Élő Nagyvilág

Legalább 19 halottja van a lakóházak elleni rakétatámadásoknak Ukrajnában

Sergei SUPINSKY / AFP
Sergei SUPINSKY / AFP
  • Péntekre virradóra polgár célpontokat, küztük lakóházakat lőtt rakétával Oroszország Ukrajna-szerte.
  • Moszkva tagadja, hogy szándékosan lőtt volna civilekre, de az ukránok szerint a támadások célja éppen a lakosság megfélemlítése.
  • Egy fiatal nő és kétéves gyermeke halt meg a péntek hajnali rakétatámadásban Dnyipróban.
  • Legalább 17-en –köztük további két gyerek – vesztették életüket egy lakóház elleni hajnali orosz támadásban Umanban.
  • Kijevben is robbanásokat lehetett hallani, a lakosságot arra kérték, maradjanak fedezékben.
  • A háborúról szóló csütörtöki hírfolyamunkat itt olvashatja vissza.

Megvan az uniós megállapodás az ukrán gabonaimport tilalom ügyében

Az Európai Bizottság végül meghallotta a magyar gazdák kéréseit, erőfeszítéseink nem voltak hiábavalók. Megszületett az uniós szintű megállapodás az ukrán gabonaimport tilalom ügyében, jelentette be Nagy István agrárminiszter Facebook-oldalán.

A tárcavezető kiemelte, Brüsszel engedett az öt tagállam, Magyarország, Lengyelország, Szlovákia, Bulgária és Románia nyomásának, elismerte a régióban kialakult piaci helyzet súlyosságát és a gyakorlatban egy rendkívüli védintézkedés alkalmazásával lehetővé teszi több mezőgazdasági termék Ukrajnából e tagállamok területére történő behozatalának tilalmát egészen addig, amíg a jelenlegi rendkívüli piaci helyzet fennáll.

A megállapodás négy termékre, a búzára, kukoricára, napraforgómagra és repcemagra terjed ki, e termékek behozatala tehát a jövőben is tilos lesz hazánk területére. A hazai importtilalomra vonatkozó szabályozás akkor kerül kivezetésre, amikor a Brüsszel által bevezetendő intézkedés kezdődik, így fenntartható a behozatali tilalom folyamatossága.

Megerősítették számunkra, hogy az Európai Bizottság 100 millió euró összegben rendkívüli támogatást is javasol a határmenti tagállamok gazdáinak, amelyet az öt tagország között osztanának szét arányosan

– mondta. Nagy István leszögezte, a piaci zavarok akkor oldódnak meg, ha az ukrán gabona ismét a hagyományos útvonalakon tud eljutni célországaiba, Afrikába és a Közel-Keletre, ezt Magyarország továbbra is támogatja.

Meghalt egy egykori BBC-s újságíró a fronton

Egy ukrán újságíró, aki egykor a BBC-nek dolgozott, meghalt az orosz-ukrán fronton zajló harcokban, írja a Guardian. Oleksandr Bondarenko önkéntes katonaként vett részt a harcokban kezdetben, majd a hadsereg tagja lett. Halálának körülményei egyelőre nem ismertek.

Bondarenko 2007-2011 között volt a BBC kijevi tudósítója.

A spanyolok bekérették az orosz nagykövetet

Miután a nagykövetség oldalai elkezdtek terjeszteni egy olyan videót, amelyről azt írják, hogy Ukrajnában harcoló spanyol katonák látszanak rajta. Mindezt rávágták arra, hogy a spanyol védelmi miniszter azt mondja, spanyolok soha nem fognak Ukrajnában harcolni. A videót azóta levették, miután a spanyol külügy ezt követelte.

Már 19 halottja van a péntek hajnali orosz támadásoknak

Már 17 halálos áldozata van az orosz rakétatámadásnak, amely egy 9 emeletes lakóépületet talált el az ukrajnai Uman városában, írja a Guardian. A halálos áldozatok között két 10 éves gyerek is van. A péntek hajnali orosz támadásoknak így összesen legalább 19 halottja van.

Végső szakaszban Ukrajna ellentámadásának előkészületei

Az utolsó szakaszban vannak Ukrajna ellentámadásának előkészületei, jelentette ki Olekszij Reznyikov ukrán védelmi miniszter csütörtöki kijevi sajtótájékoztatóján.

Befejezzük a kiképzést, hiszen a kapott fegyverek és a katonai felszerelések kezelését a katonáinknak el kell sajátítania. Nagyon modern rendszereket kaptunk

– mondta a vezető. Emlékeztetett arra, hogy a nemzetközi kezdeményezésen keresztül Ukrajna már kapott nyugati országoktól Leopard-2 és Challenger típusú harckocsikat, továbbá vár még Leopard-1 és Abrams típusú tankokat. „Úgy gondolom, hogy Abrams harckocsik még nem vesznek majd részt ebben az ellentámadásban, de katonáik már kiutaztak a gyakorlatokra”, jegyezte meg a miniszter.

Kifejtette, hogy ezek mellett számos különféle nyugati típusú páncélozott járművel rendelkezik az ukrán hadsereg, ezek között említette a Bradley, a Marder, a Stryker és a Svédországból származó CV 90-es típusúakat. Összegezve kijelentette, hogy a korszerű haditechnikai eszközöket felkészítették a bevetésre, és egy részüket már le is szállították Ukrajnának. Leszögezte, hogy az ukrán erők nagy százalékban készen állnak az ellentámadás megindítására.

Reznyikov közölte, hogy az ellentámadás megkezdésének időpontjáról és helyéről a vezérkar dönt. Hozzáfűzte még, hogy a partnerek nagyfokú bizalmának köszönhetően Ukrajna kap Patriot, a HIMARS, az MLRS rakétarendszereket és repülőgépeket is. Kiemelte, hogy Ukrajna minden felszerelést ingyen kap. E tekintetben a legnagyobb támogatója az országnak az Egyesült Államok mintegy 50 milliárd dollár értékben, további 30 milliárd dollárt érő felszereléssel pedig más országok támogatják Ukrajnát.

A miniszter előző nap az RBK-Ukrajna hírportálnak adott interjújában „kissé túlfűtöttek” nevezte az orosz erők elleni ukrán ellentámadással kapcsolatos várakozásokat az ukrán lakosság, a politikusok, valamint a Nyugat részéről. Hozzátette ugyanakkor, hogy az ukrán erők eddig elért harctéri sikerei után ez normális.

(MTI)

Leváltották a „mariupoli  mészáros” néven ismert orosz vezérezredest

Mihail Mizincsev orosz vezérezredes a logisztikáért és utánpótlásért felelős védelmi miniszterhelyettesi posztról távozik.

SEFA KARACAN / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP Mihail Mizincsev még 2018-ben az orosz Államvédelmi Ellenőrzési Központ vezetőjeként.

A Reuters egy katonai bloggerre, Alekszandr Szladkovra és az RBC hírportálra hivatkozva írja, hogy Mizincsev már nem tölti be a tisztséget, amelyre tavaly szeptemberben nevezték ki. Ő volt az a katonai vezető, aki a tavaly földig rombolt, majd azóta orosz városként újjáépített Mariupol elleni orosz offenzívát vezényelte.

Az Európai Unió – ettől nem függetlenül – tavaly júniusban 65 személlyel és 18 szervezettel együtt szankciókat vetett ki a tábornokra.

Az orosz védelmi minisztérium nem reagált a Reuters megkeresésére, a Kreml pedig közölte, hogy nincs mondanivalója a témában, és a kérdésekkel a védelmi minisztériumhoz irányították a riportert.

Fordulat jöhet az Északi Áramlat ügyében

A dán védelmi parancsnokság megerősítette azt a korábbi lapértesülést, hogy a robbantás előtt különleges orosz hajó járt a helyszínen.

Az Északi Áramlat felrobbantása előtt egy dán járőrhajó összesen 112 fényképet készített a csővezetékek közelében lévő orosz hajókról. Erről először az  Information írt, most pedig az Euronews számolt be arról, hogy a dán védelmi parancsnokság megerősítette, tavaly szeptember 22-én, négy nappal a robbantás előtt 26 felvétel készült az orosz SS-750 hajóról Bornholm szigetétől keletre. Az SS-750-n van egy markoló karokkal ellátott mini tengeralattjáró, amit pont víz alatti műveletekre terveztek.

Az Euronews szerint a gázvezeték tavalyi felrobbantását vizsgálják a dán, a német és a svéd hatóságok is, de eredményt nem közöltek, miközben Moszkva – bizonyítékok nélkül – a Nyugatot, Ukrajnát vádolta a szabotázsakcióval.

Már legalább tizenkét halálos áldozata van a fronton kívüli orosz támadásoknak

A Reuters hírügynökség szerint már legalább tizenkét ember meghalt a péntek hajnali orosz támadásokban Ukrajnában. Március eleje óta ez volt a legintenzívebb összehangolt támadás, amelyet keleti szomszédunk ellen végrehajtottak.

Mindez épp abban a kritikus időszakban történik, amikor Ukrajna újabb ellentámadásra készül, hogy megpróbálja visszafoglalni az oroszok által tavaly óta megszállt területeket.

Az Ukrajna középső részén található Umanban hajnalban a tűzoltóknak is dolguk akadt, miután orosz rakéták csapódtak egy kilencemeletes lakóházba. Ennek a támadásnak köszönhetően mostanra legalább tíz ember meghalt, köztük két gyermek is. Kilenc embert pedig kórházba szállítottak – közölte Ihor Taburec regionális közigazgatási vezető.

A hírügynökségi beszámolók szerint a mentőalakulatok a parázsló romok között próbálják keresni a túlélőket.

Először az ablakok törtek ki, aztán jött a robbanás

– idézte fel az egyik lakó a történteket a helyszínen.

Dnyipróban, mint azt már megírtuk, szintén rakéta csapódott be egy lakóházba, megölve ezzel egy kétéves gyermeket és harmincegy éves édesanyját.

A Reuters szerint a Kijevtől délre fekvő Ukrajinka városában szintén két ember megsebesült. Az Interfax ukrán hírügynökség szerint éjfél után robbanásokat jelentettek a központi Kremencsuk és Poltava városokból, valamint a déli Mikolajivból is.

Erre az orosz terrorra Ukrajnának és a világnak is méltó módon kell válaszolnia

– írta Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a Telegram csatornáján keresztül.

Az egyelőre nem teljesen világos, hogy mi volt Oroszország célja ezekkel a támadásokkal, noha a tél folyamán rendszeresen csapásokat mértek ukrajnai polgári létesítményekre, különösen az energetikai infrastruktúrára.

Tavaly év végétől kezdve Oroszország nagyjából hetente indított hasonló támadásokat, bár a tél végével ezek száma valamelyest csökkent.

Moszkva tagadja, hogy szándékosan civileket tett volna meg célpontjául, az orosz légicsapások és bombázások azonban eddig is több ezer ember életét oltották ki. Kijev értelmezése szerint a frontvonaltól távol eső városokra mért csapásoknak nem katonai céljuk van, hanem arra szolgálnak, hogy megfélemlítsék a lakosságot, ami háborús bűncselekmény.

Legalább nyolcan meghaltak a hajnali orosz rakétacsapásokban

Korábban beszámoltunk róla, hogy péntekre virradóra Ukrajnában országszerte rakétacsapásokat hajtott végre Oroszország. Az Associated Press jelentése szerint a halálos áldozatok száma mostanra elérte a nyolcat.

A hírügynökség az ukrán rendőrségre hivatkozva közölte, hogy a Kijevtől mintegy 215 kilométerre déli irányban található Umanban legalább hat ember meghalt és tizenhét ember megsebesült. Itt két cirkálórakéta csapódott be egy kilencemeletes lakóépületbe. Három gyermeket már kimentettek a romok alól.

Oroszország több mint húsz cirkálórakétát lőtt ki, és legalább két drónt irányított Kijevre és Ukrajna más részeire. A főváros környékén megszólaltak a légvédelmi szirénák. Az ukrán légierő tizenegy cirkálórakétát és két drónt fogott el Kijev felett – közölte a kijevi városháza, de arról nem érkezett jelentés, hogy a rakéták célpontokat értek volna el a fővárosban, és áldozatokról sem érkezett beszámoló.

A kelet-ukrajnai Dnyipróban történt tragikus kimenetelű támadásról is újabb részletek láttak napvilágot. A támadásban egy 31 éves nő és 2 éves kislánya halt meg – közölte Szerhij Liszak, a régió kormányzója. A korábbi közlések egy hároméves gyermek haláláról szóltak. További egy ember megsebesült.

Az ukrán fegyveres erők főparancsnoka, Valerij Zaluzsnij szerint a rakétákat a Kaszpi-tenger térségében működő repülőgépekről lőtték ki. Zaluzsnij elmondása szerint Ukrajna huszonhárom Kh-101 és Kh-555 típusú cirkálórakéta közül huszonegyet fogott el.

Lakóházra lőttek rakétát az oroszok Umanban, hárman meghaltak

Több mint egy tucat cirkálórakétát lőtt ki pénteken Oroszország kora reggel Kijevre és Ukrajna más részeire. A főváros környékén megszólaltak a légvédelmi szirénák, és az ukrán légierő 11 cirkálórakétát valamint két drónt elkapott Kijev fölött – közölte a város vezetése.

Kijevet közel két hónapja nem támadták meg az oroszok, most azonban a jelek szerint a fővárost sem kímélték. A lakosságot arra kérték a hatóságok, hogy maradjanak fedezékben.

Jelentések szerint rakéta csapódott be egy magas lakóépületbe Umanban, a közép-ukrajnai Cserkaszi régióban. Több helyi médium videókat tett közzé a támadásról. Ihor Taburec kormányzó a Telegramon közölte, hogy a támadás következtében három ember életét vesztette.

Fiatal nőt és hároméves gyermekét ölték meg Dnyipróban

Éjfél után az ukrán fővárostól, Kijevtől kezdve Közép-Ukrajnán át egészen a déli Mikolajiv megyén át számos helyen indítottak városok elleni támadást az orosz erők – számolt be a Reuters hírügynökség hajnalban.

A közép-ukrajnai Dnyipro városát ért támadásban pénteken kora reggel meghalt egy nő és egy hároméves gyermek – közölte Borisz Filatov, a város polgármestere:

Egy fiatal nőt és egy hároméves gyermeket öltek meg

A városvezető egyéb részleteket nem ismertetett, így sem a károkról, sem további áldozatokról nem lehet tudni.

(Reuters / Guardian)

Olvasói sztorik