfogták a moldovai oroszbarát párt alelnökét pártfinanszírozási ügyek miatt

Moldovában a hatóságok őrizetbe vették az oroszpárti Sor párt alelnökét, akit a pártfinanszírozási szabályok megsértésével gyanúsítanak – számolt be hétfőn a moldovai korrupcióellenes ügyészség. Marina Taubert a közlemény szerint a főváros, Chisinau repülőterén vették őrizetbe, miközben épp megpróbált felszállni egy Izraelbe tartó járatra.

A moldovai vádhatóság még április 19-én lefoglalta a párt – vélhetően szintén Izraelben bújkáló – elnökének, Ilan Shornak 1,36 milliárd lejre (26 milliárd forint) rúgó vagyonát – jelentette be akkor Veronica Dragalin, a korrupcióellenes ügyészség vezetője. A zár alá vett vagyonelemek között ingatlanok, járművek – például magánrepülők – és bankszámla is volt.

Az ügyészek a törvénybe ütköző módon megszerzett javak felderítésével foglalkozó ügynökséggel közösen összesen több mint 7,5 milliárd lej (143 milliárd forint) vagyont foglaltak le az ország határain belül és kívül.

A moldovai fellebbviteli bíróság április 13-án mindezeken túl megerősítette Ilan Shor tizenöt éves börtönbüntetését az egymilliárd dollárnyi (340 milliárd forint) banki csalási botrányok ügyében. Az Izraelben tartózkodó politikust távollétében ítélték szabadságvesztésre és vagyonának lefoglalására.

A 2,6 millió lakosú ország fővárosában az utóbbi időben viszonylag gyakran szerveztek oroszpárti tüntetéseket, amelyeknek kezdeményezője a nyíltan oroszbarát Sor párt.

Ilan Shor 2019 óta van szökésben. Az Egyesült Államok szankciókkal sújtotta korrupció és Oroszország javára folytatott tevékenység vádjával.

Öt gyerek is megsebesült a pavlohrádi orosz légitámadásban

Legalább harmincnégyen megsebesültek a pavlohrádi orosz légitámadás miatt, közöttük öt gyermek is – közölte az ukrán állami média.

Pavlohrádban hétfőre virradóra volt légitámadás, amelyet a jelek szerint egy lőszerraktár ellen hajtottak végre, de társasházak és lakóházak is megsérültek.

Két nőt intenzív osztályon kezelnek.

Kiszorítottak néhány orosz egységet Bahmutnál, de „a helyzet meglehetősen nehéz”

Bahmutnál kiszorították az orosz erők egy részét az állásaikból, de az oroszok újabb és újabb egységeket vetnek be a veszteségeik ellenére – közölte Olekszandr Szirszkij vezérezredes, az ukrajnai szárazföldi erők parancsnoka a Telegramon.

A helyzet meglehetősen nehéz

– fűzte hozzá.

Szirszkij a hadsereg közlése szerint vasárnap a frontvonalon látogatott meg ukrán csapatokat, akkor beszélt minderről. Hozzátette: az újabb orosz egységek között ejtőernyősök és a Wagner-zsoldosok is vannak.

Az orosz erők fokozatosan egyre több előnyt szereznek Bahmutban, de egy ukrán katonai forrás vasárnap azt közölte, hogy a védők ellátása élelemmel, lőszerrel és gyógyszerekkel még mindig lehetséges.

(The Guardian)

Ukrajnai fegyverraktárra csapott le Oroszország

Orosz rakéták csaptak le egy vasúti lőszerraktárra az ukrajnai Pavlohrad városába, hogy így lassítsák a közelgő ukrán ellentámadás előkészületeit – jelentette a Guardian című brit lap tudósítója.

A közösségi médiában megjelent videókon másodlagos detonációkat lehetett látni a csapás helyszínén, ahol hatalmas lángok is felcsaptak.

Pavlohradot az éjszaka folyamán kétszer is csapás érte. A megrongálódott vagy megsemmisült létesítmények között van egy iparterület, 19 társasház és 25 lakóház – közölte Mikola Lukasuk, Dnyipro régiós tanácsának vezetője.

A Pavlohradban keletkezett tűz nagysága arra utal, hogy az oroszok egy fontos fegyverraktárat találhattak el – írták.

Tizennyolcból tizenöt orosz rakétát lőtt ki az ukrán légvédelem

Hétfőn hajnalban Ukrajna-szerte újra megszólaltak a légiriadók, miután az oroszok újabb támadásokat intéztek keleti szomszédunk ellen. A ukrán légvédelmi rendszerek sikeresen verték vissza a rakétatámadásokat Kijev térségében – közölték a helyi hatóságok, nem sokkal azután, hogy a katasztrófavédelem egész Ukrajnában légiriadót rendelt el.

„A légvédelmi rendszerek működnek!” – adott ki tájékoztatást a kijevi regionális közigazgatás Telegram-csatornája.

A kijevi régió mellett az ukrán média Dnyipropetrovszk és Szumi térségében is robbanásokról számolt be. Az ukrán fegyveres erők szerint az Oroszország által kilőtt tizennyolc rakétából tizenötöt lelőttek.

(The Guardian / Reuters)

Olvasói sztorik