Nagyvilág

Otthonában támadtak az Európai Unió nagykövetére Szudánban

AFP
AFP

Otthonában támadták meg az Európai Unió szudáni nagykövetét, Aidan O’Harát a harcoktól sújtott afrikai ország fővárosban, Kartúmban, írja a BBC.

Az ír külügyminiszter „a diplomaták védelmére vonatkozó kötelezettségek durva megsértésének” minősítette a támadást, hozzátéve, hogy O’Hara nem szenvedett komoly sérüléseket.

A kartúmi uniós nagykövet helyettese a magyar származású Weiss Dániel.

Korábban Josep Borrell, az EU külügyi vezetője azt írta a Twitteren, hogy a diplomáciai létesítmények és a személyzet biztonsága a szudáni hatóságok „elsődleges felelőssége”.

Antony Blinken amerikai külügyminiszter az uniós diplomatát ért támadás után közölte, hogy

nem sokkal később egy amerikai diplomatakonvoj is tűz alá került, de senki sem sérült meg.

A külügyminiszter „meggondolatlannak, felelőtlennek és veszélyesnek” minősítette az akciót.

A harcok szombaton robbantak ki az Abdel-Fattah Burháni tábornokhoz, a szudáni átmeneti kormányzó Szuverén Tanács vezetőjéhez hű katonai egységek és a paramilitáris RSF között, amelyeket a Hemedti néven ismert Mohamed Hamdán Dagalo tábornok vezet. Ez volt az első ilyen összetűzés azóta, hogy 2019-ben mindketten összefogtak az országot harminc éven át vezető, iszlamista autokrata Omar el-Basír eltávolítása érdekében.

Az RSF azt állította, hogy elfoglalták a főváros nemzetközi repülőterét és az elnöki palotát, és felszólították a lakosságot, közöttük a katonákat, hogy forduljanak a hadsereg ellen.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa egyhangúlag a vérontás megfékezésére és konfliktus tárgyalásos rendezésére szólított fel. A szervezet adatai szerint a három napja tartó harcok során mintegy 185 ember halt meg és több mint 1800-an megsebesültek.

Kapcsolódó
ENSZ-alkalmazottak is meghaltak a hadsereg és a rivális milícia összecsapásaiban Szudánban
Legalább hatszázan megsebesültek és 61-en meghaltak az utcai harcokban.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik