Nagyvilág

Korlátoznák a hozzáférést az amerikai titkos dokumentumokhoz

CHIP SOMODEVILLA / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP
CHIP SOMODEVILLA / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP

Túl sok embernek van hozzáférése az amerikai kormány legszorosabb titkaihoz, és egy központi szervnek kellene felügyelnie a minősítési folyamatot – mondta vasárnap a szenátus hírszerzési bizottságának demokrata elnöke, Mark Warner. A politikus arra reagált, hogy Jack Teixeira, a massachusettsi nemzeti gárda tagja ellen április 14-én vádat emeltek azzal, hogy titkos dokumentumokat szivárogtatott ki. Úgy vélik, ez a legsúlyosabb amerikai biztonsági rés azóta, hogy 2010-ben több mint 700 000 dokumentum, videó és diplomáciai távirat jelent meg a WikiLeaks weboldalán.

Vasárnap Mark Warner az ABC This Week című műsorában azt mondta, hogy több mint 4 millió embernek van jogosultsága megnézni a titkosított anyagokat. A szenátor befolyásos pozíciója súlyt ad ajánlásainak, miközben Joe Biden kormánya vizsgálja a hírszerzés kezelését, és keresi a jövőbeli kiszivárogtatások visszaszorításának módját. Az USA-nak számos hírszerző szerve van, és Warner szerint a helyzetet kezelni kell:

Szükségünk van valakire, aki teljes mértékben felelős az egész minősítési folyamatért, és úgy gondolom, hogy a minősített dokumentumokhoz kevesebb embernek kellene hozzáférnie

– mondta.

Példaként Warner elmondta, hogy a Nemzetbiztonsági Ügynökséget (NSA)a múltban is érte kiszivárgás – nevezetesen többek között Edward Snowden 2013-as szivárogtatása –, és a belső ellenőrzések ma már korlátozzák a dokumentumok másolását.

Warner azt is elmondta, hogy nem mindenkinek kell látnia a teljes dokumentumot, aki kezeli azt, és elég lehet, ha csak a fejlécet látja, írja a Guardian.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik