Élő Nagyvilág

Politico: titokban segíthette Magyarország az ukrán fegyverszállítást

Oleh Petraszjuk / MTI / EPA
Oleh Petraszjuk / MTI / EPA
  • Medvegyev reagált Orbán reggeli interjújára, melyben a magyar miniszterelnök kifejtette, hogy Ukrajna pénzügyileg nem létező ország, és amint megszűnik a nyugati finanszírozás, véget ér a háború.
  • Már pénteken bíróság elé állítják a Pentagon-dokumentumok feltételezett szivárogtatója.
  • Oroszország amerikai nagykövete szerint ideje lenne csökkenteni az Oroszországban dolgozó amerikai újságírók számát.
  • A Wagner csoport felkerült az EU szankciós listájára.
  • Titokban segíthette Magyarország az ukrán fegyverszállítást a Pentagon-iratok szerint.
  • A csütörtöki nap történéseit itt tudja visszaolvasni.

Egy kétéves kisfiú is életét vesztette az orosz rakétatámadásban

Legalább öt halálos áldozata és 17 sebesültje van a kelet-ukrajnai Szlovjanszk városa elleni orosz rakétatámadásnak, amely tíz lakóházat döntött össze. Az ukrán first lady, Olena Zelenszka tweetje szerint az áldozatok között van egy kétéves kisfiú is, akit hiába húztak ki élve a romok alól, a kórházban életét vesztette.

Ihor TKACHOV / AFP A rakétatámadásban megsérült lakóépület.

Stratégiai atomfegyverek telepítésével fenyeget a fehérorosz védelmi miniszter

Stratégiai atomfegyverek telepítésével fenyegette meg a Nyugatot Viktar Hrenyin fehérorosz védelmi miniszter pénteken egy előre be nem jelentett hadgyakorlat során.

Amennyibben szükségessé válik, lesznek stratégiai atomfegyvereink is. Már megkezdtük az indítóállások előkészítését

– hangoztatta Hrenyin egy gyakorlótéren nyilatkozva.

STRINGER / ANADOLU AGENCY / AFP

Amennyiben a Nyugat nem hagy fel ellenséges retorikájával, ez lesz majd „a következő lépés” – figyelmeztetett. Hasonló kijelentéseket tett korábban már Aljakszandr Lukasenka fehérorosz vezető is.

Vlagyimir Putyin orosz elnök március végén jelentette be, hogy Minszk kérésére orosz taktikai atomfegyvereket telepítenek a szövetséges ország területére. A stratégiai atomfegyverek a taktikaiakhoz képest jóval nagyobb hatótávolsággal rendelkeznek.

Hrenyin azzal vádolta a szomszédos Lengyelországot, hogy háborús előkészületeket tesz Fehéroroszországgal és Oroszországgal szemben.

Amerikai és dél-koreai fegyverszállítmányokat terveznek. Látjuk azt is, hogy készenlétbe helyezik a katonai infrastruktúrájukat, és újabb alakulatokat, valamint dandárokat hoznak létre, amelyekről korábban nem volt szó

– jelentette ki a tárcavezető.

A nyugat-fehéroroszországi Breszt térségében zajló manőverről az mondta, hogy igazi premiernek számít, mivel első ízben ellenőrzik bejelentés nélkül ilyen nagy méretekben a csapatok harckészségét. Hozzátette, hogy egy hatezer katonát számláló teljes dandárt mozgósítottak a hadgyakorlat keretében.

(MTI)

Az Európa Tanács Navalnij egészségéért aggódik

Az Európa Tanács (ET) mélységesen aggódik amiatt, hogy az Oroszországban már több mint két éve fogságban tartott, ellenzéki Alekszej Navalnij egészsége a hírek szerint rohamosan romlik – hívta fel a figyelmet közös nyilatkozatában Marija Pejcinovic-Buric, az ET főtitkára, Thórdís Kolbrún Reykfjörd Gylfadóttir izlandi külügyminiszter, az ET miniszteri bizottságának elnöke, valamint Tiny Kox, a strasbourgi szervezet parlamenti közgyűlésének elnöke pénteken.

Súlyosan aggaszt bennünket az orosz ellenzéki politikussal szembeni rossz bánásmód és fogva tartásának kegyetlen körülményei. Felszólítjuk az orosz hatóságokat, hogy haladéktalanul biztosítsák a megfelelő orvosi ellátást Navalnijnak

– hangsúlyozták az ET vezetői. Nyomatékosították továbbá, hogy Oroszországnak – az Emberi Jogok Európai Bíróságának ítéletéhez igazodva – haladéktalanul szabadon kell bocsátania az orosz politikust.

SEFA KARACAN / ANADOLU AGENCY / AFP Alekszej Navalnij a bírósági tárgyalásán Moszkvában 2021. február 20-án.

Alekszej Navalnij szóvivője csütörtöki Twitter-bejegyzésében arról tájékoztatott, hogy a politikus „rejtélyes betegséggel” küzd a börtönben, alig több mint két hét alatt nyolc kilót fogyott. A szóvivő szerint Navalnijt ismereten eredetű gyomorpanaszokkal kezelték, és a börtönorvosok nem voltak hajlandóak azonosítani, milyen gyógyszert adtak be neki, ezért nem kizárt, hogy tünetei lassú mérgezésnek tulajdoníthatók. Azt is hozzátette, hogy Navalnij januárban hasonló fájdalmakkal küzdött, és sokat fogyott, miután vírusfertőzés miatt antibiotikumokkal kezelték.

A Vlagyimir Putyin elnök vezette orosz rendszert bíráló politikust csalásért, a bíróság és a feltételes szabadlábra helyezés feltételeinek megsértéséért ítélték 11 és fél év szabadságvesztésre. Navalnij szerint az összes ellene felhozott vád koholmány, és egyetlen céljuk az elhallgattatása. Nyugati laboratóriumi vizsgálatok szerint 2020-ban idegméreggel mérgezték meg, amiből Németországban épült fel. Hazatérése után tartóztatták le 2021-ben a feltételes szabadlábra helyezés feltételeinek megsértésére hivatkozva.

(MTI)

Pentagon-iratok: Titokban segíthette Magyarország az ukrán fegyverszállításokat

Magyarország titokban segítséget nyújthat a szövetséges országoknak az általuk adományozott fegyverek Ukrajnába szállítására – írta meg a Politico a kiszivárgott Pentagon-iratokra hivatkozva, amit a portfolio.hu szúrt ki.

Az egyik dokumentum ugyanis részletezi azt a tervet, hogy hogyan kellene átszállítani a Horvátországtól kapott Mi-8 katonai helikoptereket. Ebben a legvalószínűbb forgatókönyvként azt jelölik meg, hogy az ukrán pilóták Horvátországból a magyar légtéren keresztül repülnének át Ukrajnába.

Genya SAVILOV / AFP Ukrán MI-8-as helikopterek Harkiv közelében 2023. április 2-án.

Mindez azért érdekes, mert a magyar kormány korábban nyilvánosan kizárt minden katonai jellegű segítséget Ukrajnának, amibe a szállítás és a légtérhasználat is beletartozott.

A Politico keresett magyar és horvát kormányzati szereplőket az üggyel kapcsolatosan, de nem kaptak választ a kérdéseikre.

A kínai külügyminiszter leszögezte, hogy országa egyik félnek sem szállít fegyvereket az ukrajnai háborúban

A haditechnikai eszközök exportját illetően Kína körültekintő és felelősségteljes magatartást tanúsít. Kína nem szállít fegyvereket a konfliktusban érintett feleknek, továbbá hatályos a törvényeknek megfelelően kezeljük és ellenőrizzük a katonai felhasználásra is alkalmas termékek kivitelét

– jelentette ki a kínai külügyminiszter.

Csin Kang a Pekingbe látogató Annalena Baerbockkal, Németország külügyminiszterével tartott közös sajtótájékoztatón, ahol arról is beszélt, hogy Kína továbbra is a békéért fog dolgozni. Hozzátette: abban bízik, hogy az összes konfliktusban érintett fél objektív marad, megőrzi hidegvérét és együttműködik egymással.

SOEREN STACHE / DPA / AFP Annalena Baerbock német és Csin Kang kínai külügyminiszter kézfogása Pekingben.

Baerbock ezzel szemben elmondta: más országnak sincs akkora befolyása Oroszországra, mint Kínának, ezért felszólította Pekinget, hogy követelje, hogy az agresszor Oroszország vessen véget a háborúnak.

Nyíltan ki kell mondanom, hogy a mai napig nem értem, hogy a kínai álláspont miért nem tartalmazza azt a követelést, hogy az agresszor Oroszország hagyja abban a háborút

– fogalmazott a német külügyminiszter.

(The Guardian)

Lőszerport tartalmazó levelet kapott Finnország moszkvai nagykövetsége

Finnország moszkvai nagykövetsége lőszerport tartalmazó levelet kapott – közölte a RIA orosz hírügynökség. A követségre április 13-án három levél érkezett, melyek közül az egyik tartalmazott puskaport.

Vasily MAXIMOV / AFP A Finn Nagykövetség épülete Moszkvában egy 2018-ban készült fényképen.

A követség a leveleket átadta az orosz hatóságoknak, amelyek tanulmányozni fogják az ügyet.

Április 4-én Finnország hivatalosan is csatlakozott a NATO-hoz. A Kreml szerint az euroatlanti katonai szövetség terjeszkedése fenyegetést jelent az Orosz Föderációra, ezért a csatlakozás után válaszlépést lengettek be.

(Sky News)

Orbánt méltatta Medvegyev

A magyar miniszterelnök szerint Ukrajna pénzügyileg nem létező ország. Amint megszűnik az amerikai és európai finanszírozás, a háború is véget ér. Jól mondta, bátran és pontosan, ahhoz képest, hogy európai politikus. Csak annyit lehet hozzátenni, hogy amint megszűnik a nyugati finanszírozás, maga Ukrajna is megszűnik

– reagált Telegram csatornáján Orbán Viktor Kossuth rádiós interjújára Dmitrij Medvegyev, egykori orosz elnök, az orosz Biztonsági Tanács elnökhelyettese.

Ma reggeli interjújában a magyar miniszterelnök kifejtette, hogy a végtelenségig nem folytatható Ukrajna finanszírozása. Az ukrán nyugdíjakat, fizetéseket, az oktatás- és egészségügyet mind Európa fizeti, ami hiányzik az európai gazdaságból, ráadásul szerinte, amint abbahagynánk Ukrajna finanszírozását, véget érne a háború is.

Medvegyev a két héttel ezelőtti Orbán-interjúra is reagált. Akkor a magyar kormányfő arról beszélt, hogy legitim kérdéssé válhat, hogy az unió békefenntartókat küldjön Ukrajnába. Medvegyev a magyar miniszterelnök felvetésére reagálva azt írta a közösségi oldalán: „Meglátjuk, hogy Európa készen áll-e békefenntartók koporsóinak hosszú sorára.”

A háború kitörése óta Medvegyev többször is elismerően beszélt Orbánról. Tavaly májusban bátor lépésnek nevezte, hogy Orbán nem támogatta az orosz energiatermékekre vonatkozó uniós embargót. „Az uniós tagállamok legértelmesebb vezetői belefáradtak abba, hogy csöndben haladnak a szakadék felé” – vélekedett Medvegyev.

(The Guardian)

Brit hírszerzés: az ukrán fegyveres erőknek újabb területeket kellett feladni Bahmutnál

Közzétette reggeli hírszerzési jelentését a brit védelmi minisztérium:

  • A Bahmut elleni orosz támadás új lendületet kapott, miután javult az orosz reguláris erők és a Wagner-csoport zsoldosai közti együttműködés. A város nyugati részét továbbra is az ukránok ellenőrzik, de az elmúlt 48 órában különösen intenzív tüzérségi tűz alá kerültek.
  • A Wagner folytatja az előrenyomulást a fő támadási irány, a város központ felé, azonban a művelet déli és északi irányát biztosító wagnereseket az orosz légideszantos alakulatok (VDV) váltották le, ezzel tehermentesítve a zsoldossereg harcosait.
  • Eközben ukrán csapatok utánpótlási gondokkal küzdenek, így egyes területeket kénytelenek voltak feladni.

Die Welt: a háború után az unió visszaadja Oroszországnak a zárolt bankvagyont

A Die Welt értesülése szerint az EU bizottsága nem találta jogszerűnek, hogy a moszkvai jegybank befagyasztott vagyonát átadják Ukrajnának – írja a hírt szemléző Infostart.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök többször is sürgette, hogy a Nyugaton befagyasztott orosz vagyont országa háború utáni újjáépítésére fordítsák, azonban a német lap birtokába jutott titkos dokumentumok szerint az Európai Bizottság nem lát jogi lehetőséget az orosz központi bank befagyasztott betéteinek átadására. Ehelyett a Bizottság arról határozott, hogy

a háború befejezése után a zárolt bankvagyont vissza kell adni Oroszországnak.

Dmytro Smolienko / NurPhoto / AFP Egy orosz bombázások során elpusztított lakóépület a délkelet-urajnai Zaporizzsja városában 2023. április 12-én.

A Die Welt úgy tudja, az unió jogászai azt lehetségesnek tartják, hogy az orosz bank betéteit államkötvényekbe fektessék és azok kamataiból finanszírozzák Ukrajna újjáépítését.

Az orosz jegybank mintegy háromszáz milliárd eurónyi vagyonát fagyasztotta be az Európai Unió, az orosz oligarcháktól pedig a szankciós intézkedések nyomán tizenkilenc milliárd eurót foglaltak le.

Pénteken áll bíróság elé a minősített katonai iratok kiszivárogtatásával vádolt férfi

Csütörtökön az FBI őrizetbe vett egy amerikai férfit Massachusetts államban, akit a minősített katonai iratok kiszivárogtatásával vádolnak. A 21 éves Jack Teixeira a Nemzeti Gárda massachusettsi légibázisának hírszerző egységében dolgozott, és hozzáféréssel rendelkezett katonai hírszerzési rendszerekhez. A The Guardain híre szerint Teixeira pénteken jelenik meg a massachusettsi bíróságon, az eljárás végén akár tíz év börtönt is kaphat.

Csütörtökön a sajtóban a gyanúsítottal kapcsolatban az jelent meg, hogy egy zárt, Thug Shaker Central nevű internetes csoport tagja. A minősített iratok elsőként egy főként internetes játékokra használt Discord nevű oldalon jelentek meg, ahonnan szélesebb körben elérhetővé váltak és kikerültek nagy közösségi oldalakra.

A védelmi minisztérium szóvivője sajtótájékoztatóján annyit közölt, hogy szándékosan elkövetett bűncselekményről van szó. Patrick Ryder elmondta, hogy az érvényben lévő, a minősített iratok kezelésére vonatkozó előírások nyilvánvaló megsértéséről van szó.

A kiszivárgott Pentagon-dokumentumokból kiderült, hogy az Egyesült Államok miként hatolt be az orosz védelmi minisztériumba és a Wagner-csoportba, továbbá, hogy milyen mértékben hallgatja le szövetségeseit, beleértve Dél-Koreát, Izraelt és Ukrajnát.

Kapcsolódó
Mi áll a szigorúan titkos amerikai hírszerzési információk kiszivárgása mögött?
A Pentagon tisztviselői szerint a dokumentumok valódiak, bár vannak olyan feltételezések is, hogy az interneten megosztott változatok egy részét módosíthatták.
Olvasói sztorik