Nagyvilág

Élő adásban lőttek agyon egy korábban elítélt indiai politikust

Sonu Mehta / Hindustan Times / Getty Images
Sonu Mehta / Hindustan Times / Getty Images

Élő adásban lőttek agyon egy emberrablásért elítélt egykori indiai szocialista politikust, volt parlamenti képviselőt a testvérével együtt Prajágrádzsban (korábbi nevén Alláhábádban) szombat este, írja a BBC.

A megbilincselt Atiq Ahmedet és testvérét, Ashrafot egy orvosi vizsgálatra kísérték, újságíróknak válaszoltak, amikor a támadók közelről fejbe lőtték őket.

A magát riporternek kiadó három támadó rögtön megadta magát, őrizetbe vették őket.

Az elmúlt két évtizedben Ahmed ellen tucatnyi büntetőügy indult emberrablás, gyilkosság és zsarolás miatt. A bíróság márciusban életfogytiglanra ítélte őt és két társát egy emberrablási ügyben. Márciusban hozták vissza Prajágrádzsba, hogy megjelenjen a bíróság előtt az emberrablási ügy ítélethirdetésén.

A volt politikus tinédzser fiát a hét elején a rendőrség lőtte agyon egy lövöldözés során.

Asad Ahmedet egy gyilkossági ügy koronatanújának februári meggyilkolásával gyanúsították. Fia megölése után Atiq Ahmed azt állította, hogy a rendőrség az ő életét is veszélyezteti.

A BBC cikke szerint Uttar Prades államban hat év alatt több mint 180 emberrel végzett a rendőrség. Jogvédők szerint így tesznek el láb alól, bírósági eljárás nélkül, vádlottakat, amit az állam vezetése tagad.

A szombat esti gyilkosság után Uttar Prades főminisztere betiltotta a nagygyűléseket a hindu nacionalista kormánypárt, a Bháratíja Dzsanatá Párt által vezetett államban.

Kapcsolódó
Nevezhető-e még demokráciának India, ahol egy rossz vicc miatt ítélik börtönre az ellenzék vezérét?
Két év börtönbüntetésre ítélték Rahul Gandhit, India legnagyobb ellenzéki erejének vezetőjét, amiért letolvajozta a miniszterelnököt és névrokonait.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik