Nagyvilág

Megtámadtak egy ausztráliai vonatot

Florian Gaertner / dpa / AFP
Florian Gaertner / dpa / AFP
Szén a tét.

Szénszállító vonatszerelvény foglalt el Ausztráliában félszáz éghajlatvédelmi aktivista.

Az eset az állam fővárosától, Sydneytől 170 kilométerre északkeletre, Newcastle mellett történt egy engedély nélküli tiltakozás alkalmával.

A megmozdulás szervezéséért a Rising Tide (Emelkedő árapály) nevű klímaaktivista csoport vállalata a felelősséget. A csoport húsz tagja felmászott a vonatra, és lapátokkal igyekezett kipakolni a szénnel megrakott vagonokat.

Ausztrália a világ legnagyobb szénexportőr országa, a Newcastle-i kikötő pedig az ország legnagyobb szénkiviteli terminálja.

Az éghajlatváltozás különösen megosztó kérdés az ausztrál társadalomban. A balközép munkáspárti kormány ugyan nem támogatja a fosszilis tüzelőanyag-projekt betiltását, ugyanakkor az ausztrál parlament március végén törvényjavaslatot fogadott el, mely az ország legnagyobb üvegházhatású gázkibocsátó vállalatait a szennyezés jelentős csökkentésére, valamint szén-dioxid-kvóták vásárlására kötelezi.

A törvény értelmében 2030-ra 43 százalékkal csökkentik, 2050-re pedig nullára redukálják az országban a szén-dioxid-kibocsátást.

A Rising Tide a Twitteren közöl fotókat, melyeken a tüntetők a vonat előtt és tetején láthatóak, transzparenseiken sürgetik, hogy hazájuk mondjon nemet a szénbányászatra és a szénerőművekre.

A csoport közölte, hogy „leállította a szénszállítást” a kikötőben, és követeli a Munkáspárttól, hogy „azonnal törölje az összes új szénprojektet”.

Új-Dél-Wales állam rendőrségétől pedig azt tudni, hogy 47 aktivistát a vasúti közlekedés akadályoztatásával, két társukat rosszindulatú rongálással, míg egy további társukat egy biztonsági őr megtámadásával vádoltak meg.

*

Távoli képzettársításként hadd ajánljuk Kim Stanley Robinson tudományos-fantasztikus regényét, mely A jövő minisztériuma címet viseli, és azzal a gondolattal játszik el, hogy az emberiség az egészen közeli jövőben összefog a klímakatasztrófa elkerüléséért, és az ehhez vezető úton jelentős szerepet kap az úgynevezett klímaterrorizmus.

A műre amúgy Csányi Vilmos hívta fel a figyelmünket; az etológussal készült interjúnk itt olvasható, a kötetből pedig emitt matinéztunk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik