Nagyvilág

Merénylet történt, állítja a vizsgálóbizottság a lengyel államfő és katonai elit halálát okozó légikatasztrófáról

Sean Gallup / Getty Images
Sean Gallup / Getty Images

Lech Kaczynski lengyel elnök és a fedélzeten utazó többi 95 ember elleni merénylet címén kezdeményez eljárást a 2010-es szmolenszki légikatasztrófa ügyében az illetékes minisztériumi vizsgálóbizottság, közölte vasárnap a testület elnöke, Antoni Macierewicz. A bűncselekmény gyanúját megfogalmazó bizottsági jelentést az ügyészséghez nyújtják be.

A legfontosabb bizonyíték az elnöki repülőgép roncsain talált robbanóanyagok mennyisége, valamint a gép megsemmisítésének számítógépes rekonstrukciója. A robbanószerek jelenlétét a jelentés szerint külföldi laboratóriumokban végzett vizsgálatok is megerősítették.

A vizsgálóbizottság tavaly áprilisban bemutatott jelentése még nem szólt kifejezetten merényletről, hanem „az orosz fél jogtalan beavatkozásáról”, amelynek következményeként a repülőgép még a levegőben felrobbant. Macierewicz vasárnapi nyilatkozata szerint azonban a jelentés végleges változata bizonyítja, hogy az oroszok 2008 óta készítették elő a merénylet terveit.

2010. április 10-én a nyugat-oroszországi Szmolenszk közelében lezuhant szovjet típusú, Oroszországban karbantartott Tu-154 repülőgépen utazó lengyel küldöttség – fedélzetén az államfő mellett az ország politikai és katonai vezetésének számos tagjával – a lengyel elittel szemben elkövetett katyni mészárlás 70. évfordulója alkalmából rendezett megemlékezésre tartott. Varsó többször is felszólította Moszkvát a repülőgép roncsainak visszaszolgáltatására, Oroszország azonban ezt mindeddig nem tette meg, az ügyben máig le nem zárt orosz ügyészségi eljárásra hivatkozva. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik