Nagyvilág

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: Amerikai, norvég és török állampolgárokat is kimenekítettünk Szudánból

Ujvári Sándor / MTI
Ujvári Sándor / MTI

Szijjártó Péter külügyminiszter szerdán késő este jelentkezett be Laoszból, hogy elmondja: az utolsó két magyart is sikerült kimenekíteni Szudánból, így az elmúlt napokban több nemzetközi partnerrel, köztük az ENSZ-szel és más országokkal együttműködve összesen 29 magyar állampolgárt sikerült evakuálni.

Az MTI beszámolója szerint csütörtök hajnalban Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter a kecskeméti repülőbázison adott hírt egy különleges akcióról: a magyar kormány a Magyar Honvédség erőforrásaira támaszkodva, a kül- és belügyi tárcával együttműködve 32 embert, köztük 7 magyar állampolgárt menekített ki a harcoktól sújtott afrikai országból.

Szalay-Bobrovniczky a kimenekített magyarokat és külföldi állampolgárokat szállító honvédségi repülőgép földet érése után elmondta:

az akcióval minden magyar épségben hazatérhetett Szudánból.

A miniszter kiemelte: a nagy körültekintést igénylő, precízen végrehajtott „Sivatagi karaván” nevű akció technikai részleteiről biztonsági okokból nem mondhat többet, de

a művelet révén sikerült a hét magyar mellett nyolc nemzet, köztük amerikai, kanadai, norvég, török és szudáni állampolgárokat Dzsibuti érintésével Magyarországra hozni.

A miniszter köszönetét fejezte ki az akció valamennyi résztvevőjének.

Szudánban április 15-e óta folynak összecsapások a 2021-es katonai hatalomátvételt irányító Abdel Fattáh al-Burháni tábornok vezette hadsereg, valamint ellenlábasa és egykori helyettese, a Hemedti néven ismert Mohamed Hamdan Dagalo tábornok ellenőrzése alatt álló, félkatonai Gyorsreagálású Támogató Erők (RSF) között.

A szudáni egészségügyi tárca szerint az összecsapásoknak már 512 halálos áldozata és 4193 sebesültje van. A szemben álló felek hétfőn háromnapos tűzszünetben állapodtak meg, az Afrikai Unió (AU) pedig tartós fegyvernyugvást sürgetett. A harcok kirobbanása óta több ország is megkezdte állampolgárainak kimenekítését Szudánból, miközben az elmúlt öt napban több mint 10 ezer, különböző állampolgárságú ember menekült Egyiptomba.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik