Élő Nagyvilág

Orosz oligarchák Magyarországon át mossák tisztára a pénzüket – állítja egy bolgár politikus

Kremlin Press Office / Handout/Anadolu Agency via Getty Images
Kremlin Press Office / Handout/Anadolu Agency via Getty Images

Kreml: a Nyugat be fog avatkozni a 2024-es orosz elnökválasztásba

A Nyugat meg fogja sokszorozni beavatkozási kísérleteit a közelgő 2024-es oroszországi elnökválasztásba – jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő hétfőn újságíróknak. Az MTI szemléje szerint azt mondta:

A választásokat megtartjuk, elő fogjuk készíteni őket. Az pedig nem kétséges, hogy valamilyen formában mindig történik külső beavatkozás, és a különleges hadművelet körülményei között, a jelenlegi nemzetközi helyzetben ezek a nyomásgyakorlási és beavatkozási kísérletek sokszorosukra fognak nőni.

A Kreml szóvivője emlékeztetett arra, hogy Vlagyimir Putyin elnök februárban a parlament két háza előtt elmondott beszédében azt mondta: az idén és a jövőre tervezett különböző szintű választásokat szigorúan a törvényeknek és a demokratikus eljárásoknak megfelelően fogják megtartani.

Ella Pamfilovának, az orosz központi választási bizottság vezetőjének azon hétfői kijelentésével kapcsolatban, miszerint a Nyugat igyekszik majd – egyebek között Lengyelországban és a balti országokban működő központok és a külföldre szökött ellenzékiek segítségével – meghiúsítani a 2024-es választásokat, Peszkov kijelentette: „ezzel egyet lehet érteni.”

Orosz külügyminiszter: Veszélyesebb a globális helyzet mint a hidegháború idején volt

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter hétfőn az ENSZ Biztonsági Tanácsában azt mondta, hogy a világ veszélyesebb helyzetbe került, mint a hidegháború idején. Lavrov vezette a multilateralizmusról és az ENSZ alapokmányáról szóló találkozót, mivel Oroszország tölti be a 15 tagú testület havi soros elnöki tisztét áprilisban.

Azt mondta: „Ahogy a hidegháborúban, most is elértük a veszélyes, talán még veszélyesebb küszöböt.”

A The Guardian tudósítása szerint Lavrov az ülésen összetűzésbe került António Guterres ENSZ-főtitkárral. Guterres kijelentette, hogy Ukrajna orosz inváziója „szenvedést és pusztítást okoz az országnak és népének”, és sürgős „hatékony válaszlépésekre” szólított fel. Válaszul Lavrov – aki Putyin egyik kulcsfontosságú minisztere – az Egyesült Államokat és nyugati szövetségeseiket hibáztatta. Kijelentette, hogy az ENSZ „mélységes válságot él át”, és hogy az Egyesült Államok lecserélte a nemzetközi jogot a saját szabályaira.

Egy bolgár politikus szerint orosz oligarchák Magyarországon át mossák tisztára a pénzüket

Orosz oligarchák egy bolgár bank segítségével mossák tisztára a pénzüket, a nagy összegeket megmozgató tranzakciók iránya pedig Magyarország – ezt mondta egy tévéinterjúban Deljan Dobrev, a Polgárok Bulgária Európai Fejlődéséért (GERB) jobbközép párt parlamenti képviselője Dnevnik szerint.

A bolgár politikus nem nevezte meg a bolgár bankot, annyit mondott ugyanakkor, hogy nem egy honfitársa a tulajdonos. Arról sem mondott közelebbit, hogy Magyarországon milyen pénzügyi szereplők részesei a pénzmosási rendszernek. Az információ megbízható forrásból származik, közölte a képviselő.

Bulgáriában 24 kereskedelmi bank működik, ezek közül sok részben vagy egészben külföldi tulajdonban van. A második legnagyobbnak számító DSK Bank 99,92 százalékban a magyar OTP Bank Zrt. tulajdonában áll ugyanakkor – írja az rtl.hu. (Frissítés: a bank kommunikációs osztálya később közölte, az OTP Bank bolgár leánybankja, a DSK Bank nem érintett pénzmosási ügyben, a helyi politikusi nyilatkozat nem a DSK Bankra vonatkozik.) Dobrev bejelentette, hogy pártja törvényjavaslatot készít elő, amelynek célja, hogy megakadályozza az efféle pénzmosást. Szerinte ezt a törvényjavaslatot a lehető leggyorsabban el kell fogadni, hogy a szóban forgó bolgár bank ne tudjon tovább ilyen átutalásokat végrehajtani.

Peszkov szerint a fia felnőtt ember, azt tesz, amit akar

Miután az egész világ azt találgatja, hogy tényleg harcolt-e Ukrajnában Nikolaj Peszkov, a Kreml szóvivőjének fia, vagy csak valamiféle médiahack az egész, hétfőn megszólalt az idősebb Peszkov is a témában.

A Guardian szerint a Kreml szóvivője igazolta a fia szavait, mondván az „valóban kivette a részét a különleges katonai hadműveletből”.

Meghozta a döntését. Felnőtt ember

– zárta rövidre a témát Dmitrij Peszkov.

A balti államok Kína magyarázatára várnak

Litvánia, Lettország és Észtország hétfőn bekérette a külügyminisztériumba az országaikban működő kínai diplomáciai képviselet vezetőit Lu Sa-je franciaországi kínai nagykövet nyilatkozata miatt – írja az MTI. A kínai diplomata pénteken a francia televízióban azt mondta, hogy nincs olyan nemzetközi szerződés, amely meghatározná a volt szovjet köztársaságok szuverén állami státuszát.

Gabrielius Landsbergis litván külügyminiszter hétfőn az uniós külügyminiszterek luxemburgi találkozójára érkezve közölte, hogy a három balti állam ma behívatja Kína diplomáciai képviselőit, nagyköveteket és Litvánia esetében az ügyvivőt, hogy adjanak magyarázatot arra, változott-e Kína álláspontja az egykori szovjet tagköztársaságok függetlenségéről.

Lu Sa-je nagykövet a francia televízióban arra a kérdésre válaszolva, hogy mi az álláspontja a Krím hovatartozásáról, kijelentette, hogy a félsziget történelmileg Oroszország része volt, Nyikita Hruscsov volt szovjet vezető ajándékozta Ukrajnának. Hozzátette: „Még a volt szovjet köztársaságoknak sincs de facto státusuk a nemzetközi jog szerint, mert nincs olyan nemzetközi szerződés, amely szuverén államként rögzítené őket”.

Később az Európai Parlament mintegy 80 képviselője levelet küldött a francia külügyminiszternek azzal a kéréssel, hogy kijelentései miatt nyilvánítsa Lu Sa-jét nemkívánatos személynek az országban.

Elesett a háborúban Ukrajna egyik legkiválóbb balett-táncosa

A Blikk írta meg hétfő reggel, hogy egy aknavetős támadásban életét vesztette Rosztyiszlav Jancsisen, Ukrajna egyik legjobb balett-táncosa. A 31 éves férfi halálhírét az Odesa Opera balett-társulat is megerősítette.

Jancsisen az orosz invázió első napjaiban önként csatlakozott az ukrán hadsereghez, azóta is ott szolgált. Ahogy korábbi társultának közleményében írták, „mindennél jobban szerette Ukrajnát”. Halálát az ukrán kulturális minisztérium pótolhatatlan veszteséggként jellemezte.

Rosztyiszlav Jancsisen egyik leghíresebb szerepe a Kitartás című baletthez köthető, melyben egy haldokló katonát alakított.

Lavrov nem kíván tárgyalni amerikai kollégájával

Hétfőn ülésezik az ENSZ Biztonsági Tanácsa –  melynek soros elnöke most épp Oroszország lesz. A találkozó egyúttal remek alkalom lehetne arra, hogy az orosz és az amerikai diplomácia emberei, élükön Szergej Lavrovval és Anthony Blinkennel, külön is tárgyaljanak egymással, ám az orosz külügy már most világossá tette, hogy ez nem áll szándékukban.

„Nincsenek ilyen tervek. Általánosságban elmondható, hogy jelenleg nincs a napirendünk miniszteri szintű megbeszélés az amerikaiakkal” – idézi a BBC  Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettest, aki a RIA Novosztyi orosz állami hírügynökségnek nyilatkozott.

Dmitrij Peszkov fia azt állítja, hogy a Wagner zsoldosa volt

A Kreml szóvivőjének 33 éves fia, Nikolaj Peszkov azt állítja, hogy a Wagner csoport nevű zsoldoscsapat tagjaként közel fél éven át szolgált az ukrajnai háborúban. A nagyobb külföldi lapok, mint a Guardian vagy a BBC nem tudták kétséget kizáróan alátámasztani, hogy ez valóban így volt, így más forrás hiányában az ifjabb Peszkov szavait közölték le, feltételes módban.

Dmitrij Peszkov fia a Komszomolszkaja Pravdanak azt mondta, a kötelességét teljesítette, amikor belépett a Wagner soraiba. Elmondása szerint hamis személyi igazolványt használt, amikor csatlakozott, hogy senki ne jöhessen rá, hogy komoly kapcsolatok fűzik a Kremlhez. Hogy milyen nevet használt, nem akarta elárulni, hátha még szüksége lesz rá. Azt sem árulta el, hogy pontosan hol szolgált az ukrajnai háborúban, ellenben a Wagnert vezető Jevgenyij Prigozsinnal. Ő a BBC szerint azt mondta, hogy Peszkovot a három hetes kiképzése után Luhanszkba küldték, ahol az egyik tüzérségi egységhez osztották be, ahol állítólag kitüntetést is kapott.

Az orosz határon túl kevesen hiszik ugyanakkor, hogy Peszkov valóban megjárta Ukrajnát az elmúlt egy évben, annál is inkább, mert a Kreml-szóvivő fia leginkább a fényűző életmódja miatt szolgáltatott témát a sajtónak az utóbbi években. A legtöbben biztosra veszik, hogy a vele közölt interjú is a toborzási kampány része, és csak vonzóvá akarják tenni a sereget az orosz fiatalok számára.

Nikolaj Peszkov katonaként ábrázolása azért is érdekes, mert tavaly a bebörtönzött ellenzéki vezető, Alekszej Navalnij egyik közeli munkatársa, Dmitrij Nizovcev lebuktatási céllal felhívta Peszkovot, és kiképző tisztnek kiadva magát indulatosan arról érdeklődött nála, hogy miért nem jelent meg a sorozáson. Ifjabb Peszkovtól ekkor csak bizonytalan válaszokra tellett, és egyre csak azt ismételgette, hogy a neve Peszkov, tehát kapcsolatai vannak. Az orosz hadvezetést egyébként is gyakran éri az a kritika, hogy csak az alacsonyabb társadalmi osztályokból válogatnak, amikor a frontra viszik az embereket, az elit és a politikusok hozzátartozóinál fel sem merül, hogy Ukrajnába kellene menniük harcolni.

Továbbra is özönlenek a menekültek

A rendőrség adatai szerint Magyarország területére 2023. április 23-án 0 óra és 24 óra között az ukrán-magyar határszakaszon 5705 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 7245 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.

A beléptetettek közül a rendőrség 73 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes. Ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében.

Ez történt vasárnap

  • Átkeltek a Dnyeperen az ukránok.
  • Medvegyev belengette, hogy felmondják a fekete-tengeri gabonafolyosóról szóló megállapodást.
  • 34 német diplomata hagyhatja el Moszkvát, pontosan annyi, amennyi orosz diplomatát kiutasítottak pár nappal ezelőtt Berlinből.
  • Izrael leállította a gyorsított bevándorlást Oroszországból.
  • Közvetítésünk itt érhető el.
Olvasói sztorik