Nagyvilág

Jon Stewart: 40 százalékos az élelmiszer-infláció? És Orbán Viktor még hatalmon van? És az emberek nem mérgesek rá?

Youtube
Youtube
A népszerű amerikai humoristát Cseh Katalin szembesítette a magyar valósággal, amivel a tévés szemmel láthatóan nehezen birkózott meg.

A Daily Show című szatirikus politikai műsorral ismertté vált Jon Stewart az Apple Tv+-on indult új show-jának legutóbbi adásában Cseh Katalin volt a vendég. A Momentum EP-képviselője több percen keresztül szembesítette az amerikai humoristát a magyar valóság tényeivel, például azzal, hogy Magyarországon az élelmiszer-infláció 40 százalékos. Stewart hitetlenkedve kérdezett vissza:

J.S.: Az infláció bizonyos termékeknél 40 százalékos. 

Cs. K.: Az élelmiszerek esetén.

J.S.: És Orbán még mindig hatalmon van?

Cs. K.: Hatalmon van.

J.S.: És az emberek nem mérgesek rá a magas infláció miatt?

A Momentum politikusa ezt a médiagépezettel indokolta, majd azt fejtegette, hogy Orbán Viktor az Egyesült Államokat, az orosz-ukrán háborút és a szankciókat okolja.

Ennél a pontnál Jon Stewart teljesen kiakadt, mert nem akarta elhinni, hogy Orbán az Egyesült Államokat is okolja, nem pedig Putyint.

Tehát azt mondja, van egy médiagépezet, amely szándékosan hazudik az embereknek, hogy fenntartsa a politikai fikciót és megszerezze a hatalmat, és ez egy tekintélyelvű rendszer ismertetőjele, nem pedig egy demokratikus rendszeré

– összegezte Jon Stewart a Cseh Katalintól kapott információkat, majd ironikusan hozzátette, utalva a Fox News körüli botrányra és arra, hogy az Egyesült Államokban is nagyjából ez történik:

ha valaha is ilyesmi történne az Egyesült Államokban, elborzadnánk és dühösek lennénk, tudván, hogy egy teljes média arra lett kialakítva, hogy elferdítse a valóságot és manipulálja a tényeket, azért, hogy hatalmon maradjon.

A humorista tovább folytatva szatirikus megjegyzését azt mondta, ilyesmi soha nem történne meg az Egyesült Államokban, és ilyet el sem tudna képzelni, majd hozzátette, nagyon nehéz lehet egy olyan országban élni, ahol van egy médiaszervezet, ami rávesz embereket arra, hogy elhiggyék, ami nem igaz.

Szent szar

– sommázta a véleményét Jon Stewart.

Az interjút itt lehet megnézni:

Ajánlott videó

Olvasói sztorik