Élő Nagyvilág

Oroszország mielőbb lezárná az ukrajnai “hadműveletet” – állítja az orosz külügyminiszter

Ton Molina / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP
Ton Molina / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP

Oroszország mielőbb le akarja zárni a konfliktust - mondja a külügyminiszter

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter brazíliai látogatásán azt mondta: Oroszország mielőbb le akarja zárni a ukrajnai konfliktust.

Brazil kollégájával, Mauro Vieirával közösen tartott sajtótájékoztatóján Lavrov köszönetet mondott Brazíliának “az ukrajnai helyzet keletkezésének megértéséért”, valamint a konfliktus megoldásának keresésében való részvételéért, és kijelentette: Oroszországnak az az érdeke, hogy a “hadművelet” minél előbb véget érjen.

Luis Inácio Lula da Silva brazil elnök múlt heti kínai látogatásán kijelentette, hogy az Egyesült Államoknak fel kell hagynia a háború folytatódásának támogatásával, az Egyesült Arab Emírségekben tett látogatásán pedig úgy ítélte meg, hogy az Oroszország által Ukrajna ellen indított háborút “két ország döntései” provokálták ki.

A brazil külügyminiszter a sajtótájékoztatón ismét kijelentette, hogy Brazília kész létrehozni egy országcsoportot, amely az ukrajnai békéről tárgyalna. Vieira megerősítette, hogy országa a tűzszünet mellett és az egyoldalú szankciók ellen foglal állást.

(MTI)

Több mint 50 orosz támadást vert vissza Ukrajna ma

Az ukrán erőknek több mint ötven orosz támadást sikerült visszaverniük hétfőn, a front “legforróbb” pontjai továbbra is a Donyeck megyei Liman, Bahmut, Avgyijivka, Kupjanszk és Marjinka térségében vannak – írta a kijevi vezérkar hétfő esti hadijelentésében, amelyet az UNIAN ukrán hírügynökség ismertetett.

A jelentés szerint az Oroszország indította háborúban “az ellenség jelentős veszteségeket szenved, és öt irányba összpontosítja támadó erőit”. A harcok epicentrumában Bahmut és Marjinka városok állnak. A vezérkar beszámolt arról is, hogy az ukrán hadsereg rakéta- és tüzérségi csapást mért az orosz erők két bázisára, illetve megsemmisített egy elektronikai hadviselési állomást. A légierő lelőtt egy Merlin típusú felderítő drónt is.

(via MTI)

Nem csak az ukrán gabona importját tiltotta be Szlovákia

Hanem egy sor más termék behozatalát leállítja keddtől:

  • cukor,
  • szárított takarmány,
  • vetőmag,
  • komló,
  • len,
  • kender,
  • gyümölcs és zöldség (sem nyersen, sem feldolgozott formájukban),
  • bor,
  • növényi alapú etilalkohol,
  • méz és egyéb méhészeti termék.

A Paraméter.sk  beszámolója szerint Samuel Vlčan mezőgazdasági miniszter arról beszélt, hogy a szlovák kormány teljes mértékben ellenőrzése alatt tartja az ukrán mezőgazdasági termékek importját, ami pedig már Szlovákiában van, az mind biztonságos.

Itthon szombaton Nagy István agrárminiszter tiltotta meg az Ukrajnából származó, vagy onnan érkező gabona és olajosmagvak, valamint több más mezőgazdasági termék magyarországi importját. A korlátozás június 30-ig tart.

Az USA oroszországi nagykövete bejutott a börtönbe Evan Gershkovich-hoz

Az Egyesült Államok oroszországi nagykövete először látogathatta meg Evan Gershkovich bebörtönzött amerikai újságírót.

A Wall Street Journal moszkvai irodájának riporterét március 30-án Jekatyerinburgban vette őrizetbe az FSZB. A férfit kémkedéssel vádolják: a nyomozók állítása szerint Gershkovich „az amerikai fél utasítására államtitoknak minősülő információkat gyűjtött az orosz hadiipari komplexum egyik vállalatának tevékenységéről”.

A nagykövetség a Twitteren azt írta, Lynne Tracey nagykövet Moszkvában, a lefortovoi börtönben látogatta meg az újságírót, letartóztatása óta először. Tracey arról is beszámolt, hogy a riporter „jó egészségnek örvend és továbbra is erős”.

A csehek egyelőre nem tiltják be az ukrán gabona importját

A Reuters jelentése szerint a cseh mezőgazdasági minisztérium nem fogja követni a szomszédok – többek között Magyarország – gyakorlatát az ukrán gabonaimport betiltásával kapcsolatban.

Közölték, hogy a szomszédos országokba irányuló ukrán gabonaimport piaci hatása uniós szintű megoldást igényel, nem pedig egyedi importtilalmakat, mint ahogy történik Lengyelországban, Magyarországon és Szlovákiában.

A tárca közleményben hozzátette:

A Cseh Köztársaság egyelőre nem tervezi az ukrán gabona és más mezőgazdasági áruk Ukrajnából történő behozatalának betiltását.

(Guardian)

Közel ötszáz gyerek halt meg eddig a háborúban

Az ukrán főügyészség jelentése szerint a háború tavaly februári kezdete óta 470 gyerek halt meg, és összesen 1418 gyereket érintett a háború.

A jelentés szerint a sérült gyerekek száma eddig 948, de hozzáteszik, a számok a valóságban sokkal magasabbak lehetnek.

A legtöbb (451) gyerek a Donyeck térségben esett áldozatul a háborúnak.

(Guardian)

A kormány kész kitolni az ukrán gabonára vonatkozó behozatali tilalom idejét

Hétfőn a parlamentben is napirenden volt az ukrán gabona kérdése. Bencze János (Jobbik) üdvözölte, hogy a kormány behozatali tilalmat rendelt az ukrán gabonára idén június 30-ig, ugyanakkor azt javasolta, hogy hasonló intézkedést vezessenek be az ukrán mézre is, illetve a határidőt 2026-ig hosszabbítsák meg. Rámutatott: az aratás kezdete, hagyományosan június 29-e, a gazdák félelme pedig az, hogy az ukrán fél ezt követően feltölti tárlóit, és a learatott terménymennyiséget „ráborítja” Magyarországra.

Bencze szigorú vizsgálatokat szorgalmazott az eddig Magyarországra érkezett ukrán gabonával kapcsolatban, szerinte ugyanis egyes esetekben a hatóságok a határérték ezerszeresét meghaladó mennyiségű növényvédő szert találtak a terményekben. Azt is kezdeményezte: a kormány tegye közzé, melyek azok a cégek, amelyek – a sok esetben nem megfelelő minőségű – ukrán gabonát behozták az országba. Hozzátette: ezeket a cégeket sújtsa extraprofitadóval a kormány, a beérkezett pénzt pedig fordítsa a gazdák kárpótlására.

Farkas Sándor, az agrártárca államtitkára közölte: amennyiben Brüsszel az ukrán gabona kérdésében nem hoz olyan védelmi intézkedést, ami Magyarország számára elfogadható, akkor akár a most elrendelt behozatali tilalom határidejét is ki lehet tolni.   

Megerősítette: a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal és más hatóságok is vizsgálják az Ukrajnából érkező termékeket és valóban találtak már egészségre veszélyes hatóanyagtartalmat, ezeket kivonják forgalomból. Hozzátette: a hatóságok eljutnak mindenkihez, akinél ilyen tételek vannak és megvizsgálják ezeket. Kiemelte: a magyar gazdákat mindenáron meg kell védeni, nemcsak gabona, hanem az olajos magvak és a méz esetében is.

(MTI)

Átmenetileg Szlovákia is korlátozza az ukrán gabona importját

Szlovákia, Magyarországot és Lengyelországot követve, átmenetileg leállítja az Ukrajnából származó gabona és más válogatott termékek importját – írja a Reuters alapján a Guardian

A Guardian egy magas rangú uniós tisztségviselőre hivatkozva azt is írta, hogy az EU-tagállamok brüsszeli küldöttei tárgyalnak Lengyelország és Magyarország lépéséről. Elmondása szerint magyarázatot várnak a két országtól, illetve azt is, hogy az Európai Bizottság reagáljon valamit. A téma Magyarország, Lengyelország és Szlovákia mellett Románia részéről is felmerült.

„Arra számítunk, hogy Lengyelország és Magyarország nyújt némi magyarázatot, és erre az Európai Bizottság is reagál” – mondta a tisztviselő, hozzátéve, hogy az ügy az EU nemzeti vezetőinek legutóbbi csúcstalálkozóján, köztük Szlovákia és Románia részéről is felmerült.

Ukrajna a lengyelországi tranzitutak megnyitását kéri

A lengyelországi tranzitutaknak az ukrán mezőgazdasági termékexport előtti ismételt megnyitását szeretné első lépésként elérni varsói megbeszélésein Mikola Szolszkij ukrán mezőgazdasági miniszter, írja az MTI. „Az első lépésnek a tranzit megnyitásának kell lennie, ez fontos és feltétlenül meg kell tenni, mielőtt más dolgokról is tárgyalnánk”, mondta az ukrán mezőgazdasági miniszter.

Ukrajna élelmiszer-exportjának mintegy tíz százaléka lépi át a lengyel határt

– közölte a miniszter a Telegram üzenetküldő alkalmazáson közzétett kommentárjában, hozzátéve, hogy Magyarországon keresztül az ukrán mezőgazdasági exportnak mintegy hat százaléka halad át.

ABDULHAMID HOSBAS / ANADOLU AGENCY / AFP

Megjegyezte, hogy az élelmiszeripari termékek tranzitja zavartalanul zajlik Magyarországon és Szlovákián keresztül. A miniszter közölte, hogy szerdán Romániával, csütörtökön pedig Szlovákiával folytatnak egyeztetéseket a kérdésben.

Az Ukrajna gabonaexportját bonyolító fekete-tengeri kikötők forgalma leállt az orosz katonai akció miatt, így az ukrán gabona a szomszédos kelet-európai országokon keresztül keresett magának utat a külföldi piacokra. Az Európai Unióban jellemző termelői árnál lényegesen olcsóbb ukrán gabona azonban logisztikai problémák miatt a tranzitországokban rekedt és komoly árversenyt támasztott a helyi mezőgazdasági termelőknek.

A fekete-tengeri hajózási útvonalakat tavaly júliusban nyitották meg ismét az ukrán gabonaszállítások előtt az Ukrajna, Oroszország, Törökország és az ENSZ között létrejött megállapodásnak köszönhetően.

Szlovákia az összes beígért MiG-et átadta Ukrajnának

Szlovákia az ígéreteknek megfelelően mind a 13 MiG-29-es vadászgépét átadta Ukrajnának – írja a szlovák védelmi minisztérium hétfői közlése alapján a Reuters.

Ezzel Szlovákia csatlakozott Lengyelországhoz abban, hogy márciusban megígérte, a repülőgépekkel segítik Ukrajna Oroszország elleni védelmét. Akkor négy gépet adtak át.

ORFK: több mint kilencezren érkeztek Ukrajnából vasárnap

Az ukrán-magyar határszakaszon 4020-an léptek be Magyarországra vasárnap, a román-magyar határszakaszon belépők közül pedig 5142-en nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek – tájékoztatta az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) hétfőn az MTI-t.

A beléptetettek közül a rendőrség 42 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, amely 30 napig érvényes. Nekik ez idő alatt kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzéséér – áll a közleményben.

Vonattal 37 ember – köztük 14 gyermek – érkezett Budapestre az ukrajnai háború elől menekülve, tudatta az ORFK.

Folyamatosan szedik áldozataikat az aknák Ukrajnában

Ukrajnában továbbra is naponta halnak meg civilek az aknák miatt – írta hétfő reggeli jelentésében a brit védelmi minisztérium. A leginkább érintett területek Oroszország által korábban elfoglalt Herszon és Harkiv megyék.

Az orosz invázió kezdete óta több mint 750 civil halt meg aknák okozta balesetekben, ebből minden nyolcadik gyerek volt. A jelentés felhívta a figyelmet arra is, hogy a tavaszi mezőgazdasági munkák kezdetével az aknákkal összefüggő halálesetek száma tovább növekedhet.

A brit védelmi minisztérium hozzátette, hogy legalább egy évtizedbe is beletelhet, míg Ukrajnát sikerül megtisztítani az aknáktól.

Olvasói sztorik