Nagyvilág

ENSZ-alkalmazottak is meghaltak a hadsereg és a rivális milícia összecsapásaiban Szudánban

Mahmoud Hjaj / Anadolu Agency / AFP
Mahmoud Hjaj / Anadolu Agency / AFP

Szudánban legkevesebb 61-en meghaltak és több mint hatszázan megsebesültek a hadsereg és félkatonai fegyveresek főképpen a fővárosban, Kartúmban folyó összecsapásaiban.

Az afrikai országban a tavalyelőtti puccs óta hatalmon lévő két rivális tábornok vetélkedése utcai harcokba, légitámadásokba és a médián keresztüli fenyegetésekbe torkollott szombaton. A főváros, Kartúm több részén vasárnap kora reggel is robbanásokat lehetett hallani.

A félkatonai Gyorsreagálású Támogató Erők (RSF) azt állította, hogy elfoglalták a főváros nemzetközi repülőterét és az elnöki palotát, és felszólították a lakosságot, közöttük a katonákat, hogy forduljanak a hadsereg ellen. Állításuk szerint ők tartják ellenőrzésük alatt a főváros kulcsfontosságú infrastruktúráit. A hadsereg tagadja a repülőtér elfoglalását, de elismeri, hogy az RSF felgyújtott polgári repülőgépeket, köztük a Saudi Airlines egyikét, amit a társaság megerősített. Szombaton késő este kiadott közleményében a hadsereg felszólította a lakosságot, hogy maradjon otthon, mivel folytatta a félkatonai bázisok elleni légicsapásait.

Az ENSZ Világélelmezési Programja (WFP) felfüggesztette tevékenységét Szudánban, mivel vasárnap a szervezet három alkalmazottja életét vesztette a hadsereg és félkatonai fegyveresek összecsapásaiban. A WFP dolgozóit teendőik végzése közben ölték meg Észak-Dárfúr államban.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa egyhangúlag a vérontás megfékezésére és konfliktus tárgyalásos rendezésére szólított fel. A konfliktus szereplői a nap folyamán jóváhagyták a világszervezet humanitárius tűzszünetre vonatkozó javaslatát. Ennek értelmében vasárnap helyi idő szerint délután négy órától este hétig nyugszanak a fegyverek. A Reuters szemtanúkra hivatkozva arról számolt be, hogy Kartúm belvárosában a harcok alábbhagytak, de videofelvételeken még mindig lehetett fegyverropogást hallani és füstoszlopokat látni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik