Nagyvilág

24 órás tűzszünetet kötöttek Szudánban, amerikai nyomásra

24 órás tűzszünetben állapodtak meg a szudáni konfliktus vezetői, miután Antony Blinken amerikai külügyminiszter tárgyalt velük – számolt be a Reuters.

A tűzszünet helyi idő szerint kedden 18 órakor kezdődik és nem haladja meg a 24 órát – jelentette ki Samsz el-Din Kabbasi, a Szudánt kormányzó katonai tanács egyik tagja.

A szudáni fegyveres konfliktus szombaton robbant ki, és eddig legalább 185 ember halálát okozta országszerte. Az ENSZ szerint emiatt katasztrofális humanitárius válság alakult ki, és szinte teljesen összeomlott az egészségügyi rendszer.

A Japánban tartózkodó amerikai külügyminiszter külön megbeszélést folytatott a rivális parancsnokokkal: a hadsereg főnökével és a félkatonai Gyorsreagálású Támogató Erők (RSF) vezetőjével, a Hemedti néven ismert Mohamed Hamdán Dagalo tábornokkal.

A Reuters megjegyzi, hogy a konfliktus kitörése akadályt gördített az elé a nemzetközileg támogatott terv elé, amely a több évtizedes autokrácia és katonai ellenőrzés után a polgári irányításra való átállásra irányul.

Kapcsolódó
Otthonában támadtak az Európai Unió nagykövetére Szudánban
Már négy napja tartanak a harcok Szudánban.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik