Nagyvilág

Kínai rakétatörmelék hullott tajvani területre

Wang Jiangbo / Xinhua / AFP
Wang Jiangbo / Xinhua / AFP
Hat órán keresztül tilos volt a hajózás.

A pekingi állami média közlése szerint vasárnap 9 óra 36 perckor (magyar idő szerint 3 óra 36 perckor) időjárási műholdat bocsátottak fel egy észak-kínai űrközpontból.

A műhold Tajvan északi partjai felett haladt el, ekkor, írja a tajvani védelmi minisztérium, a rakétából származó törmelék csapódott be a tengerbe, ám mindez „nem érintette a terület belső biztonságát”.

Az ügy azért kínos, mert Peking a minap nagyszabású figyelmeztető hadgyakorlatot tartott Tajvan körül, reagálva arra, hogy Caj Jing-ven tajvani elnök a múlt héten az Egyesült Államokban találkozott Kevin McCarthyval, a washingtoni képviselőház elnökével.

A politikai események mögött az húzódik, hogy:

  • Kína Tajvant a saját területének tekinti, s ellenez a tajvani vezetés és külföldi tisztségviselők közötti bármilyen kommunikációt
  • Tajvan viszont elutasítja Kína követeléseit.

A tajvani fővárostól, Tajpejtől 160 kilométerre fekvő tengeri tilalmi övezetben helyi idő szerint vasárnap 9 és 15 óra között hajózási tilalmat rendeltek el a rakétatörmelék lehetséges lezuhanása miatt.

A műhold, így a Hszinhua kínai állami hírügynökség, az időjárás-előrejelzés, a katasztrófák megelőzése és enyhítése, az éghajlatváltozásra való reagálás és az ökológiai védelem területén nyújt majd szolgáltatásokat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik