Nagyvilág

EU-főképviselő: európai őrnaszádokat kellene küldeni a Tajvani-szorosba

Josep Borrell, az Európai Unió (EU) főképviselője szerint az EU-tagok haditengerészeteinek hajóinak kellene őrködnie a Tajvani-szoros biztonsága felett. A Journal du dimanche francia vasárnapi napilapban megjelent véleménycikkében így érvel:

A térség fejleményei gazdasági, kereskedelmi és technológiai szempontból is aggasztanak minket. Ezért hívok fel arra, hogy megmutassuk Európa elkötelezettségét az iránt, hogy ebben az abszolút fontosságú térségben szabad maradjon a vízi közlekedés.

A felvetés mindössze két héttel Kína eddigi legnagyobb, egy tengeri blokádot és precíziós csapásokat is modellező térségbeli hadgyakorlata után érkezik – ez a Kevin McCarthy amerikai képviselőházi elnök látogatására adott válasz volt.

Borrell ezen a héten kedden az Európai Parlament Kínáról szóló ülésének nyitányaként arról beszélt, geostratégiai fontossága is van, hogy Tajvant ne érhesse támadás, és a szigetország a legfejlettebb chipek gyártásban vitt szerepe miatt stratégiai gazdasági érdek is.

Európa vezető politikusai közül legutóbb Emmanuel Macron francia elnök látogatott Kínába. A Hszi-csin Ping kínai főtitkárral folytatott, az orosz-ukrán háború mellett Tajvanról szóló megbeszélése után arról beszélt, Európa érdeke ébredni, azaz harmadik pólust képezni Kína és az Egyesült Államok mellett ahelyett, hogy a kontinens vazallusként viselkedne. Európának szerinte még néhány éve lehet a saját érdekében felnőni ehhez a szerephez.

(Guardian)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik