Nagyvilág

Korábban magyar nyelven futó Twitter-oldalakkal befolyásolhatják a közelgő törökországi választást

Alig egy hónap múlva választást tartanak Törökországban, és az országot két évtizede irányító Recep Tayyip Erdogannak ezúttal komoly kihívója akadt. A regnáló elnök újrázása olyannyira nem tűnik biztosnak, hogy szakértők arról beszélnek, hogy húsz éve nem volt akkora esély a leváltására, mint most. Hogy ez így alakult, abban egyaránt benne van a tomboló infláció és a februári törökországi földrengések utóélete is, de az is, hogy a hat párti ellenzék a jelek szerint tökéletes kihívót talált Kemal Kilicdaroglu személyében.

A voksolást május 14-én tartják, a kampány így már a vége felé közeledik. Ennek folyományaként korábban magyar és orosz nyelvű Twitter-oldalak tűntek fel a semmiből, hirtelen törökre váltva, ami felveti a gyanúját, hogy a közösségi médián keresztül próbálják befolyásolni a választást. A Middle East Eye alapján az RTL arról ír, hogy egy egész hálózatot azonosítottak automatizált Twitter-oldalakból: körülbelül 12 ezer fiókról van szó, melyek 56 százaléka orosz, míg 28 százaléka magyar nyelven osztott meg korábban bejegyzéseket, a többi angolul. A szóban forgó fiókok közül tízezer csak az utóbbi két hét folyamán váltott török nyelvre.

A mi szempontunkból mindez azért igazán érdekes, mert a Middle East Eye-nak nyilatkozó szakértő nem zárja ki annak a lehetőséget, hogy a Twitter-hadsereget a magyar választások előtt is bevethették tavaly tavasszal.

A lap ugyanakkor leszögezi, hogy Törökországban a kormányoldal és az ellenzék is felhasznál automatizált fiókokat ahhoz, hogy a közösségi médián keresztül terjessze üzeneteit. Bár a török lakosságnak csak alig negyede aktív Twitter-felhasználó, a platform hatása ennél nagyságrendekkel nagyobb, mivel az itt megjelent információk gyakran találnak utat maguknak az ország vezető médiumaiba, amelyek segítségével már tömegeket érhetnek el.

Hogy milyen várakozások előzik meg a közelmúlt legszorosabbnak ígérkező választását Törökországban, arról itt írtunk részletesen:

Kapcsolódó
Gandhihoz hasonlítják Erdogan legesélyesebb kihívóját
A török ellenzéki összefogás megnevezte jelöltjét, aki Erdogan kihívója lesz a májusra tervezett elnökválasztáson. Húsz éve nem volt akkora esély a regnáló elnök leváltására, mint most.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik