Nagyvilág

Megölték az Iszlám Állam egyik vezetőjét, aki mintegy 200 ember haláláért felelt

Az afganisztáni tálibok megölték az Iszlám Állam egyik helyi vezetőjét, aki 2021-ben kitervelte a kabuli reptér elleni öngyilkos merényletet – írja a CNN az amerikai Nemzetbiztonsági Bizottság (National Security Council) tájékoztatására hivatkozva.

A támadást 2021. augusztus 26-án hajtották végre a reptér egyik kapujánál, az amerikai hadsereg afganisztáni kivonulásának utolsó napjaiban. Rengetegen próbálták elhagyni az országot és a robbanás helyén éppen a kiléptetést végezték a nyugati katonák. Az öngyilkos merényletben több mint 170 afgán mellett 13 amerikai katona is meghalt.

A robbantásban meghalt Taylor Hoover törzsőrmester édesapja a CNN-nek elmondta, hogy kedd reggel értesítette őt a hadsereg. „Nagyszerű, hogy egy újabb terrorista tűnt el a föld színéről. Örülök ennek” – mondta Darin Hoover. Hozzátette azonban, hogy ez nem mentesíti az amerikai kormányt, a külügyminisztériumot vagy a Pentagont a felelősségre vonás alól a történtekért. „Nem álltak ki és mondták azt, hogy elszúrtuk és nem fog még egyszer előfordulni” – tette hozzá Hoover.

A republikánusok a Biden-kormányzatot teszik felelőssé az afganisztáni kivonulásért, és többen kudarcnak nevezték a hadműveletet. A kormányzat és a demokraták azonban azzal érvelnek, hogy Joe Biden elnök azért kényszerült a kivonulásra, mert elődje, Donald Trump és a tálibok hónapokkal korábban megállapodtak a kivonulásról, és ezt be kellett tartani.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik