Nagyvilág

Megkezdte az áramtermelést Európa legnagyobb atomreaktora

Olivier MORIN / AFP
Olivier MORIN / AFP

Vasárnap megkezdte a kereskedelmi áramtermelést a finnországi Olkiluoto 3 atomerőmű, amely Európa legnagyobb reaktora. Az időzítés azért is érdekes, mert szombaton a három utolsó atomerőmű leállításával véget ért az atomenergia-termelés bő hatvanéves korszaka Németországban.

Az atomerőmű Finnország energiaszükségletének 14 százalékát fogja fedezni, csökkentve a svédországi és norvégiai áramimportot egy olyan időszakban, amikor az oroszországi gáz- és áramszállítások leállítása megrendítette az ellátásbiztonságot. Az atomerőmű áramtermelése mintegy 60 százalékkal csökkenti Finnország áramimport-szükségletét.

Oroszország tavaly májusban állította le finnországi áramexportját, nem sokkal később a Gazprom is leállította finnországi földgázszállításait. A nagy energiadeficittel rendelkező Finnországban, energetikai szakértők szerint, az atomerőmű hálózatra kapcsolása csökkenteni fogja a villamosenergia árát.

Az 1,6 gigawattos áramtermelő kapacitású reaktor négy évtizede az első atomenergetikai létesítmény Finnországban, Európában pedig 16 éve az első. A reaktor építése 2005-ben vette kezdetét. Az üzembe helyezést eredetileg négy évvel későbbre tervezték, de számos technikai probléma adódott. Az OL3 tavaly márciusban kezdte meg a kísérleti áramtermelést, és négy hónappal később tervezték hálózatra kapcsolni. Ezt azonban ismét műszaki hibák akadályozták meg.

Lapunk tavaly nyáron helyszíni riportban számolt be a finn nukleáris projektről és az északi ország energiapolitikájáról.

Kapcsolódó
Túl rizikósnak tartják a finnek az orosz atomrulettet
Elzárt orosz gáz, leállított áramexport, Roszatom-mentesített, majd bedőlt nukleáris projekt és kiútkeresés: mindez az orosz energiafüggőségben vergődő Magyarországnak is tanulságos történet lehet. Riport Finnországból.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik