Élő Nagyvilág

A biztonsági szolgálat átalakítására készülhet Oroszország

AFP
AFP
  • Moszkva újraszervezi a biztonsági szolgálatát, miután rendőrök szivárogtattak adatokat Ukrajnának – állítja az amerikai kutatóintézet.
  • Ukrajna két, különböző típusú légvédelmi rendszert is kapott a Rammstein katonai csoport csütörtöki ülése előtt.
  • Az Európai Bizottság 100 millió eurós kártérítést javasol az ukrán gabonadömping által sújtott termelőknek.
  • Volt ukrán parlamenti képviselő esett el a kelet-ukrajnai fronton.
  • A tegnapi nap történéseit itt tudja visszaolvasni.

Lavrov az ENSZ főtitkárával találkozik

Utoljára Novemberben találkozott az orosz külügyminiszter Antonio Guterressel, de most hétfőn ismét leülnek majd. Az előző találkozón a Fekete-tengeri gabonaszállítás volt a téma, amiről később sikerült is megegyezni.

Vitalij Klicsko kezdeményezte a kijevi orosz nagykövetség épületének elkobzást

Felmondta a kijevi városvezetés csütörtökön annak a földterületnek a bérleti szerződését, amelyen az orosz nagykövetség áll, és felszólította az ukrán kormányzatot, hogy kobozza el a diplomáciai képviselet épületét – jelentette be Vitalij Klicsko polgármester.

A kijevi városi tanács ma felmondta az Oroszország nagykövetségével kötött földbérleti megállapodást. Egyben az ukrán miniszteri kabinethez fordult azzal a kéréssel, hogy szolgáltassa vissza a diplomáciai képviselet vagyonát az ukrán állam tulajdonába

– írta Klicsko a Telegram-oldalán.

A 120 tagú városi tanács 73 képviselője támogatta a döntést, amelyet a Volodimir Zelenszkij ukrán elnök mögött álló Nép Szolgája párt kezdeményezett április elején – derül ki Dzerkalo tizsnja (Heti tükör) című helyi hírportál beszámolójából. A parlamenti többséget alkotó politikai erő szorgalmazta az orosz nagykövetség épületének kisajátítását is.

Az orosz külügyminisztérium tavaly február 22-én elrendelte ukrajnai diplomáciai képviseleteinek kiürítését. Az Ukrajna elleni orosz háború két nappal későbbi megindítása után Zelenszkij megszakította a diplomáciai kapcsolatokat Oroszországgal, az ukrán külügyminisztérium pedig evakuálta saját diplomatáit onnan. Azóta a kijevi orosz és a moszkvai ukrán nagykövetség épületei üresen állnak. (MTI)

Hazaárulással vádolnak egy csoport ukrán katonát, mert megmondták egy átállni készülő orosz pilótának, hova repüljön

Az ukrán nemzetbiztonsági szolgálat szerint olyan információt adtak ki, ami lehetővé tette Oroszország számára, hogy megtámadjanak egy ukrán repteret. Az ukrán katonák anélkül egyeztek bele egy orosz repülőgép átvételébe, miután a pilóta azt mondta nekik, hogy átállna hozzájuk, hogy ezt leegyeztették volna a hatóságokkal. Itt olyan információkat is kiadtak, ami lehetővé tette az oroszoknak, hogy eltalálják a Kanatove repteret Krivi Rih mellett. A bombázásban egy ukrán parancsnok meghalt, 17 katona megsérült, és két gép megsemmisült.

Amerika több másik országgal együtt teljes exporttilalmon gondolkozik Oroszország felé

Az Egyesült Államok és Ukrajna több más szövetségese mérlegeli, hogy egyszerűen minden exportot leállítsanak Oroszországba, hogy ezzel még nagyobb nyomást helyezzenek Vlagyimir Putyinra. A Bloomberg szerint a téma elő is kerülhet a G7 vezetőinek májusi találkozóján, és arra számítanak, hogy hasonló európai reakciók követhetik. Ez eléggé felülírná a mostani szankciós csomagokat is, például az energiával kapcsolatban, ami Magyarországot is komolyan érintené. A Financial Times viszont arról írt, hogy egyelőre nem terveznek újabb szankciókat elfogadni az EU-ban Oroszországgal szemben.

Peszkov: Az a különleges hadművelet célja, hogy Ukrajna ne legyen a NATO tagja

Csapást mért az ukrán fegyveres erők Bahmut csoportjának egyesített törzsére az orosz hadsereg Kosztyantyinivka község közelében – közölte Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a csütörtöki hadijelentést ismertetve.

A beszámoló szerint a donyecki régióban emellett az ukrán 25. légideszant és a 116. területvédelmi dandár zászlóaljainak három parancsnoki vezetési- és megfigyelőállása került tűz alá. Miként Konasenkov elmondta, magában Bahmutban, a város nyugati részén ejtőernyősök által biztosított, a légierő és a tüzérség által támogatott orosz rohamegységek folytatták a harci tevékenységet.

Az orosz tábornok az ukrán fegyveres erőknek az elmúlt nap folyamán elszenvedett emberveszteségét mintegy 625 főben nevezte meg, akik közül a 470-et is elérhette azoknak a katonáknak a száma, akik a Donyeck körzetében, többek között Bahmutban vívott harcokban estek el.

Az orosz megszállás alá került területek több településéről jelentettek a helyi hatóságok csütörtökön ukrán tüzérségi támadást. Donyec városban, amelyre legkevesebb három alkalommal mértek sorozatvető-csapást, egy nő életét vesztette egy családi házat ért találat következtében.

Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő csütörtökön újságíróknak azt hangoztatta, hogy Ukrajna NATO-csatlakozása jelentős új fenyegetést jelentene Oroszország számára. Mint mondta, ennek megakadályozása a célja a „különleges hadműveletnek”.

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár csütörtöki ukrajnai látogatása kapcsán az orosz szóvivő nem kívánt találgatásokba bocsátkozni Kijev NATO-felvételének kilátásaival kapcsolatban. Peszkov „nagyon furcsának” nevezte Olekszij Danyilovnak, az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács titkárának azt az állítását, miszerint hétfőn nem Vlagyimir Putyin elnök, hanem egy hasonmása tartott szemlét az orosz erőknél Herszon és Luhanszk megye megszállt területein. A látogatásról a Kreml kedden adott ki tájékoztatást.

(MTI)

Hadgyakorlat közben nyugdíjazták az orosz Csendes-óceáni Flotta parancsnokát

Szabadságát tölti nyugállományba vonulása előtt Szergej Avakjanc tengernagy, az orosz Csendes-óceáni Flotta parancsnoka – közölte csütörtökön a flotta sajtószolgálata.

Avakjanc távozásának híre a Csendes-óceáni Flotta harckészültségének múlt pénteken elkezdődött meglepetésszerű ellenőrzése során került nyilvánosságra. Vlagyimir Putyin elnök szerint az ellenőrzés, azaz a hadgyakorlat első szakaszát „nagyon magas színvonalon” hajtották végre.

Orosz sajtójelentések egybehangzóan arról számoltak be, hogy a 65 éves Avakjanc helyére a tíz évvel fiatalabb Viktor Liina tengernagy kerülhet, aki 2021 óta az orosz Balti Flotta parancsnoki posztját tölti be. Ő korábban a vezérkari főnök helyettese és a Fekete-tengeri Flotta első parancsnokhelyettese volt. A Balti Flotta élére a TASZSZ állami hírügynökség értesülése szerint Vlagyimir Vorobjov altengernagy kerülhet, aki jelenleg az orosz fegyveres erők vezérkari főnökének helyettese.

Jurij Trutnyev miniszterelnök-helyettes, a távol-keleti szövetségi körzet elnöki megbízottja közölte, hogy Avakjanc, aki 2012 óta volt a Csendes-óceáni Flotta parancsnoka, új tisztséget kapott a katonai és sportkiképzéssel, valamint hazafias neveléssel foglalkozó törzs élén. A törzs a 12 orosz régióban májusban megnyitandó, e feladatokat ellátó központnak nyújt majd támogatást módszertan és a koordináció területén.

A Kreml a Csendes-óceáni Flottánál jelenleg zajló harckészültségi ellenőrzést „rutinkiképzésnek” minősítette. Szergej Sojgu védelmi miniszter szerint az a fő célkitűzés, hogy ellenőrizzék a fegyveres erők képességét „a valószínűsíthető ellenség óceáni és tengeri irányból érkező agressziójának visszaverését célzó feladatok megoldására”. A manőverek keretében többek között a Kuril-szigetek déli részén és Szahalinon végrehajtott kétéltű partraszállás visszaverését gyakorolták. (MTI)

Stoltenberg: Ukrajna jövője a NATO-ban van

Hadd legyek világos: Ukrajnának méltó helye van az euroatlanti családban. Ukrajnának méltó helye van a NATO-ban. Idővel a támogatásunkkal mindez lehetővé fog válni

– nyilatkozta Jens Stoltenberg NATO-főtitkár, aki Kijevben tartott közös sajtótájékoztatót Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel.

Stoltenberg további katonai támogatást ígért Ukrajnának, mondván, a NATO-szövetségesek idáig több tízezer ukrán katonát képeztek ki, és 65 milliárd eurónyi katonai támogatással járultak hozzá az ukrán erőfeszítésekhez.

A NATO Önök mellett áll ma, holnap és mindaddig, amíg szükséges

– nyilatkozta a transzatlanti védelmi szövetség főtitkára.

(The Guardian)

Zelenszkij: A NATO-nak már júliusban fel kéne venni Ukrajnát

Volodimir Zelenszkij elnök az euroatlanti katonai szövetség főtitkárának látogatása során kijelentette, hogy a NATO-nak tagjai közé kéne fogadnia Ukrajnát, a csatlakozáshoz pedig határidőt kéne szabnia.

Az ukrán államfő Jens Stoltenberg NATO-főtitkárral közösen tartott kijevi sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a júliusi, Vilniusban megrendezendő NATO-csúcstalálkozó „történelmi jelentőségű” lehet, és hogy ő maga is meghívást kapott a részvételre.

Hálás vagyok a csúcstalálkozóra szóló meghívásért, de Ukrajna számára is fontos, hogy végre megkapja a megfelelő meghívót

– nyilatkozta Zelenszkij, aki úgy látja, hogy nincs egyetlen objektív akadálya sem annak annak, hogy meghívják Ukrajnát a szövetségbe.

Most, amikor a legtöbben a NATO-országokban támogatják a Ukrajna felvételét, és az ukránok többsége is híve a csatlakozásnak, eljött az idő, hogy meghozzuk ezt a döntést

– vélekedett az ukrán elnök.

(The Guardian)

Megérkezett Kijevbe a NATO-főtitkár

A Kyiv Independent által posztolt képek alapján megérkezett az ukrán fővárosba Jens Stoltenberg NATO-főtitkár. Stoltenberg először látogatott az ukrajnai háború tavaly februári kezdete óta az ukrán fővárosba.

Stoltenberg a Szent Mihály-kolostor külső falánál tisztelgett az elesett ukrán katonák emléke előtt, és megtekintette egy kilőtt orosz páncélos kiállított roncsát a főváros központjában, jelentette a Reuters a helyszínről. Látogatásának programjait nem hozták nyilvánosságra, írja az MTI.

(via Guardian)

Brit hírszerzés: Oroszország vélhetően újraszervezte az ukrajnai műveleti csoportokat a súlyos veszteségek miatt

Közzétette reggeli hírszerzési jelentését a brit védelmi minisztérium.

A tárca azt írja:

  • Április 18-án a Kreml egy sajtóközleményt adott ki Vlagyimir Putyin herszoni látogatásáról, melyben – a Dnyeper folyó orosz írásmódjával – közölték, hogy a Dnyipro műveleti csoporthoz látogatott az orosz elnök.
  • Ez volt az első alkalom, hogy hivatalos kommünikében ismerik el a Dnyipro műveleti csoport létezését. Az oroszok a műveleti csoport elnevezést nagyívű, szervezett operatív tevékenységekre használják.
  • Az elnevezés azért is különös, mert idáig az Ukrajnában tevékenykedő műveleti csoportokat az alapján nevezték el, hogy melyik orosz katonai körzetből származnak. A változás azt jelentheti, hogy az orosz műveleti csoportok újraszervezésére került sor, vélhetően a súlyos veszteségek miatt. A Dnyipro műveleti csoport elsődleges feladata a megszállt területek déli részének – különösen a Dnyipro folyó által jelölt délnyugati szárny –védelme lehet.

ENSZ: folytatódik a teherhajók átvizsgálása, hamarosan ismét megnyílhat a fekete-tengeri gabonafolyosó

Tovább folytatódik a gabonaszállító teherhajók ellenőrzése – írja a TASZSZ orosz állami hírügynökség az ENSZ szóvivőjére hivatkozva.

Az Ukrajna, Oroszország és Törökország által aláírt megállapodás értelmében Ukrajna minden nap közli Oroszországgal a gabonaszállító teherhajók nevét. Ellenőrzésekre azonban hetek óta nem került sor, miután az orosz fél figyelmen kívül hagyta az ukránok üzeneteit. Vagyis hiába állapodtak meg a gabonafolyosóról szóló egyezmény meghosszabbításáról, továbbra sem indulhattak útnak a fekete-tengeri szállítmányok. Szerdán azonban az oroszok megkezdték a hajók átvizsgálását, amely a mai napon is folytatódik.

A háború kitörése után az oroszok blokád alá vették a fekete-tengeri ukrán kikötőket, ami miatt több millió tonna gabona maradt a tárolókban, és számos hajó a kikötőben rekedt. Ez tovább rontotta az amúgy is szűkülő globális ellátást, és szárnyaló inflációt idézett elő világszerte az élelmiszer- és az energiapiacokon. Oroszország és Ukrajna a világ búzaellátásának harmadáért felel, ráadásul az export jelentős részét – egyebek mellett az ENSZ élelmezési programjának keretében – a szegényebb országoknak szállítják.

Végül tavaly júniusban Oroszország és Ukrajna Törökország és az ENSZ közvetítésével megállapodott a fekete-tengeri ukrán gabonaexport újraindításáról. Az egyezmény értelmében az orosz blokád ellenére újraindulhatott az ukrán gabona szállítása a Fekete-tengeren, helyi tűzszünetek által garantált biztonságos folyosókon, a szankciókkal sújtott Oroszország pedig újraindíthatta a gabona- és műtrágyaszállításokat.

(The Guardian)

Valami felrobbant Kijev fölött

Szerda este tíz óra körül hatalmas villanás világította meg a kijevi égboltot. A főváros katonai igazgatósága kezdetben azt állította, hogy egy lezuhanó műhold látható a közösségi médiában cirkuláló felvételen, azonban a NASA szóvivője ezt cáfolta. A zavart egy korábbi bejelentés okozhatta, melyben az ügynökség egy műhold használaton kívül helyezését adta hírül.

Az Oroszország által kilőtt rakéták és drónok hatástalanításáért felelős ukrán légierő szerint egy műhold vagy egy meteorit látható a felvételen, melyet a kijevi osztrák nagykövet tett közzé a Twitteren.

(SkyNews)

Moszkva újraszervezheti a nemzetbiztonsági apparátusát

Az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) a jelek szerint nagyszabású átalakítást hajt végre a nemzetbiztonsági szerveknél – olvasható a Háborús Tanulmányok Intézetének (ISW) mai jelentésében.

Az amerikai kutatóintézet az orosz állami hírügynökségre, a TASZSZ-ra hivatkozva azt írja, hogy az FSZB és a Belügyminisztérium (MVD) biztonsági szolgálatának főigazgatósága az elmúlt hetekben tömeges ellenőrzéseket hajtott végre a kerületi belügyi igazgatóság moszkvai központjában és több fővárosi kerületi rendőrkapitányságon, miután

ukrán állampolgároknak szivárogtattak bizalmas adatokat.

Az elmúlt napokban több orosz lap is arról írt, hogy rendőrök szivárogtattak személyes adatokat a biztonsági szolgálattól külső személyeknek, akik között ukrán állampolgárok is voltak.

Az ISW egy másik orosz forrásra hivatkozva arról is beszámolt, hogy az FSZB és a belügy a nyomozás során már több rendőrt is őrizetbe vett.

A moszkvai rendőrkapitányságokon végrehajtott razziákra éppen akkor került sor, amikor sorban bocsátják el és tartóztatják le a Rosgvardia (Orosz Nemzeti Gárda) vezetőségének prominens tagjait.

A Kreml által kezdeményezett letartóztatások és vizsgálatok hátterében a belbiztonsági apparátus átszervezése állhat: a cél a kegyvesztett tisztviselők eltávolítása, és ezzel párhuzamosan a nemzetbiztonsági szervek fölötti kontroll megszilárdítása lehet

– értékel az ISW.

Olvasói sztorik